Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil beskytte deres rett til å bære våpen så lenge jeg er president

Ingen tegn til strengere våpenlov i USA da Donald Trump talte til våpenlobbyen.

HOVEDTALER: President Donald Trump var fredag kveld på talerstolen under årsmøtet til NRA. Foto: AP / NTB Scanpix
HOVEDTALER: President Donald Trump var fredag kveld på talerstolen under årsmøtet til NRA. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump sto fredag kveld norsk tid på talerstolen, som hovedtaler under årsmøtet til den mektige våpenlobbyen NRA i Dallas.

Det var i forkant knyttet spenning til hva Trump ville si om våpenloven. Presidenten har vært presset etter at 2018 startet med en rekke skoleskytinger i USA.

Men Trump skuffet ikke våpenforkjemperne, og leverte både skryt til NRA og lovnader om fri bevæpning.

- Jeg vil beskytte deres rett til å bære våpen. Det vil aldri bli endret så lenge jeg er president, sa Trump til massiv applaus.

- Skal vi forby lastebiler?

- Men la oss snakke om våpen, fortsatte Trump til jubel fra salen.

- Frankrike har den strengeste våpenloven i verden. Ingen har våpen der. Men vi husker godt da mer enn 130 mennesker ble drept, og veldig mange ble svært stygt skadet, i et terrorangrep. Problemet er at det aldri nevnes at 250 personer ble svært stygt skadet da en liten gruppe terrorister gikk til angrep, sa presidenten, og siktet til Bataclan-skytinga i 2015.

- De tok seg tid, og skjøt en etter en. Kom hit, pang, kom hit, pang, kom hit, pang. En av de overlevende har fortalt at det føltes som det varte for evig. Men hvis en person hadde vært der med et våpen, og siktet tilbake, så ville terroristene rømt eller blitt skutt, og vil ville hatt en helt annen historie, sa Trump.

Vil ha væpnede lærere

Presidenten kom også med flere stikk til demokratene, som har kjempet for en strengere våpenlovgivning, fra talerstolen.

- Det virker som at hvis vi forbyr våpen, slik enkelte vil, altså demokratene - så kom dere ut og stem, så må vi også forby alle lastebiler. For det er jo lastebiler de gale terroristene nå bruker til å drepe folk. Kanskje vi til og med må forby alle biler. Men la oss holde oss til lastebiler i første omgang, sa presidenten til umiddelbar respons fra publikum.

- Vi elsker deg, Donald, ropte en kvinne fra salen.

- Jeg elsker deg også, takk, svarte presidenten.

Til tross for den massive kritikken etter skoleskytingene, holdt Trump også fast på at han vil ha lærere til å bære våpen på skolene.

- Ingenting er en større invitasjon enn et skilt på en skole som sier «våpenfri sone». Det er som å si kom inn og ta oss. Så både lærere og vakter må kunne bære våpen, sa presidenten.

Emma Gonzalez har vært en av de mest fremstredende i demonstrasjonene mot våpenlovene i USA. 18-åringen overlevde skoleskytingen i Florida i februar. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Fake news

Trump fortsatte i sin tale ellers å la amerikanske medier få gjennomgå. Tidligere har han blitt velkjent for bruken av uttryket «fake news». Heller ikke fredag slapp mediene unna.

Fra talerstolen ble blant annet CNN omtalt som «Fake news CNN», før han slo fast at NBC nok er enda verre.

Nyhetsanker Richard Quest utfordret Erich Pratt, lederen av gruppen «Gun Owners of America», til å svare på hvordan man kan forhindre skoleskyting i USA. Se hva han mener er løsningen her. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media