Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ha tilbake noe som er helvetes mye verre enn vanntortur

Trump i heftige ordkriger, men hva skjedde med Marco Rubio?

IVRIG: Donald Trumpt leder klart på meningsmålingene blant Republikanerne i New Hampshire, og kunne leve med det under nattas debatt i New Hampshire. Han sa klart fra hva han mente om den omstridte forhøresmetoden vanntortur. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix
IVRIG: Donald Trumpt leder klart på meningsmålingene blant Republikanerne i New Hampshire, og kunne leve med det under nattas debatt i New Hampshire. Han sa klart fra hva han mente om den omstridte forhøresmetoden vanntortur. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAINT ANSELM / NASHUA, NEW HAMPSIRE (Dagbladet): Nattas debatt på Saint Anselm College i Manchester i New Hampshire, var de Republikanske kandidatenes siste mulighet for å vise seg for en stor andel av velgerne før primærvalget på tirsdag.

Like utenfor det tradisjonsrike universitetet, hadde kandidatene samlet frivillige med plakater. Samtidig hadde et titalls minstelønnsdemonstanter møtt opp utenfor debattlokalene med svært begrenset billettkapasitet. Selv om demonstrantene hadde budskap som «Trump makes America hate again», lot ikke eiendomskongen som leder på kraftig på meningsmålingene i New Hampshire seg stoppe i en debatt som handlet om alt fra IS, konservatisme, valgbarhet, ledererfaring og vanntortur.

- Jeg vil ha tilbake noe som er helvetes mye verre enn vanntortur, sa Donald Trump på spørsmål fra programlederne David Muir og Martha Raddatz.

USA har fått mye kritikk for å ha brukt vanntortur som forhørsmetode på terrormistenkte. Ved vanntortur legges et tøystykke over pusteåpningene. Det gir mottakeren en druknings- og kvelningsfølelse.

- Vi ser ting vi ikke har sett siden Middelalderen. Folk i Midtøsten kapper hodet av kristne og andre. Jeg vil ta ha vanntortur tilbake. Jeg vil ha tilbake noe som er helvetes mye verre enn vanntortur, sa Donald Trump.

OVERRASKENDE: Flere utpeker Marco Rubio som taperen av kveldens debatt. Det kommer som en overraskelse, men tanke på at Rubio har steget kraftig på meningsmålinger, hadde et overraskende godt resultat i Iowa og har vært god i tidligere debatter. Foto: AFP / Jewel Samad
OVERRASKENDE: Flere utpeker Marco Rubio som taperen av kveldens debatt. Det kommer som en overraskelse, men tanke på at Rubio har steget kraftig på meningsmålinger, hadde et overraskende godt resultat i Iowa og har vært god i tidligere debatter. Foto: AFP / Jewel Samad Vis mer

De andre kandidatene ga ikke like klare svar som Trump. Ted Cruz sa han ikke ville ha vanntortur tilbake i stor skala, mens Rubio nøyde seg med å si at det var en stor feil å stenge Guantanamo Bay og at det er forskjell på kontraterror og vanlig rettspraksis.

Forhørsmetoden er blitt heftig diskutert etter at det ble kjent at den amerikanske ectteretningstjenesten CIA brukte det mot mistenkte etter terrorangrepene mot USA 11. september. Det er en pågående debatt hvorvidt CIAs bruk av vanntortur var ulovlig eller ikke.

Gikk rett i strupen på gullgutten Det var imidlertid ikke Trump som stjal overskriftene i starten av debatten. Guvernør Chris Christie, som ligger som nummer seks på meningsmålingene, gikk kraftig til angrep på overraskelesmannen i Iowa og tredjemann på meningsmålingene, senator Marco Rubio.

New Jersey-guvernøren var først ute med å påpeke sin erfaring som guvernør. Det fikk Rubio til å svare:

- Det var en snøstorm i New Jersey for et par uker siden. Du ville ikke reise dit. De måtte få deg til å skamme deg før du reiste. Du var der i 36 timer før du reiste tilbake på kampanjen, sa Rubio da han angrep Christie.

