Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Jeg vil ikke ha noen sigøynere om bord. Vennligst gå av»

Høyttalermelding på en t-bane på Majorstua i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var klokka 09.38 i dag, på t-banen mot Sognsvann, at følgende melding lød over høyttalerne:

«I don't want any gypsies on board. Please get off.»

Stipendiat i historie ved NTNU, Jørgen Jensehaugen, var blant passasjerene.

- Jeg la egentlig ikke merke til noe som helst spesielt da t-banen stoppet på Majorstua, så jeg opplevde ikke noen grunn til å si noe over høyttaleranlegget, sier Jensehaugen til Dagbladet.

Like etter på kom meldingen. Jensehaugen forteller at han ble så sjokkert at han skrev ned ordene sjåføren brukte.

- Uholdbart - Jeg ble rett og slett sittende og måpe. Jeg synes det er helt hårreisende, sier Jensehaugen, som like etterpå omtalte hendelsen på Twitter.

- Dette er en type utsagn som ikke har noen plass noe sted. For meg er det ingen som ikke skal være ønsket på offentlige transportmidler. I hvert fall ikke når det er en klar referanse til en etnisk gruppe. Det er helt uholdbart, sier han.

Like etter meldingen, kjørte t-banen videre mot Sognsvann som normalt.

- Uakseptabelt Pressekontakt Andreas Viseth ved Kollektivtransportproduksjon AS, som driver t-banene i Oslo, beskriver hendelsen som «uakseptabel».

- Det togførerne skal informere om, er driftsinformasjon og avvik i trafikkavviklingen. Så den meldingen som det henvises til, er helt totalt uakseptabel og i strid med de rutinene togførerne våre har for det de skal informere publikum om. Vi tar togføreren inn for en intern oppfølging, sier Viseth til Dagbladet.

- Så dette vil få konsekvenser for vedkommende?

- Det blir sikkert en sak, men hva utfallet blir, tør ikke jeg ha noen formening om nå.

Leder for Ungdom mot Rasisme, Mina Adampour, sier til Dagbladet at dette ikke er første gangen hun hører om lignende tilfeller.

- Det var ikke klart uttrykk for rasisme, som denne gangen, men da var det relatert til tigging. Da jeg leste at Jørgen Jensehaugen skrev om dette på Facebook i dag, tenkte jeg at «dette går ikke an, det må tas tak i». Her er det ikke nok med en korreks fra Ruter, sier hun til Dagbladet.

Anmelder Hun har derfor bestemt seg for å politianmelde saken.

- Dette er tydeligvis noe som begynner å befeste seg på en svært negativ måte og ikke minst offentlig. Dette er et klart brudd på straffelovens paragraf 135a, sier hun, og oppfordrer samtidig andre om å anmelde rasistiske utsagn og hendelser.

- Mange saker henlegges, og dette gjør at folk tror det ikke har noen hensikt å anmelde rasisme. Slike uttalelser som i dag er imidlertid ingen «feil». De er bevisste, de er farlige, de er inhumane og de har ingen plass i det 21. århundre.

Irriterte over tigging Pressekontakt Andreas Viseth bekrefter at det kan ha vært lignende hendelser relatert til tigging på t-banene.

- Vi har hørt om at togførere har vært irriterte over endel tigging, og kan ha sagt noe om det over høyttaleranlegget, sier Andreas Viseth.

Han forteller at de nå følger opp dette internt. Generelt skal t-baneførere kontakte trafikkleder hvis de ser tiggere eller folk som spiller på t-banen for å samle inn penger. Da vil trafikkleder sende vektere for å fjerne disse personene.

- Men jeg vil gjerne presisere at det er helt stikk i strid med våre bestemmelser å bruke høyttaleranlegget vårt for å bortvise noen. Det er helt uakseptabelt, sier Viseth, som ikke ønsker å kommentere en eventuell politianmeldelse foreløpig.

- Det har jeg ikke noen kommentarer til akkurat nå, for vi har ikke fått verifisert denne saken heller.

VIL POLITIANMELDE: Leder for Ungdom mot Rasisme, Mina Adampour, reagerte kraftig da hun hørte om meldingen.
VIL POLITIANMELDE: Leder for Ungdom mot Rasisme, Mina Adampour, reagerte kraftig da hun hørte om meldingen. Vis mer