Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vil bare være Magnus»

I morgen spiller Magnus (14) i den største norske sjakkturneringen noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen har vært et kjent navn i sjakkverdenen i flere år, men det var i vår han ble kjent, også for ikke-sjakkspillende nordmenn.

Den første sjakksensasjonen kom 18. mars, i Reykjavík Open, da han først slo den tidligere verdensmesteren Anatoly Karpov. Dagen etter fulgte han opp med å spille remis, sjakkspråk for uavgjort, mot verdens beste sjakkspiller, russiske Garry Kasparov, i åttendedelsfinalen i hurtigsjakk-turneringen.

Stor norsk turneringI morgen skal Magnus delta i Drammen Internasjonale Sjakkfestival, den største sjakkturneringen i Norge noensinne.

-  Det blir moro. Jeg spiller ikke så mange turneringer i Norge lenger. Det er ikke så moro å stille opp når en er storfavoritt hver gang. Nå kan jeg være utfordrer, og det liker jeg godt. Jeg har alltid likt utfordringer, og det er morsommere når jeg kan angripe, sier han, og retter seg opp i sofaen på Norges Toppidrettsgymans (NTG) i Bærum.

Magnus går fortsatt i 9. klasse på Mølladammen ungdomsskole, men er denne dagen på NTG, med trener Simen Agdestein og hans sjakkstudenter, i forbindelse med et skoleprosjekt.

Et sjakkår i utlandetMagnus lærte å flytte sjakkbrikkene da han var fem år, men det tok tre år før han fattet ordentlig interesse for spillet. Han deltok i sin første turnering da han var åtte år og sju måneder. Han vant ikke, men det har han gjort ved en rekke anledninger seinere.

Talentet hans er så stort, at mamma og pappa Carlsen i fjor bestemte seg for å selge en av familiens to biler, leie ut huset og gi de fire barna hjemmeundervisning et helt år, slik at Magnus kunne delta i sjakkturneringer i hele verden.-  Det var veldig spennende. Vi var mange fine steder, og opplevde mye rart. Men samtidig måtte jeg leve med alle tingene mine i en bag, sier Magnus til Dagbladet.

Pappa Henrik Carlsen forklarer hvorfor familien gjorde dette:

-  Hele familien skulle ha et annerledes år med reising og opplevelser, blant annet som en del av barnas utdannelse. Det ga samtidig Magnus en god mulighet til å være med i de store turneringene.

Foreldrene sto for undervisningen, og Magnus likte det nesten bedre enn den vanlige skolen.

-  Å begynne på skolen igjen etterpå var det tyngste. Det er en helt annen måte å jobbe på, og jeg gleder meg stort sett bare til friminuttene. Jeg brukte mindre tid på skolen da jeg reiste rundt, men jeg var også mer effektiv.

-  Var du på samme nivå som de andre da du kom tilbake?-  Kanskje ikke på pensum, men jeg har lært mye annet. Jeg har blitt mye bedre i engelsk, og lært litt tysk også.

Ertelystne klassekameraterEn måned og fjorten dager etter uavgjortkampen mot Kasparov på Island gjorde Magnus sin hittil største sjakkbragd i Dubai Open. Han hadde spilt så godt i turneringene på forhånd at han hadde muligheten til å bli stormester, den høyeste tittelen det er mulig å oppnå i sjakk.

Og med godt spill i hele turneringen og uavgjort i nest siste kamp var det klart: 13-åringen ble verdens yngste stormester.

Klassekameratene la, i likhet med resten av landet, merke til bragden.-  Det var morsomt å bli stormester, men jeg tenker ikke så mye på det. Mange på skolen leste om det. Det var spennende, men litt ekkelt også. Noen har en tendens til å utnytte sånt, og prøver å erte meg. Men sånn må en kanskje regne med, sier han.

Magnus vrir seg i sofaen, begynner å dra i putetrekket, og legger til:

-  Det er kanskje noen som er misunnelig. Men jeg vil ikke være overlegen. Jeg vil bare være Magnus.

Seirene, de oppsiktsvekkende resultatene og stormestertittelen har ført med seg uønsket oppmerksomhet, også fra andre en ertelystne klassekamerater.

-  Da jeg skulle spille det siste partiet i Dubai tok de bilder av meg på vei inn. Jeg liker ikke så mye oppmerksomhet, og det var litt rart, sier 14-åringen.

Han mistrives i intervjuer, og takker nei i de fleste tilfeller. Selv om det er BBC, New Tork Times eller 60 Minutes som ringer.