- Der er eksempelet. Du sier bare akkurat det du har øvd deg på. Det er oppgaven som senator. Som guvernør må du tenke på hvordan du kan løse problemer for folk, svarte Christie.

RETT I ANGREP: New Jersey-senator Chris Christie gikk rett i angrep på Marco Rubio. Foto: AP Photo/David Goldman
RETT I ANGREP: New Jersey-senator Chris Christie gikk rett i angrep på Marco Rubio. Foto: AP Photo/David Goldman Vis mer

Angrepet kom på som overraskende, og mange mente Rubio kom dårlig ut av debatten totalt sett.

- Jeg har aldri sett Christie hardere i denne valgkampen, og jeg har aldri sett Rubio så nølende, sa ABCs politiske korrespondent Jonathan Karl i pausen under debatten.

«Meget bra debatt av Bush og Christie så langt. Rubio mye på defensiven. Trump har også problemer.» skrev USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby på Twitter.

- Hva skjedde med Marco Rubio? Han var favoritten etter forrige debatt, og etter Iowa. Denne kvelden var Marco Rubios verste, nå som han trolig hadde trengt sin beste, sier ABCs politiske kommentator Tom Llamas under nattas sending.

Mange kritiserte Rubio for å ha hakk i plata, og han sørget blant annet for å sende mange stikk i retning president Barack Obama.

- La meg snakke. Vær stille Like før nattas debatt startet, kom det meldinger om at Nord-Korea hadde skutt opp en langdistanserakett. Kandidatene fikk derfor spørsmål om hvordan de ville håndtere en slik sak og om de ville bombe utskytningsrampen før en rakett var skutt opp. Ingen av kandidatene hadde et klart svar på nattas hendelse, men Donald Trump hadde sin egen løsning.

DEMONSTRERTE: Flere demonstrerte utenfor debattlokalet i Manchester. Blant annet var Morten Skov og Peter Hommelgaard fra henholdsvis Sosialdemokratene og LO i Danmark til stede og talte for likelønn. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
DEMONSTRERTE: Flere demonstrerte utenfor debattlokalet i Manchester. Blant annet var Morten Skov og Peter Hommelgaard fra henholdsvis Sosialdemokratene og LO i Danmark til stede og talte for likelønn. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Jeg ville la Kina ta seg av Nord-Korea, var Trumps klare svar.

Trump var langt roligere i kveldens debatt enn han har vært i tidligere debatter, men markerte seg ikke spesielt. Både Jeb Bush, Chris Christie og John Kasich - som alle anses som moderate kandidater, får stort sett skryt for kveldens debdatt. Verken Christie eller Kasich prioriterte forrige nominasjonsvalg i Iowa spesielt høyt, men satser på bedre resultater i New Hampshire. I den liberale delstaten på nordøstkysten ligger blant annet Kasich likt med Iowa-vinner Ted Cruz på meningsmålingene.

- La meg snakke. Vær stille Jeb Bush og Donald Trump havnet i en heftig diskusjon om statlig overtakelse av privat eiendom. Da Bush anklaget Trump for å ha tatt over eiendommen til en kvinne i Atlantic City for limousinparkering til casinoer, mobbet Trump Bush for å forsøke å være tøff.

- Hvor tøft er det å ta over eiendommen fra en eldre kvinne? svarte Bush.

Da Trump prøvde å svare Bush, kokte det over for eiendomskongen fra New York.

- La meg snakke. Vær stille.

Trumps utbrudd førte til buing fra store delen av salen.

- Det er alle Bushs sponsorer og interesseorganisasjoner i salen. Grunner til at de ikke elsker meg, er at jeg ikke vil ha pengene deres, sa Trump syrlig.

Selv om Trump tapte i Iowa, har han bygget opp hele kampanjen sin på at han er en vinner. I sluttinnlegget i dagens debatt, var han heller ikke snauere.

- USA vinner ikke lenger. Vi vinner ikke ved grensene, vi vinner ikke om helsetjenester, vi vinner ikke i handelsavtaler. Med meg som president skal vi vinne, sier Trump.

En annen snakkis under nattas debatt, ble Ben Carson og Donald Trumps inntreden på scenen i New Hampshire.