«Jeg vil drikke for at det fortsatt er en Nikitin»

MOSKVA (Dagbladet): Det var varm sol og gryende seiersrus da Aleksandr Nikitin grep ordet på kafeen og sa: «Jeg vil drikke et glass for at det ikke lenger er noen Nikitin-sak.» «Og jeg vil drikke for at det fortsatt er en Nikitin,» svarte Bellonas Frederic Hauge. Og de skålte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hadde gått litt over en time siden den historiske dommen i russisk høyesterett ble lest opp. Dommen gir den tidligere spiontiltalte Nikitin medhold på alle punkter. Lettelsen over utfallet står skrevet i Nikitins og Bellona-folkenes ansikter.

David knuste Goliat

Et fire og et halvt års mareritt er over. David har knust Goliat. For fire år siden satt Nikitin fortsatt fengslet. Ingen hadde noen gang i Sovjetunionens og Russlands historie kunnet forsvare seg mot spionanklager fra de allmektige hemmelige tjenester. Han kunne bli dømt til døden. Han kunne få ti- femten år. Men nesten ingen trodde han ville bli blankt frikjent.

Høyesterett viste i går at loven står over makta. Det er første gang i russisk historie dette poenget gjøres så klart som det ble gjort i går.

Aleksandr Nikitin selv var mest rørt. Han står etter gårsdagens dom fram som helten blant det som i gamle dager ville blitt kalt de russiske opposisjonelle. Han har vunnet en sak som gir viktig presedens for arbeidet for miljøvern. Han har vunnet en sak som gir viktig presedens for arbeidet for menneskerettigheter.

- Det har vært fire og et halvt vanvittige år. Det har vært vanskelig. Men jeg føler at jeg har vokst på det som menneske, sier Nikitin til Dagbladet.

- Har du noen gang angret på det du gjorde for Bellona?

- Selv ikke i de tyngste øyeblikkene har jeg angret. Jeg har hele tida hatt rein samvittighet og visst at det jeg hadde gjort var riktig, sier han.

Alt er vunnet

- Hva gikk gjennom hodet ditt da dommeren leste at frikjennelsen av deg i byretten i St. Petersburg var basert på riktig lovanvendelse, da du skjønte du hadde vunnet?

- Seier, seier. Alt er vunnet, var det som gikk gjennom hodet mitt, sier Nikitin.

Så grep han også etter lommetørklet, der foran fengselsburet i et loslitt rom i Høyesterett. I et rom der liv og død i tidligere tider ikke alltid har stemt overens med lov og rett.

I går var det seiersmiddag for et utvalgt selskap av miljøaktivister og menneskerettighetsforkjempere i Moskva.

Statsadvokatens uttalelser om at man vurderte å anke Nikitins sak til høyesteretts presidium ble ikke ofret en tanke. Dagbladet var til stede under seiersmiddagen. Og Nikitins forsvarer, Jurij Schmidt, en av Russlands fremste menneskerettighetsjurister, sa det slik i sin skåltale:

- Et stort ansvar er tatt fra mine skuldrer. Jeg er fri etter fire og et halvt år med en tung bør. Da vi vant i byretten i St. Petersburg følte jeg ikke at ansvaret var helt borte. Det gjør jeg nå, sa han.

Å gjøre det umulige

Og som en gammel opposisjonell fra Sovjet-tida kunne Schmidt med stor intellektuell og historisk tyngde legge til:

- Vi har gjort det ingen kunne gjøre. Vi har gjort det umulige.

Og det var ikke engang skryt. Det var bare matt tilfredshet over at den umulige kampen mot KGBs arvinger i den hemmelige tjenesten, FSB, var vunnet.

Og i FSB var man ikke glade. Dagbladet prøvde flere ganger i går å ringe mannen som har vært aktor i Nikitin-saken helt fra begynnelsen, Aleksandr Gutsan. Han nekter å identifisere seg og legger på røret. Da vi spurte hvor vi hadde ringt, nektet han også å svare på det. Det er en vond dag for FSB.

Men på Journalistenes hus i sentrum av Moskva, der det er seiersmiddag, er det en god dag. En nestor i arbeidet for det frie ord, lederen av Russlands P.E.N.-klubb, Aleksej Simonov, sier det slik.

- Dette er en seier over frykten menneskene har båret inni seg. Jeg vil drikke for at denne seieren vil frigjøre folk fra angsten, sa han. Aleksandr Nikitin sitter med et blussende, lykkelig ansikt og tenker. Han er både i sentrum av en historisk fest, og i seg selv. Sånn er det for David å slå Goliat.

<B>SEIER: Aleksandr Nikitin ble igår blankt frifunnet i russisk høyesterett.