Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil besøke ofrene og sørge sammen med dem

Dagbladet møtte Orlando-terroristens far.

FAR: Dagbladet møtte faren til massedrapsmannen Omar Mateen, i deres hjem i Orlando. I videoen forteller Seddique Mateen om sønnen sin, og om sine tanker rundt hva som har skjedd. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORT SAINT LUCIE (Dagbladet): Politiet hadde vært der hele dagen, men hadde nylig forlatt stedet da Dagbladet i går kveld banket på døra til boligen som er det registrerte bostedet til Orlando-terroristen Omar Mateen.

Mannen som svarer i døra er overrasket over å få besøk fra Norge, et land han kjenner godt etter å ha bodd der i fem år. Svogeren til USAs mest forhatte mann snakker godt norsk og inviterer Dagbladet inn til en familie oppløst av sorg etter det forferdelige som har skjedd.

Men den norsktalende mannen vil ikke uttale seg. Han viser til Omar Mateens far, Seddique.

OMRINGET: I videoen kan du se huset til Omar Mateens familie bli omringet av politiet. Vis mer

- Klokka fire kom politiet, men de kunne ikke si så mye med en gang. Vi må være sikre på at vi gir deg riktige nyheter, forteller faren.

Han har bestemt seg for å gi et intervju for å forsøke å stanse den bølgen av hat han frykter at terroraksjonen vil kunne utløse mot både familien og alle muslimer. Derfor vil han snakke med Dagbladet, sammen med nyhetskanalen Fox News, ABC og Washington Post.

Besøkte familien timer før terrorangrepet

Alt virket normalt i familien fram til natt til i går. Omar var innom lørdag ettermiddag, bare timer før han ble massedrapsmann.

- Han kom innom i går for å hilse på meg og sin mor. Ingenting var annerledes da enn det vanligvis er. Han sa ikke noe spesielt og ingenting som kunne fått meg til å tenke at dette skulle komme. Jeg skulle ønske jeg visste hva han skulle slik at jeg kunne stoppet ham. Men i stedet er dette blitt en nasjonal tragedie, sier faren.

Han forteller at det er ett spørsmål som har gnaget ham hele dagen.

- Hvis han var i live i dag ville jeg stilt ham ett spørsmål: Hvorfor gjorde du dette? Hvorfor? Det er nemlig så uforståelig. Jeg ga ham alt. Den beste utdanningen man kan oppdrive. Han hadde sitt eget hus og sitt eget liv. Vi gav ham masse kjærlighet og støtte.

Huset han sitter i tyder på at familien ikke har manglet materielle goder. Det er et nærmest herskapelig hus med nye, fine møbler av den typen man gjerne finner i Midtøsten eller i Sentral-Asia.

Ikke radikalisert

I går ble det kjent at Omar Mateen har vært i politiets søkelys siden 2013, da han uttrykte støtte til ekstremister overfor kolleger. I 2014 fanget han igjen FBIs interesse da han hadde kontakt med Mohammad Abu-Salha, en amerikaner som sprengte seg selv i Syria i et selvmordsangrep organisert av IS.

- Han var ikke radikalisert. Han hadde verken langt skjegg eller vide klær. Det var ikke noe ved ham som tydet på at han var radikalisert. Han var helt vanlig. Jeg fulgte veldig godt med på Omar.

Sønnen reiste på pilegrimsreise til Mekka for et par år siden, men ellers har han ikke reist noe sted.

EKSKONA: Sitora Yusifiy var gift med mannen som drepte femti personer i Orlando. I videoen forteller hun om ekteskapet deres, og om hvordan hun tok den dramatiske nyheten. Vis mer

- Religion og islam har ikke noe med dette å gjøre. Det var kanskje frykt i ham, men det får vi aldri vite, sier faren.

- Gikk til moskeen på vanlig måte

På spørsmål om han kan huske noe som helst som han i ettertid kanskje burde merket seg, svarer han.

- Han gikk til moskeen på vanlig måte. Ikke for ofte, ikke for sjelden.

Men det var én episode faren husker der sønnen ga uttrykk for at han ble støtt av homofile.

- Det var en hendelse i Miami for et par måneder siden. Der var det et homoseksuelt par som kysset og tok på hverandre foran barna. Han ble sjokkert av det.

- Sa han noen gang at han mislikte homofile?

- Han sa ingenting som kunne fått meg til å tenke at dette skulle komme.

Washington Post skrev i går at faren har uttrykt støtte til Taliban.

- Jeg støtter dem ikke på noe som helst måte. De har laget alle slags problemer for Afghanistan og er bare en forlengelse av det pakistanske sikkerhetspolitiet, sier han, og forteller at han er en støttespiller for den sittende regjeringen i Kabul.

Golfbanevakt

Faren forteller at sønnen ønsket å bli politi, men ombestemte seg. I stedet ble han vekter på en golfbane. Som vekter var han bevæpnet og han fikk en sikkerhetsklarering som gjorde at han kunne kjøpe seg kraftige våpen og få dem utlevert på dagen. Det var det Omar Mateen gjorde for få dager siden.

- Hvorfor i alle dager hadde han et våpen. Han var en sikkerhetsvakt og hadde ikke bruk for noe våpen. Hvorfor skulle han ha det? Jeg er sint for at han fikk kjøpe seg våpen. Der er bare de som jobber med alvorlig sikkerhet som trenger våpen. Sønnen var vaktmann på en golfbane.

- Hadde han ikke hatt en våpentillatelse så hadde han ikke fått kjøpe våpnene, sier han.

Vil besøke

Familien har kommet til at de har lyst til å oppsøke de sårede og familiene til de drepte for å gi uttrykk for sin sorg og støtte til dem. På sykehuset i Orlando ligger det for tiden 53 skadede personer.

- Jeg vil besøke ofrene og sørge sammen med dem. Både de sårede på sykehuset og de etterlatte. Jeg håper alt det beste for dem og jeg ser på dem som min familie.

Men han er usikker på om han vil bli tatt vel i mot av alle.

- Hvis de ikke vil møte meg er budskapet fra meg at jeg er lei meg og kjenner på deres smerte. Nå er det for sent. Ingenting kan bringe de tapte tilbake. Det er ikke noe annet jeg kan gjøre enn å kondolere, sier han.

OBAMA: President Barack Obama om massakren der 50 ble drept. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!