ER SIKKER PÅ JUKS I 1984 OG I DAG: Geir Selvik Malthe-Sørenssen, mener POT har jukset med bilder for å knytte Arne Treholt til russerpenger. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ER SIKKER PÅ JUKS I 1984 OG I DAG: Geir Selvik Malthe-Sørenssen, mener POT har jukset med bilder for å knytte Arne Treholt til russerpenger. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg vil hevde til min dødsdag at det ikke var teip på kofferten

Treholt-forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen har ingen planer om å gi seg, til tross for massiv kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enten lyver Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæther bevisst, eller så har hun ikke lest saksdokumentene. Jeg vet ikke hva som er verst, sier Geir Selvik Malthe-Sørenssen til Dagbladet.

Forfatteren av boka «Forfalskningen» fikk massiv pressedekning da han i fjor høst gikk ut og hevdet at politiet hadde plantet bevis og forklart seg falskt i Treholt-saken.

Gjennopptakelseskommisjonen innledet gransking for å undersøke om Treholt skulle få gjenopptatt saken.

Knuste juksepåstandene
I forrige uke kom rapporten fra utvalget. Den er knusende.

DETTE ER DEN OMSTRIDTE KONVOLUTTEN: Den avlange konvolutten til høyre er stridens kjerne. Geir Selvik Malthe-Sørenssen mener pengebeviset ble jukset med for å vise fram denne konvolutten, som politiet sa inneholdt 15 000 dollar fra russerne. Foto: POT
DETTE ER DEN OMSTRIDTE KONVOLUTTEN: Den avlange konvolutten til høyre er stridens kjerne. Geir Selvik Malthe-Sørenssen mener pengebeviset ble jukset med for å vise fram denne konvolutten, som politiet sa inneholdt 15 000 dollar fra russerne. Foto: POT Vis mer

Geir Selvik Malthe-Sørenssens påstand om at pengebevisbildene ble konstruert etter arrestasjonen av Treholt 20. januar 1984 møter kommisjonen med dokumentasjon på at bildene ble tatt i Treholts leilighet 22. august 1983.

Kommisjonen la frem en negativremse med åtte bilder som blant annet viser POT i leiligheten og kofferten med teip- og limrester på. De la også fram korrespondanse som kom i gang like etter ransakingen og et notat som omtaler pengefunnet på 30 000 dollar som ble laget før Treholt ble arrestert.

Sikker på at det er jukset
Men dette overbeviser ikke Geir Selvik Malthe-Sørenssen om noe som helst. Forfatteren er fortsatt sikker på at det er jukset med pengebeviset og at politimennene har løyet. Han har ingen tiltro til de sakkyndige kommisjonen har brukt, han stiller spørsmål ved de nye bildene som er lagt fram og sier at brevvekslingen hvor pengebeviset omtales like etter ransakingen ikke beviser noe.

- Det er teip- og limrester på Treholts koffert i dag. Det var teip- og limrester på kofferten da bildene av pengebeviset ble tatt, som hevdes å være 22. august 1983. Jeg kommer å hevde til min dødsdag at det ikke er teip- og limrester på kofferten på pågripelsesbildet fra 20. januar 1984. Teip og lim kan ikke forsvinne og så dukke opp igjen, sier Selvik Malthe-Sørenssen.

HAR INGEN PLANER OM Å GI SEG: Hverken Arne Treholt (til venstre) eller Geir Selvik Malthe-Sørenssen har tenkt å la saken ligge. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
HAR INGEN PLANER OM Å GI SEG: Hverken Arne Treholt (til venstre) eller Geir Selvik Malthe-Sørenssen har tenkt å la saken ligge. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Tror du POT-spanerne var i leiligheten?

- POT-spanere har vært i leiligheten flere ganger, det står til og med i boka mi, jeg har aldri nektet for at det har vært spanere der.

- Du skriver i boka at Solemsjø og Hansen aldri har vært der, at de oppga feil etasje, feil romfordeling og møblering i ransakingsrapporten?

MENER FORNEBUBILDET BEVISER BEVISFUSK: Geir Selvik Malthe-Sørenssen brukte i arbeidet sitt fotosakkyndige som påviste at det ikke var lim - og teiprester på Treholts koffert da han ble arrestert. Men det var det etterpå, og også på bildene av pengebeviset som POT hevdet var tatt i 1983. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
MENER FORNEBUBILDET BEVISER BEVISFUSK: Geir Selvik Malthe-Sørenssen brukte i arbeidet sitt fotosakkyndige som påviste at det ikke var lim - og teiprester på Treholts koffert da han ble arrestert. Men det var det etterpå, og også på bildene av pengebeviset som POT hevdet var tatt i 1983. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix . Vis mer

- Du må lese boka som en bok. Det har skjedd mye i etterforskningen etter at boka kom ut, mer har kommet på banen. At «Treholtteamet per i dag hevder at de ikke har vært i leiligheten», det er ikke riktig. Boka er mitt og Kjetil Mælands produkt, den har ikke noe med alle de tilsvarene som har gått frem og tilbake i saken senere.

- Så det var feil i boka?

