Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil dele mer

Kjell Inge Røkke vil dele mer av rikdommen sin med andre. Nå innrømmer han at all luksusen har gjort ham til en dårligere forretningsmann. Og kritikken mot luksusyachten forstår han godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, vi ønsker å bli enige

Søndag kveld sendes «Gutta på tur» på TV2, der Kjell Inge åpent tar et oppgjør med seg selv og sitt private pengeforbruk. Da Dagbladet i går kveld intervjuet Røkke om Kværner, ville han si minst mulig om samtalen med Arne Hjeltnes. - Det er helt fair at dere har fått intervjuet som TV2 har gjort, og må gjerne bruke sitatene fra det. Men nå skal vi fokusere på Kværner, det er det som står på agendaen. Det blir feil å blande sammen de to tingene. Men i intervjuet tatt opp under programmet «Gutta på fur» er Røkke usedvanlig åpen og ærlig om hvordan alle millionene har forandret ham som person.

Argentina

Forrige gang Kjell Inge Røkke ble med «Gutta på tur» til Lofoten endte det med politianmeldelse for ulovlig jakt og et skred av presseoppslag. Det unngikk Røkke i sommer da han, i sitt privatfly, tok med seg Arne Hjeltnes og co. til fisketur i Argentina. Om bord i en av Røkkes fiskebåter forteller Hjeltnes at han ville ha trivdes bedre i Røkkes mye omtale luksusyacht: - Det var på fiskebåtlugaren i Alaska drømmen om yachten begynte å ta mer og mer form. Drømmen modnet seg over mange år, forteller Røkke.

- Men var du nødt til å bygge så stor båt, da? spør Arne Hjeltnes.

- Nei, det jeg var ikke nødt til det.

- Hvorfor bygde du så svær båt, da, følger Hjeltnes opp.

- I grunnen et godt spørsmål. Jeg har ikke svar selv heller. Jeg tror at man ikke må se det fysiske rundt denne båten. Se det den representerer en visualisering for meg selv hva jeg har vært med på å skape. Men jeg skjønner at en sånn båt provoserer. Det skjønner jeg. Og det kan gjerne misforstås hvorfor jeg bygde en sånn båt. Det forstår jeg. Det mentale rundt båten betyr mer for meg enn det fysiske rundt den. Men jeg skjønner at dette kan diskuteres og tolkes på mange måter.

- Er du en stor materialist?

- Kan ikke si at jeg ikke er materialist når jeg har kjøpt så mange ting.

Men at de materielle tingene styrer meg, nei, det er ikke tilfellet. Se på hvor jeg kommer fra materielt sett, så er ikke det det som driver meg. Men det er noe å ha med seg på veien det også.

Bedre før

- Du sa tidligere at det er viktig for å få til noe, at man eier minst mulig.

- Ja, i begynnelsen. En må være fokusert. Det gikk lenge fra jeg tjente penger til jeg begynte å bruke på privat luksus. Så enten man driver butikk eller idrett, eller hva det enn er, så er fokus det absolutt viktigste. Fysiske ting, materielle ting tar vekk fokus.

- Så du mener du er en dårligere forretningsmann i dag med alle de materielle tingene?

- Ikke i tvil om heller. Når jeg kommer til meg selv så er jeg ikke så bra som jeg var for noen år tilbake. Men det kompenseres ved at systemet ikke er meg. Systemet består av flinke partnere som får butikken til å fungere. Folk fokuserer på meg. Men det er mye mer delegering. Det er systemet bak meg som står for forretningsdriften i dag.

Gir bort mer

- Jeg har et kretsløp der jeg har tjent en del penger og begynt å bruke litt penger. Så vil jeg helt sikkert bruke en god del av mine år fremover på å gi fra meg masse penger. Å dele med andre. Et viktig element i dette er å vite hvor jeg kommer fra og hvor jeg skal hen. Men så blir jeg bedømt i nåtid...

- Alle blir det. Alle blir bedømt i nuet, bryter Hjeltnes inn.

- Ja, ja, det er greit. Jeg vet det, men man må ha perspektivet for seg selv hvor man skal hen. Og det har jeg.

- Så da er det ikke så farlig, da, å bli kritisert for store båter og fly og sånn.

- Nei, det må jeg tåle. Når jeg kjøper slike ting, må jeg akseptere at jeg får kritikk. Det synes jeg er helt OK.

I gårsdagens intervju med Dagbladet sa Røkke at han var blitt vant med kritikken rundt ham og hans bedrifter:

- Det har mediene gjort i over ti år.

- Men hvordan påvirker et så voldsomt trøkk som det rundt Kværner deg personlig:

- Det er jeg blitt vant til, jeg kan ikke klage.

Han ville ikke konkretisere overfor Dagbladet hvilke veldedige formål han kan tenke seg å støtte.

- Men du må huske på at jeg allerede har gitt mye tilbake til samfunnet, gjennom verdiskapingen i bedriftene som jeg eier. I tillegg har jeg blant annet gitt Molde Stadion, sier han.

Intervjuet er gjengitt etter avtale med TV2.

ÅPNER PENGESEKKEN: - Jeg har et kretsløp der jeg har tjent en del penger og begynt å bruke litt penger. Så vil jeg helt sikkert bruke en god del av mine år fremover på å gi fra meg masse penger. Å dele med andre, sier Kjell Inge Røkke i søndagens «Gutta på tur».Foto: HANS ARNE VEDLOG
Hele Norges coronakart