Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vil befri mitt land»

Mahmoud Al Absi og kompisene roper taktfast «islam er løsningen» og «Palestina er vårt». De er på sommerleir arrangert av Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): I flyktningleiren Shatee i Gaza roper et hundretall gutter i alderen åtte til tolv i kor. Koran-vers, hyllingsfraser til Gud og Palestina er gjennomgangstonen.

Israel ser på Hamas som den største palestinske terrororganisasjonen, og har ikke noe til overs for organisasjonens aktiviteter. Ved flere anledninger har det kommet rapporter om at de palestinske barna i Hamas' sommerleirer får våpenopplæring og liknende.

Best med fotball

Et par timer på Shatee-sommerleiren får oss imidlertid til å tenke mer på en norsk bibelleir med obligatoriske bønnetimer - før moroa starter med fotball og andre morsomme aktiviteter.

- Islam er for fred, og vi lærer våre barn det samme. Islam sier at vi ikke skal lære opp barna til å sprenge seg sjøl. Det er presset på barna når de vokser opp, som eventuelt driver dem til å bli martyrer, sier en av Hamas-lederne til Dagbladet.

Hamas' åndelige leder, Ahmad Yassin, avviser også beskyldningene.

- Det er galskap å oppdra et barn til å hate og drepe. Et barn må bli oppdratt for å håpe og leve et liv i frihet - slik som barn i resten av verden. Å gjøre noe annet vil være en forbrytelse, sier Yassin.

Guttene i Shatee-leiren utfører linjegymnastikk og høytlesning mens vi er der. Men etter hvert som tida går, begynner ungguttene å miste konsentrasjonen. Å bade eller spille fotball er mer spennende enn kamprop. Endelig går ferden mot stranda. Ti- femten meter fra vannkanten klarer ikke guttene å holde rekkene sine lenger. De løper i full fart og kaster seg i havet med klærne på.

- Jeg er her hver dag, seks dager i uka. Jeg liker best å spille fotball og bade, gliser niårige Muhammad Abu Suleiman før han stuper i havet.

Tror ikke på fred

Tiårige Mahmoud Al Absi er mer interessert i å fortelle hva han har lært i dag enn å plaske i vannet.

- I dag har vi lest religiøse tekster og lært om martyren Soheil Abu Nakhil, som ble henrettet for få dager siden. Israelerne bombet bilen hans. De er kriminelle. Han hadde tre barn, sier han.

Den politiske lederen i Hamas, Abdel Aziz Rantisi, er også en som Mahmoud og hans kamerater har fått god kjennskap til i den første uka på sommerleiren.

- De forsøkte nylig å henrette ham, hvilket er en forbrytelse mot menneskerettighetene. Så lenge jødene okkuperer landet vårt og dreper oss hver dag, tror jeg ikke vi opplever fred. De dreper kvinner, menn og barn, og vi må kjempe mot dem slik de kjemper mot oss.

- Hvordan da?

- Med våpen, svarer Mahmoud og de andre guttene som står rundt oss kontant.

Selv om de palestinske guttene storkoser seg med fotball og bading som barn flest, er det andre ting som tar guttungenes oppmerksomhet.

Søvnløse

Mahmoud forteller om fetteren sin, som nettopp ble skadd. Om naboen som nylig fikk ødelagt huset sitt. Om F16-fly, stridsvogner og bomber.

På grunn av den urolige situasjonen lider barn i Gaza av søvnløshet, nervøsitet og angst, viser undersøkelser.

- Jeg vil bli en kriger. Jeg vil befri mitt land, sier Muhammad Abu Suleiman. Han er ferdig med å bade og snakker i munnen på kompis Mahmoud.

- Det er Israel som er terroristene. Ikke oss, sier Muhammad.

Når han blir stor, vil han bli ingeniør.

For å lage bomber, tenker jeg - med fordommene intakt.

- Jeg skal bygge hus. Jeg vil bygge opp noe av det som ødelegges hele tida, sier niåringen.

ENDELIG BADING: Etter flere timer med lesing og opplæring i islam, får de rundt 100 guttene på Hamas' sommerleir lov til å bade. Fullt påkledd springer de i rasende fart mot det etterlengtede svale havet.