-  Det er kjedelig å få de samme spørsmålene hele tida. Jeg kan skjønne at det virker litt rart å si nei til for eksempel 60 Minutes, men jeg var veldig sliten etter turneringen i Dubai. De ringte meg mens vi var på hytta, og da hadde jeg ikke lyst til å være med, sier Magnus.

Men han gjør et unntak for Dagbladet. Og mye av grunnen er at han blir intervjuet av det tyske magasinet Stern på samme dag.

-  I dag er det greit. Stern er her, og jeg skal uansett gjøre noe annet enn til vanlig, sier han.

Ikke bare sjakkMagnus spiller sjakk to-tre timer hver dag, og trener ofte sammen med læremester Simen Agdestein. Men det er ikke den eneste treningen han er med på.

Magnus er også midtbanespiller på Lommedalen/Helsets-småguttelag i fotball.

-  I det siste har jeg spilt mest på venstrekanten. Jeg har spilt litt forsvar også, men det er kjedelig å spille så langt tilbake på banen. Selv om det er en fin følelse å stoppe mål også, sier Magnus.

-  Vi har ikke et veldig godt lag, men vi er i toppen i 2. divisjon.

To ganger i uka spenner han også på seg skiene, og trener med vennene i Lommedalen.

-  Treningen ble avlyst denne uka på grunn av været, men det pleier å være gode forhold. Jeg liker best fristil. Jeg drev med hopp i tre år også. Det lengste jeg har hoppet er 20 meter. Men jeg slutta da det ble mer seriøst, og vi måtte bruke mye tid og satse ordentlig, sier Magnus.

-  Men du satser veldig mye på sjakken. Du blir ikke lei?

-  Jeg har mista noen fotballtreninger og litt på skolen. Men jeg blir ikke lei i det hele tatt. Når jeg ikke har lyst til å spille, så spiller jeg ikke heller.

-  Du fylte 14 for noen uker siden. Hvordan er livet som fjortis?

-  Ikke så veldig forskjellig fra å være 13. Jeg føler meg ikke som en typisk fjortis. Jeg har jo ikke vokst noe særlig, og har ikke begynt å skjelle ut foreldrene mine heller.

-  Har du fått deg en kjæreste, da?-  Nei, jeg har aldri hatt noen kjæreste. Jeg bryr meg ikke så mye om jenter enda. Men jeg kommer nok til å gjøre det en gang, sier Magnus og smiler.

Han har fortsatt ett og et halvt år igjen av ungdomsskolen, og vet ikke helt hva han skal gjøre etterpå.

-  Jeg kommer til å ta en utdanning ved siden av, men jeg vet ikke hva. Egentlig har jeg vel ikke noe valg, foreldrene mine er helt bestemte på dette, sier han og smiler.

-  Hvis jeg blir profesjonell, må jeg jo noe å falle tilbake på hvis jeg går lei.

Kasparov-rosMagnus\' uavgjortresultat mot Kasparov var et lite sjokk i sjakkverden. Og Magnus gjorde inntrykk på verdenseneren.

Etter kampen sa Kasparov at Magnus har muligheten til å bli den beste sjakkspilleren i hele verden.-  Det er hyggelig at han tror jeg kan bli en av de beste. Jeg har en viss mulighet, men om jeg klarer det får tida vise. Det var morsomt å spille mot ham, sier Magnus.

-  Men det er pussig at hvordan han blir forskjellsbehandlet under turneringer. Han var én halvtime forsinket til kampen mot meg, og arrangørene ville aldri ha ventet med å sette i gang kampen hvis en annen spiller hadde kommet like seint.

Magnus prøver selv å unngå slik forskjellsbehandling. Med en av verdens beste sjakkspillere i klassen er det nemlig mange som vil spille mot Magnus i friminuttene.

-  Hjemme spiller jeg litt med den eldste søsteren min. Hun er ganske god, kanskje den beste jenta i Norge under 16 år, men jeg er en del bedre. Det er mange av klassekameratene mine som vil spille også. Men det er ikke så gøy å spille mot de andre på skolen. Jeg vet jo at jeg kommer til å vinne.

-  Derfor prøver jeg å slå flere fluer i en smekk, og spiller kanskje mot seks forskjellige personer i ett friminutt. De tror nok at de kan slå meg hvis de gjør noe overraskende.

-  Men de gjør jo ikke det, smiler Magnus.

<B>SJAKKGENIET:</B> Det tyske magasinet Stern og Dagbladet fulgte Magnus Carlsen en hel dag på NTG i Bærum. Da Magnus ble spurt om han ville stille opp på dette bildet sa han: - Å, kan vi ikke heller ta en quiz til?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media