NÅR VERGEN ER MISHANDLEREN: Human Rights Watch lanserte 17. juli, en kampanje for å gi kvinner i Saudi Arabia større frihet og flere rettigheter. I denne videoen stilles det spørsmål ved om det er riktig at en ektemann som mishandler konen sin, også er vergen hennes. Vis mer

«Jeg vil heller at du skal drepe meg, enn at en mann som mishandler meg skal kontrollere livet mitt.»

Human Rights Watch med ny videokampanje for å avskaffe vergesystemet i Saudi Arabia. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Jeg vil heller at du skal drepe meg, enn at en mann som mishandler meg skal kontrollere livet mitt», er et sitat fra Human Rights Watch sin rapport som ble publisert 16. juli.

Rapporten handler om det mannlige vergesystemet i Saudi Arabia, et system som undertrykker kvinners frihet på flere områder.

I den forbindelse har de også laget en kampanje i form av animasjonsvideoer, som de håper kan hjelpe med å avskaffe dette systemet.

- Voksne kvinner må få tillatelse fra en mannlig verge for å reise til utlandet, gifte seg, bli sluppet ut av fengsel. De kan også bli pålagt å måtte ha en mannlig verges tillatelse for å arbeide, eller for å få helseforsikring.

TILLATELSE FOR Å REISE: Human Rights Watch lanserte i dag, 17. juli, en kampanje for å gi kvinner i Saudi Arabia større frihet og flere rettigheter. I denne videoen stilles det spørsmål ved om det er riktig at en kvinne må ha en mannlig verges tillatelse for å reise. Vis mer

En 25 år gammel kvinne fra Saudi Arabia uttalte til Human Rights Watch at «Vi må leve i bokser som vår far eller ektemann har laget for oss».

En annen fortalte dem at «Sønnen min er min verge, tro det eller ei, og det er veldig ydmykende.. Min egen sønn, han jeg fødte og oppfostret, han er min verge».

Kvinnerettighetsforkjempere i Saudi Arabia har gjentatte ganger krevd at myndighetene avskaffer vergesystemet.

I 2009 og i 2013, sa Saudi Arabia seg enig etter den universelle, periodiske gjennomgangen fra FN.

Siden å ha avgitt disse løftene, har Saudi Arabia gjort noen endringer for å redusere vergenes kontroll over kvinner.

Dette har resultert i at kvinner ikke lenger må ha mannlig tillatelse for å arbeide, og landet har vedtatt en lov som kriminaliserer vold i hjemmet.

Stemmerett

I 2015 stemte kvinner for første gang, og de fikk også stille som kandidater i kommunevalget.

Til tross for disse endringene, er vergesystemet dominerende, og et hinder for reformer, har Human Rights Watch funnet ut i rapporten sin.

- Om en kvinne kommer i fengsel, så holder myndighetene henne der til en lovlig verge kommer å henter henne, selv om det var han som gjorde at hun endte opp i fengsel, sier en kvinnerettighetsforkjemper til Human Rights Watch.

I april i år, annonserte Saudi Arabia «Vision 2030».

Den erklærer at myndighetene skal fortsette med å «utvikle kvinners talenter, investere i deres produktive evner, og legge til rette for at de kan(...)bidra til utviklingen for vårt samfunn(...)».

TILLATELSE FOR Å BLI SLUPPET UT AV FENGSEL: Human Rights Watch lanserte i dag, 17. juli, en kampanje for å gi kvinner i Saudi Arabia større frihet og flere rettigheter. I denne videoen stilles det spørsmål ved om det er riktig at kvinner må ha tillatelse fra ektemannen for å bli sluppet ut av fengsel. Vis mer

Menn og kvinner kan ikke ha kontakt med hverandre

Midtøsten-ekspert Knut Vikør forteller Dagbladet om et ekstremt kjønnsdelt samfunn.

Midtøsten-ekspert Knut Vikør.Foto: Universitetet i Bergen 
Midtøsten-ekspert Knut Vikør.
Foto: Universitetet i Bergen  Vis mer

- Kvinner og menn som ikke er i familie med hverandre kan ikke ha kontakt med hverandre. Det er det grunnleggende, og noe som skiller Saudi Arabia fra de fleste andre land.

Han vil legge trykk på at det også er forskjeller mellom kvinnene i landet.

- De som lever i stor rikdom aksepterer nok vergesystemet i større grad, fordi de har rikdommen å bygge på. Det er verre for dem med lavere inntekt.

Han understreker at begge gruppene er utsatt.

- En del av kvinnene lever i bur, den andre delen i forgylte bur.

Vil ikke føre til store endringer

Vikør synes at Human Rights Watch sin kampanje er positiv, men tror ikke den vil føre til store endringer:

- Jeg tror ikke en slik kampanje kan avskaffe systemet med en gang, fordi dette er dypt grunnfestet i Saudi Arabia.

Vikør påpeker likevel at det er en utvikling på gang.

- Endringer skjer med museskritt. Kvinner aksepterer disse tingene i stor grad, men ikke alle. De vil gjøre små steg for å forbedre forholdene og for å få bedre handlefrihet.

- En fullstendig revolusjon må til

Han mener at en slik kampanje kan åpne for mindre forbedringer, men at større ting må skje for at for eksempel vergesystemet skal avskaffes.

- Det må til en fullstendig revolusjon i Saudi Arabia. Dette er noe vi ikke kan tenke at kommer til å skje i vår tid. Det er ingenting som tyder på en borgerkrig, da det er et ganske stabilt samfunn.

På spørsmål om hva det er som skiller Saudi Arabia fra andre muslimske land, svarer han:

- Saudi Arabia var aldri kolonisert, men har blitt styrt av stammeledere som holdt på det gamle, samtidig som de har olje som ga dem stor rikdom, slik at de klarte å stabilisere et samfunn. I tillegg utviklet landet en religiøs ideologi fra 1700-tallet av, noe som har forsterket de tradisjonelle kjønnsoppfatningene i landet. Det gjør at Saudi Arabia er enda mer innesperret enn andre muslimske land.