Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ikke kommentere Breivik. Som direktør for Ila er jeg opptatt av dem som lider

Fengselsdirektør på Ila, Knut Bjarkeid forteller at andre fanger har sittet mye lenger i isolasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Fengselsdirektør ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, Knut Bjarkeid, ville ikke snakke om Anders Behring Breivik da han møtte pressen etter å ha vitnet i massemorderens søksmål mot staten.

- Jeg vil ikke kommentere Breivik. Han skal være fire dager nå i denne rettssalen her, og det får andre ta seg av. Som direktør for Ila er jeg opptatt av dem som lider, sa Bjarkeid.

- De er glemt Han mener det er andre innsatte som soner under dårlige forhold i norske fengsel, og som i tillegg er syke.

- Det er i norske fengsel i dag flere innsatte som har sittet svært lenge i isolasjon. Vi har en som har sittet i seks år og to måneder, og en annen som har sittet fire år og ni måneder i isolasjon, sier Bjarkeid.

- Dette er alvorlige sinnslidende personer, som er glemt, og som kanskje er den mest marginaliserte gruppen mennesker i Norge. De sitter i en kjeller i fengsel, og de får ingen advokat til å stille opp og føre deres sak, fortsetter fengselsdirektøren.

- Ser ikke soningsskader Han understreker flere ganger at han ikke ønsker å snakke mer om Breivik. På spørsmål fra pressen om han synes terroristen har fått for mye oppmerksomhet, svarer direktøren «det får dere vurdere.»

FENGSELSDIREKTØR: Direkør på Ila, Knut Bjarkeid sa i sin forklaring for retten at han ikke opplevde at Breivik fikk noen isolasjonsskader i løpet av den tiden terroristen sonet på Ila. Det er imidlertid andre fanger i norske fengsel som har slike skader, sier Bjarkeid, som mener at det er disse menneskene man nå må rette fokus på. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FENGSELSDIREKTØR: Direkør på Ila, Knut Bjarkeid sa i sin forklaring for retten at han ikke opplevde at Breivik fikk noen isolasjonsskader i løpet av den tiden terroristen sonet på Ila. Det er imidlertid andre fanger i norske fengsel som har slike skader, sier Bjarkeid, som mener at det er disse menneskene man nå må rette fokus på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Under sin forklaring for retten i dag sa Bjarkeid at han ikke opplever at Breivik har pådratt seg islolasjonsskader i løpet av sin tid på Ila. Videre sa han at dette er i motsetning til andre som soner der.

- Jeg må dessverre si at det sitter personer der som er soningsskadet. Vi kjenner til dette, sa Bjarkeid.

- Vi ser isolasjonsskader hos de sykeste, som bare blir sykere og ikke får noen hjelp, sier Bjarkeid til pressen etter vitnemålet.

- De sykeste får soningsskader Han forteller videre at i motsetning til Breivik, har de han kaller «de sykeste» bare en celle til disposisjon i fengselet.

- Hver dag må man vaske disse cellene, ettersom toalettet ikke blir brukt, sier Bjarkeid.

- Det er disse menneskene jeg er opptatt av, og at de gis flere muligheter og får hjelp. For jo sykere man er, desto lettere blir man også soningsskadet, tilføyer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!