- Nei, jeg sier ikke at det er feil. Ingen vet hva som er riktig. Men det kan sikkert være flere feil i boka på ting som ikke er viktig i saken. Det som er viktig i saken er om det har blitt fabrikkert pengebevis.

Tror POT tok bilder
Forfatteren mener POT kan ha vært i leiligheten den dagen det er snakk om og at de kan ha funnet rundt 30 000 dollar.

SER INGEN TEIP: Ingen av de sakkyndige ser noen teip på Treholts koffert på dette bildet fra arrestasjonen i januar 1984. 
 Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT
SER INGEN TEIP: Ingen av de sakkyndige ser noen teip på Treholts koffert på dette bildet fra arrestasjonen i januar 1984. Foto: PST / SCANPIX / HANDOUT Vis mer

- Det er totalt uvesentlig opp mot det faktum at koffertbildene ikke ble vist fram noe sted før de ble lagt fram i retten i 1985. Det ble bare vist fram bilder av pengebunker denne høsten. Hvor de er tatt, vet ingen.

- Hvorfor tror du POT tok de disse juksebildene?

- Fordi bildene de hadde bare var av rundt 1500 dollar, fotografert fire ganger eller noe slikt. De var ikke verdt noe. Det de ville ha frem, var den store konvolutten med 15 000 dollar i. Hvorfor? Selvsagt fordi de originale bildene ikke ga noen indikasjon på noe betaling fra russerne. Det er ikke ulovlig å ha penger i kofferten sin. Det passet ikke påtalemyndigheten det Treholt forklarte, om at dette var penger fra Irak. Derfor dukket bildene opp med russerpenger.

MASSIV MEDIAOPPMERKSOMHET: "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" fikk stor oppmerksomhet og førte til at Gjenopptakelseskommisjonen tok saken. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
MASSIV MEDIAOPPMERKSOMHET: "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" fikk stor oppmerksomhet og førte til at Gjenopptakelseskommisjonen tok saken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix . Vis mer

Forfatteren viser til vitneavhør hvor POT-folk og byråkrater forteller om pengebilder, men ingen sier de har sett noen koffert. Den er heller ikke omtalt noe sted i korrespondansen.

- Treholt forklarte i avhør at han mottok 20 000 i nye dollar fra Irak, at han hadde mellom 5000 - 7000 dollar i reisekassa og i tillegg fikk han 1000 - 2000 dollar for å dekke reiseutgiftene av Titov. Om Arne kan ha husket feil på tusen dollar, det betyr ingenting. Det er ingen uenighet om at det er funnet mellom 27 000 til 30 000 dollar i Treholts koffert. Uenigheten går på de 15 000 dollarene POT hevdet å ha funnet i en separat konvolutt. Disse ble han dømt for å ha fått fra Sovjetunionen.

Tror noen har jukset med de nye bildene også
- Hva med de nye bildene som sakkyndige sier er samme filmrull, og som viser Hansen i leiligheten sammen med kofferten med lim- og teiprester?

- Vi skriver i boka at det er en ting man skal være obs på, og det er om det kommer nye bilder fra POT. Og det gjorde det nå. Man må være veldig kritisk til nytt bildemateriale som ikke har eksistert tidligere og som plutselig dukker opp. Bildene bør undersøkes meget grundig. Når vi vet at det er Solemsjø (red. anm: POT-etterforskeren som anklages for juks) som har lagt frem disse bildene, er det enda mer mistenkelig. Det de to forklarte i bevisopptak for Høyesterett i 1986 dreper disse bildene fullstendig.

MENER HUN LYVER ELLER IKKE HAR LEST: Geir Selvik Malthe-Sørenssen med sterke anklager mot Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter, som i forrige uke offentliggjorde at Treholtsaken ikke gjenopptas. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MENER HUN LYVER ELLER IKKE HAR LEST: Geir Selvik Malthe-Sørenssen med sterke anklager mot Gjenopptakelseskommisjonens leder Helen Sæter, som i forrige uke offentliggjorde at Treholtsaken ikke gjenopptas. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Har Solemsjø jukset med bildene?

- Jeg etterlyser en mer kritisk holdning til kommisjonens arbeid. Vi vet at Hansen og Solemsjø har samkjørt seg, alt bevismateriale som PST har levert fra seg, har gått gjennom dem. Så kan man spørre seg hvor heldig det er, når de er under mistanke for alvorlig lovbrudd.

- Hva tror du har skjedd med de nyframlagte bildene?

MENER HAN JUKSET: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen utpekes av Geir Selvik Malthe-Sørenssen som en av juskerne i saken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
MENER HAN JUKSET: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen utpekes av Geir Selvik Malthe-Sørenssen som en av juskerne i saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det er vanskelig å si. Det kan være flere gamle negativer som er avfotografert på nytt for å lage en ny negativstripe. Jeg mener kommisjonen burde undersøkt om de er tatt i ettertid, det har de ikke gjort. Kodak skriver at man ikke kan si om bildene kan være konstruert i ettertid, men at om man ønsker å undersøke dette nærmere, kan de sendes til USA. Vi vil be om tilgang til negativene og forsøke å finne ut når de er tatt eksakt. Man kan sannsynligvis stadfeste dette ved tekniske undersøkelser om hvordan bildene ble fremkalt, hvilke kjemiske stoffer som er brukt også videre. Satt på spissen, hele fotostripa kan være tatt i fjor.

