<strong>- BURDE HA VARSLET INTERNT:</strong> Statsminister Solberg mener Edward Snowden burde ha valgt de formelle varslingskanalene for å varsle om NSAs overvåkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
- BURDE HA VARSLET INTERNT: Statsminister Solberg mener Edward Snowden burde ha valgt de formelle varslingskanalene for å varsle om NSAs overvåkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

- Jeg vil ikke kalle Snowden en varsler

Statsminister Erna Solberg sier at hun «ikke er imponert» over Snowden-måten å lekke dokumenter på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg mener at Edward Snowden ikke burde ha lekket overvåkingsopplysningene fra NSA. Hun sier at hun ikke er imponert over Snowden, men vil ikke gå så langt som til å si at han er en forræder.

Spørsmålet kom fra SV-representant Snorre Valen i Stortingets muntlige spørretime i dag:

- Fra mange representanter fra Høyre og Frp har vi fått høre at Edward Snowden er en forræder og ikke en varsler. Mitt spørsmål til statsministeren er, er Edvard Snowden en varsler eller en landsforræder?

- Gikk over grensa
- Jeg mener at når mennesker har undertegnet taushetserklæringer, og offentliggjør store bunker av materiale som også kan være farlig, så er de gått over ei grense. Jeg mener at varslingsmekanismene i det amerikanske samfunnet som Snowden kunne ha brukt til å varsle internt, til å ta det opp med sine kongressrepresentanter og reagere den veien, framfor å offentliggjøre til det store samfunnet. Det er sånn at etterretningsvirksomhet baserer seg også på kilder som står i fare for å miste livet dersom de blir blåst. Derfor er det viktig at man ikke legitimerer at folk som har fått tilgang på hemmelige opplysninger bare kan kalle seg varslere og gå ut. Så hadde han forsøkt andre veier, så hadde jeg blitt mer imponert, hvis han da hadde blitt avvist, men han har valgt å gå til de store åpne kanalene. Jeg vil ikke si at han han er en forræder, men han er ikke en varsler. De bør bruke de veiene som landets myndigheter har, og USA har en mulighet for at man kan varsle internt, svarte Erna Solberg.

- Naivt Det mener Snorre Valen er naivt.

- Det er voldsomt naivt å tru at Snowden ville kommet noen vei med å prøve å klage på en praksis som er bestemt av USAs president. Sånn funker det ikke. Snowden hadde vel heller blitt sagt opp. Det overtrampet det er å overvåke millioner av mennesker, det trenger verden å vite av, det er ikke en byråkratisk sak i NSA, sier Snorre Valen til Dagbladet. 

<strong>DEMONSTRASJON:</strong> I går, på Guy Fawkes-dagen, arrangerte Anonymous-grupperinger verden demonstrasjoner til støtte for Edward Snowden. Her fra Berlin. Foto: AFP PHOTO / DPA / FLORIAN SCHUH.
DEMONSTRASJON: I går, på Guy Fawkes-dagen, arrangerte Anonymous-grupperinger verden demonstrasjoner til støtte for Edward Snowden. Her fra Berlin. Foto: AFP PHOTO / DPA / FLORIAN SCHUH. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer