TVILENDE, MEN POSITIV TIL HIJAB: Venstres Abid Raja på Venstres landsmøte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
TVILENDE, MEN POSITIV TIL HIJAB: Venstres Abid Raja på Venstres landsmøte. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.Vis mer

- Jeg vil helst ikke se det, men vil ikke forby det

Debatt om hijab i politiet på Venstres landsmøte. Abid Raja er positiv - men Odd Einar Dørum har snudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skal Venstre stemme i to kontroversielle saker: Omskjæring av gutter og hijab i politiet. Stortingspolitiker Abid Raja er tvilende, men positiv til religiøse hodeplagg.

- Jeg vil helst ikke se det, men jeg vil ikke forby det. For sikh-menn er det umulig å si at de er undertrykket. Det viser deres historie at de ikke er. Det er lettere å argumentere med det når det gjelder kvinner. Noen mener at politiuniformen skal være nøytral, men politiet i Storbritannia får bære religiøse hodeplagg, og jeg tror ikke noen vil si at politiet i Storbritannia ikke gjør jobben sin nøytralt. Dessuten er det ikke sånn at man legger fra seg holdningene sine selv om man tar av seg hijaben.

Raja argumenterer også med at hodeplagg er tillatt i Forsvaret.

- Hvis man er god nok til å dø for Norge, bør man være god nok til å patruljere i uniform på Grønland i Oslo, sier Raja.

Dørum har snudd Men han vil få motstand. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum, har snudd i saken.

— Tidligere tenkte jeg at dette måtte være greit, men jeg har gradvis kommet fram til at det ikke bør være det, sier han til NTB.

— Jeg vil ikke være noe klespoliti, men som politi møter du alle typer mennesker og kan måtte gripe inn i enhver tenkelig konflikt. Det må ikke reises tvil om at det er den norske stat og norsk lov du representerer, sier Dørum.

Venstre har også tidligere vært positive til religiøse hodeplagg. Frp, som har justisminister Anders Anundsen, er negative til hijab i politiet. Det samme har Høyre tidligere vært.

Mot et ja til omskjæring Det kommer også en debatt om omskjæring av gutter. Et forslag går ut på å innføre 15 års aldersgrense. Dagbladet får opplyst at dette trolig kommer til å falle, og her er Dørum og Raja enige.

- Det vil være ytterst problematisk om vi vedtar å forby omskjæring av gutter. I et mindre parti og et lite land, må vi passe oss for å bli overdommere over den jødiske, den muslimske og halve den mannlige, amerikanske befolkningen. Det er en type etnosentrisme som ikke er mitt parti verdig, sier Raja.

- Jeg er i god dialog med jødene, og de kommer til å respektere et lovforbud, men vil da flytte fra landet. I så fall skyver vi jødene ut i grunnlovsåret. Den muslimske befolkningen vil ikke flytte, men de vil få omskjæring utført likevel, i det skjulte, sier Raja.

Han støtter derfor helseminister Bent Høie (H) i at omskjæring må inn i helsevesenet, og mener det må tilbys mot egenbetaling. Det samme mener Dørum.

— De som ønsker omskjæring for sine små guttebarn, skal tilbys dette av kvalifisert helsepersonell, mot en egenandel, sier Dørum til NTB.

UENIGE OM HIJAB: Venstre-veteran og tidligere justisminister, Odd Einar Dørum og stortingspolitiker Abid Raja. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet.
UENIGE OM HIJAB: Venstre-veteran og tidligere justisminister, Odd Einar Dørum og stortingspolitiker Abid Raja. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet. Vis mer