Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vil gjerne leve til jul»

HAUGESUND (Dagbladet): - Mine tre barn trenger meg, om jeg er aldri så elendig, sier narkomane Arvid i Steinparken i Haugesund. Kompisene henger rundt, kraftig dopet. De kjemper for å overleve det beinharde kjøret, men stadig flere havner på kirkegården etter en overdose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haugesund er Amandafestival, Sildajazz og feite yachter ved havna. Haugesund er også Norges verste narkoby.

Her bor Arvid (35). Barna og ekskona Marit er grunnen til at han lever.

Haugesund er narkobyen i Norge. Småbyen ved Karmsundet har flest overdosedødsfall i forhold til folketallet, langt flere enn Oslo.

I fjor satte 13 personer sprøytespissen for siste gang. Hittil i år står 11 navn på overdoselista. Rundt 500 rusmisbrukere er registrert i byen med under 30000 innbyggere, mørketallet kan være stort.

Nå sprer en ny «partypakke» skrekk. En sjokkblanding av amfetamin, ecstasy og metadon; et hestespark mot hode og kropp. Folk frykter en ny dødsbølge.

Arvid Aase i Steinparken takker ekskona Marit Hagland og tre barn for livet.

- Jeg har gjort overdosen klar, men ikke satt den i kroppen. Jeg har stått på brua og villet hoppe. Tanken på ungene har stoppet meg. Heldigvis har jeg kunnet ringe til Marit, hun har grått med meg, holdt rundt meg. Helvete, for et liv dette er, sier Arvid.

Haugesund vil helst smile til verden, og snart er det Sildajazz og Amandafestival. Yachtene ligger feite ved kaia, der yppige Marilyn Monroe på sokkel flørter med alle. Hennes farfar utvandret herfra, skryter noen.

BARNEFAR:     Narkomane Arvid har tre barn med ekskona Marit Hagland (t.h.). - Jeg kan takke henne for livet, hun har grått med meg de gangene jeg helst ville ha hoppet utfor brua, sier Arvid.Foto: ERLIG HÆGELAND
BARNEFAR: Narkomane Arvid har tre barn med ekskona Marit Hagland (t.h.). - Jeg kan takke henne for livet, hun har grått med meg de gangene jeg helst ville ha hoppet utfor brua, sier Arvid.Foto: ERLIG HÆGELAND Vis mer

Raner kompisen

Jordbærene er billige, og godtfolk i Haraldsgata slenger en slant til trioen fra Latvia som spiller muntre toner i gågata. Gjengen i Steinparken får bare foraktelige blikk.

- Snart skal fiffen sole seg på filmfestivalen, men først må dritten sopes opp, snøvler en kar som ikke skjønner hvorfor han må inn til soning akkurat nå.

Bak fasaden er Haugesund en brutal by med mange triste skjebner. Kriminalitet, drap og forsvinninger opprører folk, narkoflommen øker og tar flere og flere liv.

- Jeg har vel mistet over 20 kamerater, mener Arvid.

- Nå er det så vanlig med en dødsmelding at vi bare reagerer med et skuldertrekk. Hvem blir den neste? undrer «Ståle», som er innom varmestua T5 for en kopp kaffe, en yoghurt og et rundstykke.

Kenneth Jonassen (39) begynte med stoff som 13-åring, og sier at dødsfallene gjør en følelseskald.

- Miljøet er så tøft. Før beskyttet misbrukerne hverandre, det rådet et slags brorskap. I dag raner en kompisen. Et kameratskap varer så lenge dopen virker, etterpå kommer rå brutalitet - sannheten, mener Kenneth.

Heller metadon

- Vi vil ha metadon eller subutex, sier alle vi møter. Men i Haugesund er det bare to- tre som får metadon.

- Med metadon følger ofte et sidemisbruk, mener politiførstebetjent Jan Geir Hessen, som leder narkotikaetterforskningen i Haugesund.

- Tøv, jeg må avlegge urinprøver og mister metadonen dersom jeg misbruker stoffer, sier «Svein», som er dømt for øksedrap og har sittet 10 år i fengsel. Nå går han på metadon og lever et godt liv.

- Politiet vil at heroinen skal flyte slik at de får leke cowboy, mener Arvid i Steinparken.

- Flere dødsfall betyr uttynning i rekkene og lavere utgifter, derfor vil de vente med metadonen. Alt fra det offentlige er bare løfter og løgner, mener en annen kar.

Annelise Rossebø mistet en sønn etter en overdose og jobber frivillig mot rusen.

- Jeg ville heller hatt en sønn på metadon enn på kirkegården, sier hun.

Annelise Rossebø føler at ingen bryr seg om misbrukerne i Haugesund.

- Av pengene til rusomsorgen går 80 prosent til lønn og administrasjon, 20 til misbrukerne. Hjelpeapparatet fungerer ikke, de profesjonelle beskytter hverandre og forteller ikke politikerne hvor ille det står til. Jeg treffer heroinister på 20 år, de selger dop til enda yngre. De eldre misbrukerne går på gata som en evig smittekilde. Tøffere tak må til. Tvang, mener Rossbø.

Med respekt

Sosionom Jofrid Saugestad og Ingjerd Wang jobber på T5-kafeen for rusmisbrukere, som bare har midler til drift ut året.

- Misbrukerne blir kjeppjaget over hele byen. Her møter de nyktre folk som behandler dem med respekt. Vi kan hjelpe når de klager over at hun «sossedama» på et eller annet kontor ikke tror dem. De får et verdigere liv, mener Saugestad og Wang.

Kenneth Jonassen sliter ofte med søvnproblemer, og det hender han tar seg en rusletur midt på natta.

- Politiet soper meg opp med en gang, sjøl om jeg ikke har gjort noe galt. En direktør gjemmer sprit i skapet, men er konge på haugen likevel. Vi er null verdt, klager Kenneth.

Politiførstebetjent Jan Geir Hessen mener politiet må sjekke misbrukerne for å stoppe tilgangen av stoff.

- Det finnes tusen veier til Haugesund - over sjø, land og luft. Vi har ingen signaler om at ukjente hvitsnipper sitter et sted og håver inn fortjeneste av narkosalget til byen vår. Etablerte misbrukere må selge stoff for å finansiere eget misbruk, sier Hessen til Dagbladet.

Snart kommer glamouren til Haugesund. Filmstjerner vil nippe til champagnen, mens de slitne menneskene i Steinparken lurer på hvor de skal sove neste natt.

- Jeg satser på å holde meg i live til jul, og så få metadon neste år, sier Arvid og gir ekskona en klem før han bommer en femmer til telefonautomaten. Han skulle ønske at han tok andre valg for 20 år siden.

- Jeg ble fristet, det var spennende. Plutselig satt jeg i saksa. Hverdagen er tøff, ingen bryr seg om en dritt som meg. Men tre barn skal faen ikke ha en far som tok livet av seg, skriv det!

BARNEFAR: Narkomane Arvid har tre barn med ekskona Marit Hagland (t.h.). - Jeg kan takke henne for livet, hun har grått med meg de gangene jeg helst ville ha hoppet utfor brua, sier Arvid.Foto: ERLIG HÆGELAND
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling