- Jeg vil felle Siv og Erna

Venstreleder Lars Sponheim er krystallklar: Kommer Frp og Høyre til makta alene, vil han sparke dem ut av regjeringskontorene hvis han får sjansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FINSE (Dagbladet): Han har nylig kommet hjem til Finse-hytta fra en våt og kald fisketur med statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Nå er han varm i trøya igjen og klar for høstens politisk dyst.

- Jeg er glad i landet mitt, og jeg er stolt av å bo her. Det er grunnen til at jeg absolutt ikke vil ha Frp i regjering. På rett sak og på politisk grunnlag kan jeg felle en mindretallsregjering av Frp og Høyre hvis vi havner på vippen, slår Sponheim fast overfor Dagbladet.

Ikke lenger lim

I forrige stortingsperiode snakket han om Venstre som limet på borgerlig side.

- Nå er jeg vel mer som en limoppløser, konstaterer Sponheim.

Hvis den rødgrønne flertallsregjeringen faller etter stortingsvalget neste år, spår Sponheim at de mest levedyktige regjeringsalternativene vil bli en mindretallsregjering av Ap alene eller Høyre, Venstre og KrF sammen. Han tror Høyre vil velge å samarbeide med sentrumspartiene hvis alt blir satt på spissen, men medgir at han kan risikere å gå en ensom periode i møte.

- Jeg er vel vitende om at vi ikke vet hva som kan komme etterpå hvis vi feller en Høyre-Frp-regjering, og jeg vet at det kan føre til en usedvanlig ensom situasjon for Venstre. Samtidig er vi nå tryggere på vår selvstendige posisjon og hva vi står for, og tyngdepunktet i norsk politikk vil fortsette å ligge i sentrum, sier Sponheim.

- En avgrunn

ADVARER: Lars Sponheim advarer Erna Solberg og Siv Jensen mot å danne mindretallsregjering alene. Venstre-lederen har tilbrakt sommeren på hytta si på Finse. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
ADVARER: Lars Sponheim advarer Erna Solberg og Siv Jensen mot å danne mindretallsregjering alene. Venstre-lederen har tilbrakt sommeren på hytta si på Finse. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer

Han står dermed fast på at han heller ville ha Jens enn Jensen slik han slo fast i fjor høst.

- Venstre har vist gjennom de to Bondevik-regjeringene at vi strekker oss svært langt for å finne konstruktive løsninger, men jeg er ikke villig til å gå over avgrunner som det ville være å samarbeide med Frp, sier Sponheim.

Hans entydige nei til Frp har to årsaker.

- For det første handler det om langsiktighet i politikken. Vi må tenke i et generasjonsperspektiv i forhold til viktige saker som bruken av oljepengene og klima. For det andre handler det om synet på det mangfoldige Norge som en ressurs. Dette synet utfordrer Frp så til de grader, sier Sponheim.

Han mener den politiske situasjonen på borgerlig side har endret seg mye det siste året fordi Høyre ikke vil utelukke en ren mørkeblå regjering alene sammen med Frp.

- Tidligere har de sagt at veien til regjeringsmakt går gjennom sentrum. Nå er jeg mye mer utrygg på Høyre enn noen gang tidligere i mitt politiske liv. Samtidig forstår jeg Høyres dilemma - Frp er deres store sorg i livet, sier Sponheim.

- Angrepet av Erna

Høyre-leder Erna Solberg sa nylig til NTB at hun tror Venstre til slutt vil støtte en ikke-sosialistisk regjering der også Frp er med hvis de sammen fikk flertall.

- Jeg vil felle Siv og Erna

- Når Erna sier at Sponheim vil snu, angriper hun min personlige integritet. Noen ting Frp står for er så uforenlige med det jeg står for. Uansett om Venstre skulle bli uklare på dette, så har jeg min personlige integritet og vil stå fast på det, sier Sponheim.

Selv om han tok med Ap- leder Jens Stoltenberg på fisketur, avviser han at det er aktuelt for Venstre å inngå noe mer forpliktende samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Mange prøver å legge mye politikk i denne fisketuren, men det er det ikke. Vi har ikke noe vennskapsforhold utover at vi har vært gode kolleger siden jeg kom på Stortinget i 1993. Da kan man dra på fisketur sammen, sier Sponheim.

Etter at Stoltenberg hadde åpnet Hallingskarvet nasjonalpark like ved, syklet de to søndag innover Rallarvegen til Sponheims fiskerbu.

- Det var ingen agenda for turen, men det var heller ikke ulovlig å snakke politikk, forteller Sponheim.

- Vi spiste selvfiska ørret. Som landets første matminister, var det naturlig at jeg var kokk, mens Jens blant annet hjalp til med oppvasken.

Lars Sponheim,