- Jeg vil ha kontant-veto

Carl I. Hagen tar nakketak på sentrumsregjeringen: Dersom kontantstøtten blir innført ved hjelp av Fremskrittspartiet, skal Hagen godkjenne enhver endring av ordningen. Han krever en slik garanti for hele stortingsperioden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De kan gjerne evaluere ordningen for meg. Men jeg skal ha vetorett på enhver endring. Og dette må i alle fall være et fireårig ekteskap, sier Frp-formann Carl I. Hagen.

Etter at Hagen sa seg rimelig fornøyd med Valgerd Svarstad Hauglands høringsutkast om kontantstøtten, er han nå mektig irritert over ulike uttalelser familieministeren har kommet med etterpå.
- Når hun begynner å snakke om at man må endre det og det dersom det viser seg at foreldrene opptrer sånn og sånn, roter hun det til. På denne måten setter Svarstad Haugland hele ordningen i fare. Det må være helt og holdent opp til foreldrene hvordan de skal bruke kontantstøtten, om de vi være hjemme eller kjøpe seg annen barneomsorg, sier Hagen.

Han avviser enhver begrensning på dette punkt. Ikke engang tiltak for å unngå «grå» dagmammavirksomhet vil han være med på.

Fjerne statsstøtten

Stort tydeligere kan Hagens grep på sentrumsregjeringen knapt uttrykkes. Bondevik-regjeringen skal presses til siste trevl på kontantstøtten, som er et være eller ikke være for regjeringen.
Og Hagen har enda et ris bak speilet: Fremskrittspartiets modell for kontantstøtte forutsetter fjerning av statsstøtte til barnehagene for de aldersgrupper som får kontantstøtte. Dette punktet på Fremskrittspartiets program er nå lagt fram som et forslag som må behandles i forbindelse med kontantstøtten i Stortinget.

På spørsmål om Hagen vil forlange fjerning av statssubsidiene til barnehagene for å støtte regjeringens kontantstøttemodell, svarer Hagen:

Irritert

- Nå er du langt foran skjema. Men dette forslaget er vårt utgangspunkt. Vi vil selvsagt presse hardt for å få gjennom vårt program. Det er reelt sett to modeller. Når vi legger det fram, har det sammenheng med den mistanken som brer seg hos oss om at regjeringen kan tenke seg å innføre ordningen med Frp, for så etter ett år eller to å endre den sammen med Arbeiderpartiet.

Burde blitt enige

Det går ikke. Da føler vi oss lurt. Vi godtar ingen endring uten at vi er med. Vi kan godt være med på endringer, men vi skal ha veto, slår Hagen fast.

- Vi ville jo nedsette en arbeidsgruppe mellom regjeringspartiene, Frp og Høyre. Det sa Bondevik nei til. Det forbauset meg, for i denne store, vanskelige saken burde de partiene som er for kontantstøtte funnet fram til enighet mot Ap og SV. Det har irritert oss i Frp at de ikke ville få det i orden.

Husk at kontantstøtten ikke er vedtatt ennå. Det er bare satt av en sum penger, sier Hagen.