KLARE TIL KAMP: Men ikke alle de israelske soldatene støtter krigen. Foto: AP/Anja Niedringhaus/Scanpix
KLARE TIL KAMP: Men ikke alle de israelske soldatene støtter krigen. Foto: AP/Anja Niedringhaus/ScanpixVis mer

- Jeg vil ikke drepe

De israelske musikervennene tvinges inn i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-ISRAEL (Dagbladet): Vi er på besøk hos en kvinnelig israelsk lærer, og snakker om den pågående militæroperasjonen da to unge menn slentrer inn.

- Jeg vil ikke inn. Fra et individualistisk synspunkt, handler det om folk mot folk. Ikke om hærer. Jeg vil ikke dra ut og drepe noen og er sikker på at de fleste i Gaza vil leve sitt liv i fred, sier han og forteller at han lurer på å si nei.

- Jeg håper jeg har mot til ikke å dra inn, sier 29-åringen, som lever av å spille bassgitar.

- Men kan du si nei til den israelske hæren?

- Jeg kan gå i fengsel. Jeg er imot krigen, sier reservisten.

- Mange motvillige
Soldater i den israelske hæren har ikke lov til å snakke med media. I stedet har den israelske hæren og landets myndigheter sendt ut et enormt antall tidligere ambassadører og høytrankede militære til å svare den internasjonale pressen. Et enormt pr-apparat er iverksatt. Derfor snakker de to vennene og reservistene til Dagbladet under anonymitet.

- Alle vennene mine har nok samme følelse som meg. Det er kanskje en del soldater som mener dette er riktig, men veldig mange ønsker ikke dra ut i krigen. De ønsker å leve helt ordinære liv, sier 29-åringen. Han er tydelig preget av situasjonen. For to dager siden kom beskjeden om at han skal inn i krigen.

- Jeg synes ikke det er rettferdig, det som pågår nå. Israel kan utslette et helt nabolag på et blunk. Samtidig har ikke Hamas gitt oss et valg, sier soldaten, som til daglig bor utenfor Gaza-rakettenes rekkevidde. I Tel Aviv.

Traumer
Hans 28-årige musikervenn og kamerat fra førstegangstjenesten bor i det sørlige Israel, som jevnlig blir truffet av raketter fra Gaza. Han har ikke tenkt på å si nei til hæren, men er heller ikke komfortabel med å dra inn.

- Det er en gal virkelighet med alle disse rakettene som lander over oss. Jeg er musikklærer, og i nesten hver time må vi ned i bomberommet. Israel må gjøre noe. Folk har traumer. Flere har flyttet lenger nord i landet fordi de ikke øyner slutten, sier han.

Hamas-talsmenn går hardt ut og advarer om at «Gaza er asfaltert med ild og helvete». Om at Hamas-krigerne ikke er skremt, de kjemper for sin sak, mens «israelske soldater er redde», noe Hamas også ser som et av sine sterkeste våpen.

- Jeg er redd. Vi har ikke sterke ideologier som Hamas, en jihad. Hamas-soldater er villige til å dø, mens vi bare vil leve. Jeg håper virkelig ikke vi må inn, sier 29-åringen.

- Jeg vil bare leve
Han sitter forknytt på stolen. Over militærklærne har han en mørkeblå ullgenser, og han ser fullstendig annerledes ut enn bildene av elitesoldatene i Gaza, som den israelske hæren har sendt ut.

- De fleste israelere tenker at denne operasjonen er riktig. Jeg synes den er vanskelig, og mener myndighetene våre burde ha gjort mer for å hindre at Hamas fikk vokse seg så sterke som de er i dag. Dette er de vanlige israelerne og palestinernes ulykke: Vi er fanget av våre ledere, som driver en politikk som bare medfører mer vold, sier 29-åringen.