Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil dø for Kosovo

BEOGRAD (Dagbladet): - NATO-bombing og NATO-styrker i Kosovo mot serbernes vilje vil være støtte til en albansk nazistat. Vi vil forsvare oss. Jeg er rede til å dø for Kosovo, sier Jugoslavias visestatsminister Vuk Draskovic (51).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte visestatsministeren til en to timer lang samtale på hans kontor i går kveld.

I ti dager har den karismatiske Draskovic vært Jugoslavias visestatsminister med ansvar for Milosevic-regimets utenlandsforbindelser.

Han blåser av NATO og det internasjonale samfunnets ultimatum om å bombe serbiske militære mål, dersom det ikke blir forhandlinger.

- Godtar vi dette ultimatumet, begår vi en forbrytelse mot oss selv som serbere. Vi foretrekker at andre forbryter seg mot oss, sier Draskovic.

- Albansk skyld

- USA, NATO, EU og Kontaktgruppa vet at vi serbere er uskyldige i problemene i Kosovo. De albanske terroristene står bak, tordner Draskovic.

- De ønsker å skape en storalbansk stat, basert utelukkende på etniske kriterier. Terroristenes mål er å ødelegge Serbia. Deres stat vil bli en nazistat. Den vil være Adolf Hitlers seier ved inngangen til et nytt årtusen. Vi forsvarer hjertet til den serbiske nasjon. Vi er kristne europeere. Dette vet det internasjonale samfunn. Likevel gir de oss skylda.

Historisk parallell

Føreren for partiet «Bevegelsen for serbisk fornyelse» (SPO) og forfatteren Vuk Draskovic påberoper seg denne historiske parallellen når han fortsetter:

- Pontius Pilatus visste at Jesus var uskyldig. Likevel dømte han Jesus til døden. Serberne er som Jesus Kristus. Om nødvendig deler vi hans skjebne. Og Jesus seiret på Golgata.

Draskovic hevder at han er optimist. Han tror det er mulig å skape fred i Kosovo.

Balkan i brann

Men han innrømmer at storkrigen kan bryte ut dersom det ikke raskt blir innledet forhandlinger.

- Denne krigen kan sette hele Balkan i brann. Jeg tror vi har toppen to måneder på oss til å forhindre tragedien, sier han.

- Bryter krigen ut, vil ikke bare 250000 kosovo-serbere, men ti millioner serbere over hele verden forsvare Kosovo. Jeg er rede til å dø for Kosovo, alle serberes fødested.

Draskovic understreker:

- Stormaktenes ansvar er å gjøre det klart for terroristene at de må legge ned våpnene og glemme drømmene om en storalbansk stat. Å gi Kosovo status som en tredje republikk, kommer heller ikke på tale. Men vi er rede på dagen til å forhandle om maksimale kulturelle, religiøse, politiske og alle mulige andre rettigheter for albanerne.

- Terrorister

- Vil du forhandle med Kosovo-geriljaen UCK?

- Ikke så lenge de er terrorister. Når de gir opp terrorismen, vil vi tilgi dem. Men de som har gjort seg skyldige i drap på uskyldige, skal straffes. Det samme gjelder på serbisk side.

- Om forhandlingene ikke lykkes, godtar du NATO-styrker i Kosovo?

- Nei, det vil bli møtt som et angrep på en suveren stat. Gir terroristene ikke opp, må de jugoslaviske sikkerhetsstyrkene avvæpne dem. Bare om dette mislykkes, kan vi diskutere andre alternativer.

Draskovic understreker at han er for forsoning:

- Jeg ønsker å dra til landsbyene i Kosovo, og for den del også til landsbyene i Bosnia og Kroatia, for å be om at vi forsoner oss. Men terroristene gjør dette umulig.

Ble banket

- For to år siden mobiliserte du hundretusener på gatene i protest mot Slobodan Milosevic. I 1993 ble du banket nesten til døde av regimets politi. Hvordan kan du forklare at du i dag sitter i hans regjering?

- Jeg har gått inn i regjeringen for å forandre, for å føre Jugoslavia tilbake til Europa. Jeg er den samme. Det har jeg gjort klart for Milosevic. Han har godtatt det. Jeg liker å ta sjanser. Jeg er en modig mann, sier han.

- Milosevic er ikke den djevelen verden gjør ham til. Han er skyldig i mangt, men ikke for konflikten i Kosovo. Jeg ser nostalgien i øynene hans når han snakker om det gamle Jugoslavia. Han drepte babyen han elsket. Det er hans tragedie. Men Milosevic har forandret seg.

INN I VARMEN:</B> For tre år siden kjempet Vuc Draskovic i gatene mot Slobodan Milosevic. Nå er han blitt visestatsminister i Milosevic' regjering.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media