Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil gjøre alt i min makt for å slå dere. Dette er krig

Torontos omstridte ordfører fratatt betydelig makt. Svarte med skjellsord i bystyremøte.

RASENDE: Torontos ordfører Rob Ford erklærte krig mot bystyret etter at de vedtok å frata ham betydelig makt. Foto: Reuters/Aaron Harris/NTB Scanpix
RASENDE: Torontos ordfører Rob Ford erklærte krig mot bystyret etter at de vedtok å frata ham betydelig makt. Foto: Reuters/Aaron Harris/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skandale-ordføreren i Canadas største by ble rasende da han ble fratatt betydelig makt under et bystyremøte som utviklet seg til å bli en kaotisk affære.

Truer med «krig» Blant annet blir ansvaret for størsteparten av budsjettet fratatt ordfører Rob Ford, men han vil fremdeles ha symbolsk makt.

Ford, som tidligere har hatt 20 i staben sin, vil også bare sitte igjen med åtte ansatte og formannskapet vil ledes av varaordfører Norm Kelly.

- Dette minner meg om da president Bush advarte Saddam mot å angripe Kuwait. Dere har akkurat angrepet Kuwait. Det kommer til å bli en regelrett krig neste valg og jeg vil gjøre alt i min makt for å slå dere. Merk mine ord, sa Rob Ford.

- Dere sparker meg ut av kontoret, og det er det verste dere kan gjøre mot Toronto og demokratiet. Jeg er valgt av folket.

Skjellsord Bystyremøtet ble etter hvert en farse der Ford ropte skjellsord til flere av dem som var til stede, som benyttet anledningen til å rope tilbake. Han ble også spurt om han er sint.

- Om jeg er sint?! Du har absolutt rett i at jeg er sint for hver eneste en av dere har syndet, sa han.

I dramaet dyttet Ford over ende bystyremedlem Pam McConnell ved et uhell. På TV-bildene ser man at han løpet opp mot galleriet og tilsynelatende løp i henne, før han hjalp henne opp igjen og gikk tilbake til plassen sin smilende.

- Jeg løp fordi jeg trodde broren min var i ferd med å komme i en krangel. Jeg beklager til McConnell og alle som ble støtt av at jeg løp for å komme min bror til unsetning. Det var et uhell og jeg plukket henne opp, sa Ford.

Etter episoden kom flere med tilropene «bølle!» og «skam». Ifølge lokale medier skal ordførerens bror, Doug Ford, ha ropt «drittsekker» tilbake. Broren er bystyremedlem i Toronto.

Mens Ford lover krig mot bystyret, sier den nå mektige varaordføreren Kelly at han ønsker fred.

- Ordføreren ønsker å gå til krig. Jeg ønsker fred. Mitt mål er å gjenvinne tilliten til det offentlige i Toronto. Jeg kommer til å rekke ut en hånd til ordføreren og prøve å jobbe så tett med ham som mulig, sa Kelly.

Går til sak Ford vil nå gå til sak for å få makten tilbake i Toronto.

Ford har innrømmet at han har kjøpt ulovlige narkotiske stoffer, at han har kjørt bil etter å ha drukket alkohol og at han har brukt det narkotiske stoffet crack.

I et intervju med Toronto Sun sier han at det hele er politisk motivert.

- Dette er både politisk og ulovlig. Jeg er nødt til å kjempe i mot, hva ellers skal jeg gjøre? Jeg har ikke blitt siktet for noen ting som helst, og jeg drikker ikke og tar heller ikke narkotika, sier Ford.

Han mener at det hele er feil framstilt, og at han er fremstilt som rusmisbruker, mens at han ganske enkelt bare har gjort det tidligere.

- Jeg har gjort en feil og prøver å gå videre med livet mitt.

Nekter å gå av På spørsmål om ikke han bør rehabiliteres først, reagerer Ford med sinne.

- Rehabiliteres for hva da? Jeg er ikke rusmisbruker eller alkoholiker. Ikke for å være slem med deg, men hvorfor er ikke du på rehab?

Ford sier han ble valgt for å gjøre en jobb, å senke skatter og avgifter, og nekter å gå av. Han stiller dessuten til gjenvalg i oktober neste år, lover han.

DRAMATIKK: Ordfører Rob Ford dyttet bystyrerepresentant Pam McConnell over ende. Tilsynelatende ved et uhell. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paola Loriggio/NTB Scanpix
DRAMATIKK: Ordfører Rob Ford dyttet bystyrerepresentant Pam McConnell over ende. Tilsynelatende ved et uhell. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Paola Loriggio/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media