Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ikke forlate Libya, jeg vil dø som martyr

Muammar Kadhafi varslet «kamp til siste dråpe» i en usammenhengende og aggressiv tale til det libyske folket.

TALER: Libyas leder Muammar Kadhafi taler nå til folket på statlig TV i Libya.
TALER: Libyas leder Muammar Kadhafi taler nå til folket på statlig TV i Libya. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyas leder Kadhafi talte nettopp på Libysk statlig TV. Talen varte i over en time.

Kadhafi bøyer ikke av etter de kraftige opptøyene i landet, men angriper demonstrantene i sterke ordelag, kaller dem «rotter» og «parasitter», og varsler «kamp til siste dråpe».

De første 25 minuttene handlet om Libyas og hans egen historie, som Kadhafi tilsynelatende setter likhetstegn mellom. Deretter fulgte usammenhengende angrep på USA, Storbritannia og Italia og «ungdommer på narkotika» som vil «ødelegge landet».

- Jeg bygde dette landet stein for stein. Og nå har de kommet for å ødelegge det. Til og med sivile fly kan ikke bruke Bengazie flyplassen. De er redde for at disse rottene angriper dem. Muammar Kadhafi er ikke president, han er leder. Dette er mitt land!, sier Kadhafi.

Han tilbød folket en «ny konstitusjon» fra i morgen, som skulle innebære en «hvilken som helst regjering folket vil ha».

At han nekter å bøye av som landets leder, er imidlertid utvilsomt:

- Jeg vil ikke forlate landet, jeg vil dø som martyr, i morgen eller kanskje allerede i natt sier han. Jeg har geværet mitt. Jeg kommer til å kjempe til siste øyeblikk.

- Jeg er en beduinkriger som har brakt ære til dette landet. Hvis vi må bruke makt, vil vi gjøre det, etter den libyske loven og konstitusjonen. Jeg må lede revolusjonen og slåss til siste bloddråpe, sa Kadhafi.

Han brukte massakren på Den himmelske freds plass i 1989 som eksempel på hvor langt han er villig til å gå.

- Kinas integritet var viktigere enn de på Den himmelske freds plass, sa Kadhafi.

Det er umulig å fastslå sikkert hvor han befinner seg, eller om opptaket er ferskt, men ifølge BBCs Frank Gardener er talen nesten helt sikkert filmet i Bab Al-Azizyah-bunkersen i Tripoli.

Ber ungdommer ta til våpen Han oppfordrer sine støttespillere til å ta til våpen mot demonstrantene.

- Alle ungdommene, ikke rottene som tar piller, må danne folkelige grupper og kjempe tilbake. Fra i morgen må disse gruppene være opprettet, sier han.

Mens Kadhafi taler, melder øyenvitner om kamphelikoptre som sirkulerer over hovedstaden Tripoli. Det meldes også om kraftig skyting i Tripoli.

Diktatoren kom også med en grusom advarsel til folk i den østlige delen av landet, der opprørerne tilsynelatende har tatt kontrollen.

- La oss frigi og rense den delen av Libya, sa Kadhafi.

- Skam dere! Talen var tilsynelatende improvisert, og mannen som har styrt Libya i 42 år snakket usammenhengende og aggressivt. Han snakket flere ganger om at «ungdommer på narkotika» står bak opptøyene.

- Skam dere, er dere gangstere? Det er umulig! Narkotikapåvirkede unge med maskingevær, narkotikaen er dårlig for hjertet! Ikke ødelegg landet deres uten grunn. Hva går det av dere? Skam dere!

- Vi levde i trygghet og velstand. Vi hadde fred. Nå vil dere ødelegge landet.

- Gå ut i gaten, jag dem! Arrester dem og sikt dem! Dette er en gruppe parasitter!

- Imiterer Tunisia I likhet med sønnen Salif al-Islam Kadhafi, beskylder han andre land for å ha satt i gang opptøyene.

- Vi har stått i mot USA og Storbritannia før, og vil ikke gi oss nå.

- Dine barn dør. For hvilken grunn? For hvilken grunn? For ingenting annet enn å ødelegge Libya. Dette er gjenger av barn som rotter. De bare imiterer Tunisia og Egypt.

- De som stormer politistasjoner som rotter er kriminelle. Jeg klandrer dem ikke, de er unge, 16-18 år. De etterlikner det som skjedde i Tunisia, sier Kadhafi.

- Mange av de unge har fått tabletter som gir dem hallusinasjoner. De som har gitt dem disse tablettene bør straffes.

I kjent stil brukte han skepsisen mot USA, som han har brukt som indremedisin og for å skaffe seg allierte utenlands de siste 40 årene.

- Vil du at USA skal okkupere dere som Afghanistan, Irak og Pakistan? Er det dere vil?

Samtidig advarte han om at Libya kunne bli et fristed for al-Qaida dersom hans regime falt.

- Vil dere ha et Afghanistan i Nord-Afrika? Det er umulig for Libyas ungdom å følge noen annen enn Kadhafi. Hvem skulle de følge? En med skjegg?

(Dagbladets gjengivelse av talens innhold baserer seg på simultanoversettelse sendt på Al Jazeera/CNN).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling