KJEMPER FOR ET MODERNE OG DEMOKRATISK JEMEN: Tawakul Karman får en klem av ektemannen i et telt på Tagheer-plassen i  Sanaa etter at det er kjent at hun har vunnet Nobels fredspris. REUTERS/Khaled Abdullah
KJEMPER FOR ET MODERNE OG DEMOKRATISK JEMEN: Tawakul Karman får en klem av ektemannen i et telt på Tagheer-plassen i Sanaa etter at det er kjent at hun har vunnet Nobels fredspris. REUTERS/Khaled AbdullahVis mer

- Jeg vil dedisere prisen til alle martyrene og sårede i den arabiske våren

Den jemenittiske fredsprisvinneren Tawakkul Karman er overveldet over å ha fått Nobels fredspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil dedisere prisen til alle martyrene og sårede i den arabiske våren og til alle frie mennesker som slåss for sine rettigheter og sin frihet, sier fredsprisvinner Tawakkul Karman til BBC Arabisk.

I et tv-intervju med Al-Jazeera sier hun at prisen dedikeres til alle unge arabere:

- Jeg er så glad for prisen. Denne prisen er for revolusjonen i den arabiske verden, det er for jemenittiske revolusjonen. Dette er seieren for vår fredsrevolusjon, for vår fred. Vi skal bygge dette århundret med fred.

- Jeg gir denne prisen til alle ungdommer i den arabiske verdenen. Jeg gir denne prisen til ungdom i Tunisa, i Egypt, i Libia, i Syria, og i Jemen, til allle unge, til alle kvinner, dette er en seier for fred, dette er en seier for våre krav om likhet, for menneskerettigheter.

Vært på Forandringsplassen siden februar Mens hun blir intervjuet, står Karman på Forandringsplassen i Sana, i Jemen. Dette har vært sentrum for motsanden mot president Saleh.

- Jeg er her. Jeg har vært på denne plassen siden februar, og jeg forlater den ikke. Her er det mange folk, mange protestanter, de er alle så glade og feirer fordi dette er deres seier. Jeg er stolte av dem. Dette er Jemens framtid. Jemens framtid er fred.

- Vi kan bygge et arabisk land, eller hvilke som helst land, uten fred. Fred er den eneste løsningen, fortsetter Karman på en sprakete telefonlinje.

- Hvorfor du, en trebarnsmor, hvorfor er din din misjon å styrte presidenten av ditt land?, spør Al-Jazzeras reporter.

Støttes av barna, mannen og faren - Fordi vi ser etter en ny begynnelse. Det er for mine barn, for alle generasjoner.Jeg vil ikke være stille. Jeg bryr meg ikke om jeg har har tre barn eller flere, mine barn, min mann, min far, alle er med meg, og dytter meg for å fortsette å gjøre dette. Det jeg gjør er ikke for tre barn - men for alle barn.

Hun forteller at barna savner henne, men at de likevel støtter henne fult ut:

- Da de sa at de savnet meg, og jeg sa jeg at jeg kunne komme hjem, svarte de at nei,nei, jeg måtte fortsette å være sammen med demonstrantene.

- De vet at nye Jemen, moderne Jemen, et demokratisk Jemen, er framtiden, avslutter Kumar.

Sterkere forplikta Også i Liberia har prisen vakt stor glede:

- Dette gir meg et sterkere forpliktelse til å arbeider for forsoning. Liberier bør være stolte, sier Ellen Johnson-Sirleaf til New York Times.

Talsperson for Johnson-Sirleaf, Bushuben Keita, sier de er svært glade.

- Vi danser. Det er dette vi har sagt, vi har hatt framskritt i Liberia. Vi har kommet igjennom 14 år med krig og vi har kommet til dit at vi har en solid fred. Vi har allerede begynt å danse, sier Keita.

- Dette er et bevis på at hun har gjort det bra, så det er ikke noe falskhet ved dette, fortsetter hun.

GLAD: Tawakkul Karman ler mens hun snakker på telefon etter å ha mottatt Nobelsfredspris. Til Al-Jazeera sier hun at hun er veldig glad for prisen. Foto: AP Photo/Hani Mohammed
GLAD: Tawakkul Karman ler mens hun snakker på telefon etter å ha mottatt Nobelsfredspris. Til Al-Jazeera sier hun at hun er veldig glad for prisen. Foto: AP Photo/Hani Mohammed Vis mer