- Jeg vil ikke at sønnen min skal vokse opp med dette

Firebarnsmora Angie Cage er blant de rasende demonstrantene i Ferguson.

DEMONSTRERER: Firebarnsmora Angie Cage tok med sønnen Marcuse (5) og døtrene Anaje (6) og Karmyen (7) for å demonstrere på stedet der en politimann skjøt og drepte Michael Brown (18) Lørdag. Hun protesterer for en mer rettferdig framtid for barna. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
DEMONSTRERER: Firebarnsmora Angie Cage tok med sønnen Marcuse (5) og døtrene Anaje (6) og Karmyen (7) for å demonstrere på stedet der en politimann skjøt og drepte Michael Brown (18) Lørdag. Hun protesterer for en mer rettferdig framtid for barna. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON (Dagbladet): Da en politimann lørdag skjøt og drept den ubevæpnede, afroamerikanske Michael Brown (18) satte det den fattige forstaden Ferguson utenfor St. Louis i brann. Rasemotsetninger har boblet til overflaten i nabolaget hvor 67 prosent er afroamerikanske, mens er 94 prosent av politifolkene er hvite.

Helt siden de fatale skuddene har det vært voldsomme sammenstøt mellom hardhendt politi som har brukt tåregass og gummikuler mot demonstranter som har kastet stein og molotovcoctails. Også fredelige demonstranter og journalister er blitt arrestert.

Situasjonen har rystet USA og eskalert slik at selv president Barack Obama har engasjert seg.

- Henda i været Dagbladet var i går ettermiddag lokal tid på åstedet for skytingen. Der var rundt 60 fredelige, men rasende demonstranter samlet.

- Henda i været. Ikke skyt, roper demonstrantene taktfast mens de går ned på kne og strekker henda i været.

Politiet, som tidligere har vært svært synlige og tungt bevæpnet, glimret med sitt fravær. Det skal ha skjedd etter klare instruksjoner fra guvernøren i Missouri og føderale myndigheter.

Angie Cage, som bor i nærheten, har tatt med de fire barna sine for å demonstrere.

- Jeg vil ha rettferdighet for Michael Brown og for alle. Når du ikke kan stole politiet, hvem skal du da gå til, sier hun til Dagbladet.

Foran henne står sønnen Marcuse (5) med en plakat.

KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti i Ferguson rydder gata for demonstranter. Foto:  REUTERS/Mario Anzuoni
KRIGSSONE: Tungt bevæpnet opprørspoliti i Ferguson rydder gata for demonstranter. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni Vis mer

- Jeg frykter for hva som vil skje når han blir eldre. Jeg vil ikke at sønnen min skal vokse opp med dette. Han kan også bli et offer for politibrutalitet, sier Cage.

Hun krever at politiet er ærlige om hva som skjedd da Brown ble skutt.

- Det var dråpen som fikk begeret til å renne over. Politiet her har et dårlig rykte på seg. Det er mye politibrutalitet, sier Cage.

Ulike versjoner Politiet og vitner har svært forskjellige versjoner av hva som skjedde da Brown ble skutt.

Politiet sier at politimannen ble fysisk angrepet av Brown og endte med å skyte ham med flere skudd. Flere vitner til hendelsen, blant annet Browns venn, Dorian Johnson, sier politimannen startet konfrontasjonen, og at Brown ikke opptrådte truende.

Politiet har vært svært tilbakeholdne med informasjon om hendelsen, og vil ikke offentliggjøre navnet på politimannen som skjøt. Dermed har sinnet i befolkningen vokst.

- Jeg vet at følelsene er svært sterke i Ferguson nå. Men det er aldri en unnskyldning for vold mot politiet. Det er heller ikke en unnskyldning for politiet til å bruke overdreven makt mot fredelige demonstrasjoner, sa Obama på en pressekonferanse i går.