Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ikke bli tatt for ulovlige politimetoder

Storberget hentet ny PST-sjef utenfra og mener det vil gi regjeringen bedre kontroll.

FORNØYD: Knut Storberget fikk i dag utnevnt Janne Kristiansen som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FORNØYD: Knut Storberget fikk i dag utnevnt Janne Kristiansen som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Justisminister Knut Storberget (Ap) kunne i dag kunngjøre utnevnelsen av både ny Økokrim-sjef - førstestatsadvokat Trond Eirik Schea som i dag er assisterende sjef - og sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.

Ny PST-sjef blir advokat Janne Kristiansen (56), som nå er leder av Gjenopptakelses- kommisjonen.

- Sunt med noen utenfra.
Storberget bekreftet i dag at det var han som ba Kristiansen om å søke stillingen. Da det ble kjent i august, reagerte politiets fagforeninger og enkelte opposisjonspolitikere på det de oppfattet som en ansettelsesprosess som allerede var avgjort.

Justisministeren avviser at det dreide seg om en forhastet prosess og at utfallet var bestemt, men overfor Dagbladet legger ikke Storberget skjul på at han er fornøyd med å ha ansatt noen helt utenfor PST-systemet. Økokrim-utnevnelsen var på sin side et internt opprykk.

- PSTs egenart gjør nok at det er sunt å få noen utenfra. Det er veldig nyttig å få inn noen som kan gi korrektiver til systemet, sier han.

Storberget er svært fornøyd med Venstre-mannen Jørn Holmes innsats i sjefsstolen, særlig fordi han innført betydelig større åpenhet rundt PSTs drift i forhold til hans forgjengere, samtidig som han har hatt et kritisk blikk på sikkerhetstjenestens metodebruk.

- Før visste ikke Stortinget en gang hvor mange som var ansatt der, sier justisministeren, som sammenligner Holme med Kristiansen på dette området.

I en tid der omstridt overvåkning av ekstremister også før de har utført lovbrudd ennå er en av PSTs hovedoppgaver, er Storberget opptatt av å vite personlig hvilke metoder som er i bruk.

- Jeg vil ikke ende opp i en situasjon der jeg som ansvarlig statsråd blir tatt for å ha brukt ulovlige politimetoder. Da er jeg avhengig av folk jeg har full tillit til og som kan nærme seg denne oppgaven kritisk, slik jeg tror Kristiansen vil, sier Storberget til Dagbladet.

Han understreker at han ikke hadde bestemt seg på forhånd for å ansette en ekstern person.

- Lykke til
De to andre aktuelle kandidatene, assisterende sjef i PST Roger Berg og avdelingsdirektør Trond Egil With i Politidirektoratet, har begge lang fartstid som politifolk og i sikkerhetstjenestens korridorer, men kom altså til kort da justisministeren «headhuntet» sin favoritt.

Leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, tror oppstyret i forkant av ansettelsen satte noen spor, men at det ikke er grunn til å dvele ved det i fortsettelsen.

- Det var lagt opp til en lekeprosess som vi var meget kritiske til, og det var mange diskusjoner internt om at dette var avgjort på forhånd. Men etter våre advarsler så det ut til at det ble bedre. Jeg regner med at dette til slutt ble en så god prosess at det var riktig person som ble ansatt, sier han til Dagbladet.

- Når ting er bestemt så er de bestemt. Nå tror jeg alle ønsker henne velkommen og lykke til, understreker Johannessen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling