FÅR IKKE KONA TIL NORGE: Odd-Arne Strøm kjemper en fortvilt kamp for å få kona Olga Strøm til Norge. Foto: Trym Bergsmo
FÅR IKKE KONA TIL NORGE: Odd-Arne Strøm kjemper en fortvilt kamp for å få kona Olga Strøm til Norge. Foto: Trym BergsmoVis mer

- Jeg vil bare leve med henne jeg er glad i

Russiske Olga hjalp kronisk syke Odd-Arne ut av ensomheten. Men Olga ble lurt av en menneskesmugler da hun kom til Norge og er nå varig utvist fra landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi hadde det veldig fint. Det var et helt annet liv. Men nå er det ensomt. Hvis hun ikke kommer tilbake, vil jeg fortsette i ensomhet. Jeg har ingen mulighet til å flytte til Russland. Jeg vil bare leve et verdig liv med henne jeg er glad i, sier Odd-Arne Strøm (44) fra Harstad til Dagbladet.

Våren 2006 ble han kjent med russiske Olga Strøm via nettet. Hun bodde på asylmottaket i Borkenes utenfor Harstad og de ble raskt kjærester.

Livet snudd på hodet 44-åringen har sykdommen artrogryposis mulitplex, som innebærer at hender og føtter er i feilstillinger. Sykdommen har i perioder gjort ham isolert, men Odd-Arne forteller at han fikk livet snudd på hodet da han møtte Olga.

- Hun hjalp meg ut av isolasjonen, sier han til Dagbladet.

Men lykken skulle ikke vare. Da Olga kom til Norge i 2004 oppga hun falsk identitet. Det gjør at UDI nå nekter henne oppholdstillatelse, selv om de to giftet seg i 2009.

Mannen som tok henne til landet ble i 2008 dømt for menneskesmugling. Han hadde smuglet over 100 personer inn i Norge, og mange av dem hadde «fått villedende eller urealistiske opplysninger om det som ville komme til å skje i Norge», ifølge dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Olga sier hun ble lurt av ham. Rett før hun skulle dra, fikk hun beskjed om å oppgi falsk navn. Da hadde hun sagt opp jobben og gjort alt klart for å dra fra Russland. Hun fikk også beskjed om at han hadde ordnet jobb til henne i Norge, men det stemte ikke, sier Odd-Arne Strøm.

Snakker på Skype Dommen mot mannen slår fast at mange av de som ble smuglet vil ha vansker med å få jobb igjen etter tilbakereise til Russland og med å tilbakebetale lån de tok opp for å betale menneskesmugleren.

Odd-Arne jobber 20 prosent i en tilpasset jobb på en videregående skole, og driver i tillegg et eget selskap med nettdesign. Men han ser mørkt på framtida hvis kona ikke får komme tilbake. Hele tiden har de hatt daglig kontakt via Skype på nettet.

44-åringens lege har skrevet en erklæring i anken til UDI hvor det blant annet heter: «Hans kone har bistått han med de fleste av disse daglige, praktiske gjøremål i den perioden hvor paret har bodd sammen, noe som har medført at hans hverdag har blitt enklere og bedre på alle måter. I tillegg har hun gjort at hans tidligere sosiale isolasjon er blitt brutt.»

Odd-Arne forteller at de har ønsket å gjøre alt korrekt etter norske lover og regler. Etter at de ble kjærester, reiste Olga tilbake til Russland i juli 2006. Hun søkte om besøkelsesvisum, men fikk avslag. Da søkte hun om forlovelsesvisum, fordi de planla å gifte seg i Norge, men i august 2007 fikk de også avslag på det. Olga fikk varig innreiseforbud til Norge, et vedtak UNE opprettholdt i august 2008.

Giftet seg i 2009 I 2009 reiste Odd-Arne til Volgograd i Russland, og de giftet seg der. Kona søkte om familiegjenforening. Etter 18 måneder kom avslaget. UDI mener at verken giftemålet eller Odd-Arnes handikap er grunn til å endre utvisningsvedtaket.

UDI vil av personvernhensyn ikke opplyse til Dagbladet hva som har skjedd med de andre personene som ble smuglet inn av mannen som ble dømt i 2008. Odd-Arne Strøm frykter at han og Olga praksis blir straffet nettopp fordi de nå har prøvd å følge regelverket.

- Det eneste hun har gjort galt i sitt liv er å oppgi gal identitet da hun kom til Norge den første gangen. Og det skal hun nå straffes for i all tid. Jeg tenkte ikke i det hele tatt at dette kunne bli et problem med UDI, siden hun hadde blitt lurt av en menneskesmugler, sier Odd-Arne Strøm.

Harstadværingen føler seg ført bak lyset. Hun fikk i avslaget i 2007 beskjed om at hun kunne søke å få reise inn igjen om to år, men forbudet står ved lag.

- Vi fikk beskjed at det ville være et nytt moment at vi giftet oss, men det avslo UDI. De har rett og slett bestemt seg for at hun ikke skal få komme til Norge.

UDI mener de to ikke kan ha hatt en "berettighet forventing" om å få leve sammen i Norge etter giftemålet, og at det heller ikke er et nytt moment i søknaden som er utenfor Odd-Arne og Olgas innflytelse. Odd-Arnes sykdom er heller ikke et nytt moment, mener UDI, da dette ble vurdert allerede da Olga ble utvist av landet. UDI erkjenner at sykdommen også gjør at han ikke har muligheten til å flytte til henne, men mener at også dette ikke er viktig nok sett opp mot «forholdets alvor».

I tillegg mener de Olga har større tilknytning til Russland enn Norge, selv om hun ikke har nær familie i hjemlandet og ektemannen bor i Norge og datteren i England.

- Tilknytning til hjemlandet er sterk. Hun kjenner hjemlandets språk og kultur, og har levd der frem til hun ble voksen. At hun oppga falsk identitet, gjør at hun har oppholdt seg i Norge under falske premisser og tilknytning hennes til Norge tillegges mindre vekt, sier Karl Erik Sjøholt, avdelingsdirektør i UDI.

- Alvorlig brudd Det er flere eksempler på at kriminelle utlendinger, for eksempel innbruddstyver, har blitt utvist fra Norge i tidsbestemte perioder, men ikke for alltid.

-  Hva er årsaken til at å oppgi falsk identitet gir varig utvisning, mens for eksempel innbruddsraid gir fem år?

- Man kan ikke sammenligne alvorligheten av brudd på utlendingsloven med alvorligheten av straffbare handlinger. Å oppgi uriktig identitet er veldig alvorlig og et brudd på utlendingsloven som er et selvstendig utvisningsgrunnlag i Utlendingsloven.

Saken er nå til en siste ankebehandling hos Utlendingsnemda (UNE). Odd-Arne sier de ikke har krefter eller ressurser til en eventuell omkamp i retten.

- Olga ble rett og slett syk da jeg fortalte om det siste avslaget. Vi trenger hverandre. Nå er det opp til UNE, sier Odd-Arne Strøm.

GIFT: Odd-Arne og Olga giftet seg i Russland i 2009. Men de får ikke leve sammen.  - Olga ble rett og slett syk da jeg fortalte om det siste avslaget. Vi trenger hverandre, sier Odd-Arne. Foto: Privat
GIFT: Odd-Arne og Olga giftet seg i Russland i 2009. Men de får ikke leve sammen. - Olga ble rett og slett syk da jeg fortalte om det siste avslaget. Vi trenger hverandre, sier Odd-Arne. Foto: Privat Vis mer