- Jeg vil bryte sammen hvis jeg tenker på lidelsen jeg har forårsaket

Breivik ble bedt om å se på de pårørende og etterlatte i salen

AVVISER PSYKOSE: Anders Behring Breivik poengterer at han er tilregnelig. Her på vei mot vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
AVVISER PSYKOSE: Anders Behring Breivik poengterer at han er tilregnelig. Her på vei mot vitneboksen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både påtalemyndighetene og forsvarerne til Anders Behring Breivik (33), advarte torsdag om detaljene som ville komme frem under rettssaken i dag.

33-åringen har forklart tidligere at han ikke ville klart å snakke om det, hvis han ikke hadde forberedt seg mentalt og «avemosjonalisere» seg selv gjennom meditasjon.

Da koordinerende bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, tok over utspørringen, valgte hun en mer direkte tilnærming til Breivks følelsesregister enn det vi har sett tidligere.

- Sett bort i fra journalister, hvem ser du rundt deg i salen?

- Jeg ser hovedsaklig pårørende og fornærmede jeg har ødelagt livet til, sier han.

- Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er grusomt og jeg kan ikke påstå at jeg kan begripe lidelsen jeg har forårsaket, men det har jeg ikke ambisjoner om heller. Jeg hadde ikke klart å gjennomføre rettsaken uten å «avemosjonalisere» meg selv, sier han.

Breivik avbryter så Larsen da hun prøver å stille et nytt spørsmål.

- Jeg vet hva jeg har gjort, men jeg kommer ikke til å forsøke å ta det innover meg, sier han.

Det er tydelig at Breivik forsøker å tegne et bilde av at han selv har empatiske evner, men at han gjennom trening har utviklet såkalte «mentale skjold».

- Jeg vil bryte sammen
Larsen spør deretter Breivik om hva som ligger i ordet empati.

- Det er å sette seg in i andres situasjon. Jeg vil bryte sammen mentalt hvis jeg fjerner de skjoldene jeg har, sier han.

- Er det noe proeblem om du bryter sammen?

- Jeg føler at min interesse er å bidra til å forhindre at vår kultur blir dekonstruert. 22. juli handler ikke om de pårørende eller meg, men norges og europas fremtid. Jeg respekterer det du representerer, men jeg har andre interesser, sier han.

- Hvordan skal vi da forstå det resonnementet at du gråt da du så din egen film?

- Jeg var ikke forberedt på den filmen. Den representerer alt jeg elsker. Det som jeg elsker, er ikke det samme som det du elsker, sier han.

Breivik prøver senere å overbevise retten om at han ikke er gal.

- Jeg er ikke et psykiatrisk tilfelle og jeg er tilregnelig. Jeg forstår at det er vanskelig å begripe at noe er så ekstremt og fundamentalistisk, så det er lett å tenke at dette er galskap og irrasjonelt. Men det er forskjell på poltisk ekstremisme og galskap, sier han.

Levde separate liv
Geir Lippestad ville tidligere høre om Breiviks sosiale liv og forholdet til sin mor.

- Jeg har alltid hatt et godt forhold til min mor. Jeg har hatt et godt forhold til hele familien, bortsett fra faren min. Han ønsket ikke kontakt med meg, men det gjorde meg ingenting. Jeg hadde en stefar som var som en far for meg, sier Breivik.

Han forklarer at moren er pensjonert og at de spiste middag sammen hver dag.

- Jeg sa til henne ofte at hun måtte skaffe seg en hobby, fordi hun alltid spøkte med at hobbyen hennes var meg, sier han. 

Selv om Breivik leide et rom i leiligheten til moren, hadde de ikke veldig mye kontakt.

- Vi levde separate liv, og snakket sammen kanskje en gang per dag, sier han.

Festet med venner
33-åringen hadde aldri venner på besøk, men forteller at det hendte at moren hadde noen veninner på besøk.

- Jeg var mye på besøk hos andre, for jeg ville aldri ha besøk hos meg. Vi har vært en vennegjeng siden jeg var 11 år og vi brukte en del tid på festing sammen, sier han.

Etter 2006 ble det mindre festing og han var i følge han selv ute på byen med venner én gang i måneden.