Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vil ikke leve slik»

TEL AVIV (Dagbladet): Israelske Dana vil at palestinerne skal få de okkuperte områdene slik at barna hennes får en trygg hverdag. Israel er ikke bare i krig. De er et land i tvil, splid og frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel lever i en tilstand av total forvirring, preget av tvil og frykt, sier Dan Bitan, en av lederne for bevegelsen Fred Nå.

- Et flertall er rede til et kompromiss for å få fred. I en fersk meningsmåling er det nesten 70 prosent som støtter en palestinsk stat. Samtidig støtter de fleste Sharons hevnaksjoner, selv om de vet at det ikke er noen løsning. Det er Israels paradoks, sier Bitan.

I det paradokset lever Dana (36) og Omri (45) med tre små barn i forstaden Noof Yam nær Tel Aviv. Dana er hjemmeværende husmor, Omri forretningsmann. Paret ønsker ikke å oppgi etternavn eller avbildes.

44 mennesker er blitt drept i seks forskjellige attentater over hele landet den siste uka. Livet er blitt et mareritt. Men nå har tvilen sneket seg inn. Det er også dårlig fatt med Israels økonomi.

Må fullføre

Paret er ikke enige om alt.

- La dem få de okkuperte områdene. Det er den eneste løsningen, sier Dana.

- Først må Sharon fullføre kampen mot all terrorisme. Etter det kan vi eventuelt forhandle, mener Omri.

Deres dagligliv er preget av terrorfrykten.

- Jeg kan ikke engang ta med meg barna for å se en tegnefilm, sier Dana.

- Og hvis de nå ikke skaffer sikkerhetsvakter foran barnehagen, får barna heller bli hjemme. Jeg tar ingen sjanser.

Hun våger seg først inn i et kjøpesenter etter full sjekk ved inngangen, men tar aldri med seg barna. Å gå på kafé er utelukket. Våger paret seg en sjelden gang på restaurant, velger de en folketom en, som da er et mindre utsatt terrormål.

Ulevelig

- Vi kan ikke fortsette å leve med dette presset. Jeg ønsker ikke å drepe alle arabere eller jage dem, men vi må kunne oppnå sikkerhet, sier Omri.

I går rullet en bil med fire palestinere ned vinduet og spurte Dana om veien. Etter å ha forklart dem veien, lurte Dana på om hun hadde gjort det riktige. De spurte nemlig etter bussterminalen, et yndet terrormål.

- Jeg burde ringe politiet, men jeg vil ikke leve slik med konstante mistanker, sier Dana.

60 prosent av israelerne er mot koloniene av bosettere i de okkuperte områdene, men bare 45 prosent ønsker dem fjernet.

Uten alternativ

Verken hun eller Omri synes Sharon har holdt det han lovet. Men de ser ikke noe alternativ. Arbeiderpartiet er med i regjeringen. Riktignok forsøker Fred Nå, venstrepartiet Meretz og israelske palestinere å danne et nytt part til neste valg. Men det er ikke før i oktober 2003. Før det har kanskje Dana og Omri kanskje tatt med seg barna til utlandet.

- Hvordan skal man forklare en seksåring at det er krig og at han ikke kan sparke fotball på nærmeste løkke?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!