- Jeg vil ikke diskutere politikk med Breivik

Men Ap's partisekretær, Raymond Johansen, vil gå i rette med høyreekstremismen på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  - Jeg har ikke lyst til å diskutere politikk med gjerningsmannen i det hele tatt. Det er ikke Arbeiderpartiets politikk som står tiltalt, det er Breivik, massemorderen.

Det sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Dagbladet, like etter at han i dag avga sin vitneforklaring i rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Johansen ble blant annet spurt om partiets innvandringspolitikk - og ga svar som provoserte Breivik.

Ville krangle
Selv om Johansen er innkalt som vitne av forsvarerne, hindret ikke det Breivik i å yppe til munnhuggeri med partisekretæren.

Han hevdet at Ap er ansvarlig for en politikk som ville føre til utryddelsen av «mennesker med blondt hår og blå øyne» innen 200 år, og
ville ha partisekretæren til å svare for en pågående «dekonstruksjon av vår etniske gruppe».
 
- De har erklært total krig mot vår etniske gruppe, derfor har vi, den norske motstandsbevegelsen, erklært krig mot Arbeiderpartiet og alle de som støtter multikulturalisme, sa Breivik i retten.

Johansen svarte ikke på kritikken i retten, og er altså lite interessert i å kommentere utspillet utenfor rettsalen.

Overfor pressen avfeier han Breiviks kommentarer som «irrelevante». Han legger likevel ikke skjul på at det er en del problemer knyttet til innvandring og integrering i Norge.  

I VITNEBOKSEN: Partisekretær Raymond Johansen intok i dag vitneboksen i sal 250 på oppdrag for Breiviks forsvarere. Han snakket om Arbeiderpartiets innvandringspolitikk. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: Partisekretær Raymond Johansen intok i dag vitneboksen i sal 250 på oppdrag for Breiviks forsvarere. Han snakket om Arbeiderpartiets innvandringspolitikk. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Men jeg mener det ville være en mye større trussel mot utviklingen av det norske velferdssamfunnet om man bestemte seg for hermetisk å lukke grensene. Nord-Korea er et land som har forsøkt seg på dette, og som jeg mener ikke er en særlig god modell, sier Johansen. 

Frykter høyreekstremisme
Men partisekretæren mener det er viktig å gå i rette med høyreekstremisme, og da særlig på nettet «der det florerer av hatefulle ytringer». Han mener en del nettforum fungerer som «ekkokamre», der deltakerne gjensidig bekrefter hverandres høyreekstreme stadpunkter.

Johansen tar til orde for at man må «gå inn» og ta til motmæle:

- Som jeg sa i retten: Drar man et troll ut i åpent lende, så sprekker det, sier Johansen til Dagbladet.

Ap-partisekretæren sier han frykter utbredelsen av høyreekstremisme i Europa. Han viser til at nynazister er valgt inn i parlamentet i Hellas og framgangen til Sverigedemokraterna nabolandet vårt.

- Europa er nå midt inne i en økonomisk krise som vi i Norge ennå ikke aner omfanget og de endelige konsekvensene av. Også derfor er det grunn til årvåkenhet overfor høyreekstremismen, som vi historisk vet har gode kår i krisetider.  

- Vil «fjerne» sigøynerne
Johansen bestemte seg kort tid etter 22. juli at han ville bekjempe høyreekstremismens frammarsj i Europa.

I et intervju med Dagbladet fra november oppfordret Johansen til det han kalte «ytringsansvar mot hatefulle og fordomsfulle ytringer».

Oslo 20120606. 22. juli rettsaken Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Oslo 20120606. 22. juli rettsaken Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- En del av kampen mot høyreekstremisme er å begynne å snakke om den. Aksepten for veldig hatefulle ytringer er blitt større. I Ungarn er det for eksempel et stort parti som vil fjerne sigøynere! Hva betyr det? Deportere dem? Gasse dem? spurte han da, og la til:

- Vi må ta slike ytringer på alvor. Forfølgelse starter med ord. Jeg lovet meg selv etter 22. juli at jeg skal gå i rette med hatefulle og fordomsfulle ytringer, sier han.

VITNET: I dag vitnet Ap´s partisekretær Raymond Johansen rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VITNET: I dag vitnet Ap´s partisekretær Raymond Johansen rettssaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer