FRARÅDER GAVEKORT: Julehandel-sesongen er godt i gang, men du bør unngå å kjøpe gavekort. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FRARÅDER GAVEKORT: Julehandel-sesongen er godt i gang, men du bør unngå å kjøpe gavekort. Foto: Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Jeg vil fraråde folk å kjøpe gavekort

Ett av fem gavekort aldri blir brukt. Det er 2,5 milliarder årlig rett i lomma på butikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de tusen hjem hoper det seg opp med velmente, verdifulle verdipapirer som glemmes og går ut på dato.

Professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole har beregnet at 2,5 milliarder kroner i slike kort eller tilgodelapper til slutt ender i glemmeboken hvert år. Forbrukerrådet mener tallet viser at gavekort er en dårlig idé, skriver Bergens Tidende.

- Problemet er at gavekortene innskrenker mottakerens muligheter svært mye i forhold til vanlige penger. Tenk deg at du tar en 200-lapp og kjøper et gavekort. Da har du plutselig begrenset hvor pengene skal brukes, hvor lang tid de er gyldige og i flere tilfeller finnes det også begrensninger på hva kortene kan brukes til, sier direktør i Forbrukerrådet i Hordaland, Pia Kleppe Marken.

Forbrukerdirektøren forteller også at det er butikker som ikke tillater å bruke gavekort på annet enn varer til ordinær pris.

- Jeg vil fraråde folk å kjøpe slike kort. Det er en lettvint løsning og skal man for eksempel sende noe i posten er det selvfølgelig veldig praktisk og økonomisk. Men tallene viser at mange ikke benytter kortene, og da blir dette en gedigen julegave til handelsstanden. De tjener jo mye på at kortene ikke benyttes, sier Marken.

(NTB)