- Jeg vil ikke kommentere Breivik. Som direktør for Ila er jeg opptatt av dem som lider

Fengselsdirektør på Ila, Knut Bjarkeid forteller at andre fanger har sittet mye lenger i isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Fengselsdirektør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid, ville ikke snakke om Anders Behring Breivik da han møtte pressen etter å ha vitnet i massemorderens søksmål mot staten.

- Jeg vil ikke kommentere Breivik. Han skal være fire dager nå i denne rettssalen her, og det får andre ta seg av. Som direktør for Ila er jeg opptatt av dem som lider, sa Bjarkeid.

- De er glemt Han mener det er andre innsatte som soner under dårlige forhold i norske fengsel, og som i tillegg er syke.

- Det er i norske fengsel i dag flere innsatte som har sittet svært lenge i isolasjon. Vi har en som har sittet i seks år og to måneder, og en annen som har sittet fire år og ni måneder i isolasjon, sier Bjarkeid.

- Dette er alvorlige sinnslidende personer, som er glemt, og som kanskje er den mest marginaliserte gruppen mennesker i Norge. De sitter i en kjeller i fengsel, og de får ingen advokat til å stille opp og føre deres sak, fortsetter fengselsdirektøren.

- Ser ikke soningsskader Han understreker flere ganger at han ikke ønsker å snakke mer om Breivik. På spørsmål fra pressen om han synes terroristen har fått for mye oppmerksomhet, svarer direktøren «det får dere vurdere.»

FENGSELSDIREKTØR: Direkør på Ila, Knut Bjarkeid sa i sin forklaring for retten at han ikke opplevde at Breivik fikk noen isolasjonsskader i løpet av den tiden terroristen sonet på Ila. Det er imidlertid andre fanger i norske fengsel som har slike skader, sier Bjarkeid, som mener at det er disse menneskene man nå må rette fokus på. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FENGSELSDIREKTØR: Direkør på Ila, Knut Bjarkeid sa i sin forklaring for retten at han ikke opplevde at Breivik fikk noen isolasjonsskader i løpet av den tiden terroristen sonet på Ila. Det er imidlertid andre fanger i norske fengsel som har slike skader, sier Bjarkeid, som mener at det er disse menneskene man nå må rette fokus på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Under sin forklaring for retten i dag sa Bjarkeid at han ikke opplever at Breivik har pådratt seg islolasjonsskader i løpet av sin tid på Ila. Videre sa han at dette er i motsetning til andre som soner der.

- Jeg må dessverre si at det sitter personer der som er soningsskadet. Vi kjenner til dette, sa Bjarkeid.

- Vi ser isolasjonsskader hos de sykeste, som bare blir sykere og ikke får noen hjelp, sier Bjarkeid til pressen etter vitnemålet.

- De sykeste får soningsskader Han forteller videre at i motsetning til Breivik, har de han kaller «de sykeste» bare en celle til disposisjon i fengselet.

- Hver dag må man vaske disse cellene, ettersom toalettet ikke blir brukt, sier Bjarkeid.

- Det er disse menneskene jeg er opptatt av, og at de gis flere muligheter og får hjelp. For jo sykere man er, desto lettere blir man også soningsskadet, tilføyer han.