Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Charleston

«Jeg vil ikke beklage. Jeg har ikke felt en tåre for de uskyldige menneskene jeg drepte»

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om dødsstraff.

BER OM DØDSTRAFF: Dylann Roof skjøt vilt rundt seg og drept ni personer i Emanuel African Methodist Epsicopal Church i Charleston i Sør-Carolina. Foto: EPA/CHARLESTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE
BER OM DØDSTRAFF: Dylann Roof skjøt vilt rundt seg og drept ni personer i Emanuel African Methodist Epsicopal Church i Charleston i Sør-Carolina. Foto: EPA/CHARLESTON COUNTY SHERIFF'S OFFICE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juni 2015 ble ni afroamerikanere skutt og drept i en kirke i Charleston i Sør-Carolina i USA.

Det var 22 år gamle Dylan Roof som sto bak kirkemassakren. I desember ble han dømt for hatkriminalitet. Påtalemyndigheten ber om dødsstraff for drapene.

Onsdag denne uka startet straffeutmålingen mot Roof. Påtalemyndigheten i Charleston har lagt fram mengder med bevis, som tidligere ikke er offentlig kjent.

- Angrer ikke

Washington Post skriver at påtalemyndigheten startet med høytlesing fra Roofs dagbok.

«Jeg vil gjøre det krystallklart, jeg angrer ikke på hva jeg gjorde. Jeg vil ikke beklage det. Jeg har ikke felt en tåre for de uskyldige menneskene jeg drepte.»

Flere pårørende har også fortalt sine historier i den siste rettsrunden. Noen av dem var til stede i kirka da ektefeller ble drept. Andre fikk først beskjed i ettertid.

- Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Hvis hun er borte, hvorfor skal jeg være her?, spurte pastor Anthony Thompson. Kona Myra ble drept i massakren.

Representerer seg selv

MED SØRSTATSFLAGG: Dylann Roof (21), som den 17. juni skjøt og drept ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina, har tidligere posert med våpen og et sørstatsflagg. Foto: Lastrhodesian.com/AP/NTB Sccanpix
MED SØRSTATSFLAGG: Dylann Roof (21), som den 17. juni skjøt og drept ni personer i en afroamerikansk kirke i Charleston i Sør-Carolina, har tidligere posert med våpen og et sørstatsflagg. Foto: Lastrhodesian.com/AP/NTB Sccanpix Vis mer

I avhør med FBI har Roof selv sagt at han er skyldig, han skal også ha innrømmet at han angret «bittelitt» på at han gjorde det han gjorde.

En av dem som forklarte seg i retten denne uka er Jennifer Pinckney. Mannen hennes, pastor Clementa C. Pickney, ble drept i massakren, mens hun satt i rommet ved siden av sammen med datteren, som hun oppfordret til å være stille.

- Uansett hva som skjer med mamma, må du bli under denne pulten, sa hun til datteren, i det Roof skjøt rundt seg.

Washington Post skriver at Roof ikke viste noen følelser under Pinckneys forklaring, og at han ikke ville stille spørsmål da hun var ferdig.

SAMLET I SORG: Mange møtte opp ved det midlertidige minnesmerket utenfor Emanuel African Methodist Episcopal Church, etter skytemassakren i 2015. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
SAMLET I SORG: Mange møtte opp ved det midlertidige minnesmerket utenfor Emanuel African Methodist Episcopal Church, etter skytemassakren i 2015. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Han skal ha sparket advokatene sine fordi han ikke ville at de skulle fortelle juryen om sin mentale helsetilstand. Dermed representerer han nå seg selv.

Torsdag skal en dommer ha lagt fram et notat, hvor Roof skriver at han mener det er «urettferdig» at påtalemyndigheten har lagt til rette for omfattene forklaringer om hvordan skytingen hans har påvirket de pårørende, skriver den amerikanske avisa.

«Hvis jeg ikke presenterer noen skadebegrensende beviser, vil effekten dette har hatt på de pårørende ta over hele rettsrunden og garantere at jeg får dødsstraff.»

Fikk våpen i bursdagsgave

I et intervju med ABC News fortalte 21-åringens romkamerat Dalton Tyler at Roof ønsket raseskille i USA, var inspirert av apartheidregimet i Sør-Afrika og hadde planlagt angrepet i et halvår.

- Han var veldig opptatt av raseskille. Han sa han ønsket å starte borgerkrig, og sa han skulle gjøre noe slikt og deretter ta sitt eget liv, sa Tyler til ABC News.

Roof fylte 21 år måneder før angrepet og ifølge onkelen hans fikk han et våpen i bursdagsgave.

ÅPNET ILD: Ni mennesker er drept etter at en mann åpnet ild under et bønnemøte i en historisk afroamerikanske kirken, i Charleston i South Carolina onsdag kveld. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media