- Jeg vil gratulere partiledelsen

Tidligere partiformann Carl I. Hagen fornøyd med avtalen mellom de borgerlige partiene.

GODT GRUNNLAG:  Dette er et meget godt grunnlag for videre arbeid, sier Carl I. Hagen.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GODT GRUNNLAG: Dette er et meget godt grunnlag for videre arbeid, sier Carl I. Hagen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg sitter her med dokumentet og vil gratulere partiledelsen, Siv, Ketil og Per.

Partiveteran Carl I Hagen satt parat i går kveld og leste gjennom avtaledokumentene da de var klare. Dette har også han jobbet for i mange år.

- Dette er et meget godt grunnlag for videre arbeid. Partiledelsen har vært standhaftig. Jeg ser blant annet at de har fått godt gjennomslag innen asyl- og innvandringsfeltet, sier Hagen til Dagbladet.

- Amnestien for asylbarna er en engangsforeteelse, men vi kan alle forstå og ha medfølelse med dem. Mange har bodd i Norge i massevis av år, sier han om gjennomslaget KrF og Venstre har fått for å gå med på innstramninger ellers, fortsetter han.

På asyl- og innvandringsfeltet er dette partiene har blitt enige om:
• Norge skal oppfylle sine internasjonale forpliktelser og hjelpe flyktninger.
• Asylstatus skal innvilges etter individuell behandling og grundig vurdering av søknaden.
• Partiene er enige om at det skal være en mer effektiv saksbehandling og raskere retur av personer uten lovlig opphold og kriminelle.
• Partiene lover regelendring for asylbarna: «Barns tilknytning til Norge gjennom flere års botid i Norge skal klargjøres gjennom en regelendring som gjør at ulendingsmyndighetene i større grad vektlegger hensynet til hva som er barnefaglig forsvarlig. Forutsetningen er at foreldrene som hovedregel har medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjør retur, men at retur ikke har vært mulig.»
• De vil etablere lukkede mottak: «Retursentre for personer og familier med endelig avslag. Noen retursentre skal kunne ta imot utlendinger som får frihetsberøvelse.»

I avtalen står det også at «man skal heve underholdskravet i familieetableringssaker, men innføre mer liberale skjønnsvurderinger i forbindelse med herboende eller utlendingens inntektsevne.

Hensikten med endringen er å bekjempe tvangsekteskap og sikre at paret kan forsørge seg selv.»

Hagen er også fornøyd med store deler av den økonomiske politikken og fornuftige investeringer i infrastrukturen.