Jukset med en grå konvolutt
- Hvorfor har den eventuelle forfalskningen som skulle knytte ham til russerpenger blitt gjort så dårlig, i tilfelle?

- Det må du spørre dem om. Og du kan stille motsatt spørsmål: Hvorfor tok de ikke bilder som viste at de var i leiligheten? Det er uforståelig. Den grå konvolutten har aldri eksistert. Treholt innrømmet å ha fått 20 000 dollar fra Irak, dette endret de til 10 000 fra Irak.

- Men bildet viser bare en lukket, grå konvolutt og er ikke egnet til å dokumentere russerpenger, verken sum eller valør?

OGSÅ UTPEKT SOM JUKSER: Tidligere POT-etterforsker Arne Gunnar  Solemsjø. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OGSÅ UTPEKT SOM JUKSER: Tidligere POT-etterforsker Arne Gunnar Solemsjø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Nei, det er dårlig dokumentert, men det ble tillagt stor vekt i retten. Det er klart at en rapport hvor det står 15 000 dollar fra russerne vedlagt et bilde med en konvolutt med penger i, uten at du ser pengene, det betyr mer.

- Er du sikker på at noen har jukset med pengebevisbildene?

- Ja, det er humbug. Haugestad har i 25 år etterlyst dokumentasjon på at koffertbildene ble tatt i leiligheten, det ble også etterlyst av Høyesterett. Da la de aldri fram bilder da.

UTPEKT SOM SJEFSJUKSER: 
Politiinspektør Ørnulf Tofte ledet Treholtetterforskningen. 
NTB arkivfoto  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
UTPEKT SOM SJEFSJUKSER: Politiinspektør Ørnulf Tofte ledet Treholtetterforskningen. NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Hva synes du om kommisjonens arbeid?

- En tynnere suppe har jeg ikke lest på lenge. Kommisjonens konklusjon er basert på fullstendig feil grunnlag. Man legger til side tekniske bevis til fordel for taktiske bevis (avhør), de har valgt å tro på noe av det POT-tjenestemennene sier, at de har løyet er ikke omtalt en gang. Kommisjonen ønsker bevisst å flytte fokus, de klarer ikke å komme rundt Fornebubildet på annet vis.

Tror trespann jukset
- Når tror du bildene av kofferten er tatt?

- Etter arrestasjonen, noe mer vet jeg ikke, annet enn at det er etter 20. januar 1984.

- Hvem sto bak?

- Solemsjø og Hansen under ledelse av Ørnulf Tofte (red. anm: etterforskningsleder i POT den gangen).

- Kan ikke teipbiten ha sittet på kofferten under ransakingen?

HANG SAMMEN: Negativremsen som Gjenopptakelseskommisjonen la fram i sin nye rapport. Her finnes bilder av kofferten med teip- og limrester på, samt bilde av POTs Leif Karsten Hansen inne i leiligheten. Foto: POT
HANG SAMMEN: Negativremsen som Gjenopptakelseskommisjonen la fram i sin nye rapport. Her finnes bilder av kofferten med teip- og limrester på, samt bilde av POTs Leif Karsten Hansen inne i leiligheten. Foto: POT Vis mer

- På Fornebubildet vises Treholts koffert uten teip- og limrester, mens teip- og limrestene sitter på kofferten i dag og dessuten på pengebevisbildene. Under bevisopptak til Høyesterett forklarer Solemsjø og Hansen inngående at når de åpner kofferten er de livredde for feller, de fant ingen feller og åpnet den. Hvordan ville du tolket det, om det var en teipbit der? Det ville vært et tegn på at det var lagt en felle der. At de ikke skal omtale en så spesiell teipbit fremstår som helt uforståelig. Selvsagt ville de gjort det. Og hvorfor skulle Treholt sette en teipbit der?

- Har du hørt noe fra den anonyme kilden din?

- Hører jeg noe vil jeg ikke si det til media, det er mellom ham og meg. Det er ikke noe nytt i forbindelse med den saken.

I LEILIGHETEN: Stor versjon av bildet av Leif Karsten Hansen inne i Treholts leilighet. Foto: POT
I LEILIGHETEN: Stor versjon av bildet av Leif Karsten Hansen inne i Treholts leilighet. Foto: POT Vis merHANG PÅ SAMME NEGATIVREMSE: Dette bildet av kofferten med teip og lim fantes på den samme remsa. Foto: POT
HANG PÅ SAMME NEGATIVREMSE: Dette bildet av kofferten med teip og lim fantes på den samme remsa. Foto: POT Vis mer
DEN OMSTRIDTE TEIPBITEN: Også dette bildet var på remsa. Teipbiten til høyre for håndtaket. Foto: POT
DEN OMSTRIDTE TEIPBITEN: Også dette bildet var på remsa. Teipbiten til høyre for håndtaket. Foto: POT Vis mer