SLÅR TILBAKE: Chris Christie er republikansk guvernør i New Jersey, og har vært en av Mitt Romneys viktigste støttespillere. Likevel har han skrytt av Barack Obama - noe som har hisset opp med-republikanere. Foto: Jewel Samad /   Topshots /AFP Photo / NTB Scanpix
SLÅR TILBAKE: Chris Christie er republikansk guvernør i New Jersey, og har vært en av Mitt Romneys viktigste støttespillere. Likevel har han skrytt av Barack Obama - noe som har hisset opp med-republikanere. Foto: Jewel Samad / Topshots /AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

- Jeg vil ikke kalle det jeg gjorde for en omfavnelse av Barack Obama

Den republikanske guverøren Chris Christe slår tilbake etter Obama-hyllesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den republikanske New Jersey-guvernøren Chris Christie har blitt kraftig kritisert for å støtte og kalle demokraten Barack Obama for «fantastisk» under presidentvalget.

Christie blir kritisert for å åpenlyst ha rost den gjenvalgte presidenten for hans håndtering av orkanen «Sandy»- noe kritikerne mener kan ha vært et avgjørende bidrag til Obamas valgseier.

Også samfunnsdebattant og USA-kjenner Jan Arild Snoen har tidligere sagt til Dagbladet at «Sandy» slo uheldig ut for republikanerne.

De to, Christie og Obama, reiste sammen rundt i stormherjede New Jersey, den hardest rammede delstaten hvor det ble erklært katastrofetilstand.

- Ikke omfavnelse Christie, som tidligere har vært blant Obamas fremste kritikere, bidro dermed til å styrke presidentens posisjon som samlende i en krisetid, frykter med-republikanere.

SMADRET:  Orkanen «Sandy» gjorde svært store ødeleggelser da den stormen innover østkysten av USA og traff New Jersey. Nyere undersøkelser av «Sandy» viser at hun er tidenes nest kraftigste orkan, bare slått av 2003-uværet «Isabel». Foto: Michael Reynolds / EPA / NTB SCanpix
SMADRET: Orkanen «Sandy» gjorde svært store ødeleggelser da den stormen innover østkysten av USA og traff New Jersey. Nyere undersøkelser av «Sandy» viser at hun er tidenes nest kraftigste orkan, bare slått av 2003-uværet «Isabel». Foto: Michael Reynolds / EPA / NTB SCanpix Vis mer

Mer enn 100 personer omkom i USA som følge av stormen, 23 av disse i New Jersey, melder New York Times.

- Jeg vil ikke kalle det jeg gjorde for en omfavnelse av Barack Obama. Jeg vet at det har blitt beskrevet slik, men faktumet er at jeg er en mann som alltid forteller sannheten, sier Christie dagen etter valget under en pressekonferanse.

-  Og når den amerikanske presidenten gjør noe bra sier jeg det, og gir han ros, fortsatte han.

Men rosen rokker ikke ved at guvenørens støtte til den tapende presidentkandidaten Romney, forklarer han videre.
Chris Christie har vært en sterk støttespiller for Mitt Romney under valgkampen.

OVERSVØMT:  Chris Christie berømmet Obama for hans håndtering av ødeleggelsene etter «Sandy»s herjinger. Foto: Master SGT. Mark Olsen / US AIR FORCE / EPA / NTB Scanpix
OVERSVØMT: Chris Christie berømmet Obama for hans håndtering av ødeleggelsene etter «Sandy»s herjinger. Foto: Master SGT. Mark Olsen / US AIR FORCE / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg reiste bokstavlig talt titalls tusen mil for Romney, jeg samet titialls millioner for ham og jeg mener jeg jobbet hardere enn andre støttespillere som Paul Ryan, som var visepresidentkandidat.

Ukjent konsekvens Orkanen «Sandy» traff USA natt til tirsdag 30. oktober, norsk tid, i forrige uke. Rett etter at omfanget ble kjent twitret Christie følgende:

«Jeg gjør alt jeg kan for å prøve at innbyggerne i New Jersey får tilbake sin evanlig liv igjen. Det er min #1. prioritet».

Men hva hans støtte til Obama har å si for utfallet av valget i går, overlater han til ekspertene.

- Jeg vet ikke hva slags effekt det har hatt. Som et parti må vi se framover mot utfordringene vi står overfor. Dette valget er over, og de neste utfordringene for det republikanske partiet og de republikanske guvernørene er at vi skal lede dette landet, sier han og fortsetter:

MED ROMNEY:  Den republikanske tidligere presidentkandidaten Mitt Romney (til venstre) hører på New Jersey-guvenør Chris Christie da han snakket til i Mount Vernon i Ohio 10. oktober i år. Dette var i forbindelse med Romneys valgkamp. Foto: Jamie Sabau / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
MED ROMNEY: Den republikanske tidligere presidentkandidaten Mitt Romney (til venstre) hører på New Jersey-guvenør Chris Christie da han snakket til i Mount Vernon i Ohio 10. oktober i år. Dette var i forbindelse med Romneys valgkamp. Foto: Jamie Sabau / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dere må spørre en politisk ekspert for å få svaret på det. Min jobb er å gjøre jobben min, og det er det viktigste. Og jeg har gjort jobben min hver dag, og jeg mener, som en støttespiller for Mitt Romney, at jeg gjorde jobben min for ham også.

Tverrpolitisk Neste år er det guvenørvalg i New Jersey, og Christe vil trenge de uavhengige velgernes stemmer. De kan han sikre seg ved å vise vilje til å samarbeide på kryss av partigrensene, slik han gjorde i forbindelse med «Sandy» med Obama.

Etter at Rupert Murddoch og Rush Limbaug hadde kritisert ham for Obama-kontakten, slo han tilbake i et intervju med Reuters.

- De som kritiserer meg, har ikke vært her og sett ødeleggelsene. Realiteten er at folk i New Jersey forventer at guvernøren deres står på for dem, ikke for et spesielt politisk parti.

Springsteen-fan Også i helga pratet Christie på telefon med president Barack Obama. Det endte med at guvernøren tok til tårene da Obama plutselig ga telefonen videre til artist Bruce Springsteen.

Springsteen har vært en av demokratenes viktigste støttespillere under årets valgkamp.

Da guvenøren og artisten mandag var på samme støttekonsert for ofrene etter stormen ble de venner.

- Vi klemte hverandre, og han sa: Det er offisielt, vi er venner, sier Christie til The New York Times.

PRESSEKONFERANSE:  Barack Obama holdt en pressekonferanse i et nabolag i New Jersey etter orkanen «Sandy»s ødeleggelser. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSE: Barack Obama holdt en pressekonferanse i et nabolag i New Jersey etter orkanen «Sandy»s ødeleggelser. Foto: Larry Downing / Reuters / NTB Scanpix Vis mer