- Jeg vil ikke misbruke tilliten ved å stikke av

Maria Amelie er kommet hjem. - Det er uvirkelig og overveldende, sier hun.

ENDELIG HJEMME: Maria Amelie (25) ble tatt varmt imot av samboer Eivind Trædal (25) utenfor deres bolig i Gamlebyen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ENDELIG HJEMME: Maria Amelie (25) ble tatt varmt imot av samboer Eivind Trædal (25) utenfor deres bolig i Gamlebyen i Oslo. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRANDUM / OSLO (Dagbladet): Maria Amelie er sluppet ut fra ventemottaket på Trandum og er nå hjemme i leiligheten hun og samboeren har i Oslo.

- Det føles fortsatt litt uvirkelig og veldig oveveldende. Men først og fremst veldig glad for den tilliten lagsmannsretten har vist meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå, kanskje hjem først og fremst. Være sammen med menneskene jeg er glad i og som jeg har savnet ekstremt mens jeg har vært her, sier hun til pressen utenfor ventemottaket.

Fortsatt håp Hun frykter at oppholdet i frihet kan bli kortvaring.

- Det kan jo hende at jeg må være tilbake her om noen timer. Vi vet ikke hva høyesterett vil si. Dette er kanskje en liten seier, men ingen stor seier i den forstand, sier hun.

Håpet om å få bli i Norge har hun likevel ikke mistet.

- Det er håpet jeg lever på. Jeg må bare krysse fingrene, sier hun før hun takket for støtten.

-  Jeg er så glad for den støtten jeg har fått og at folk har vist så mye engasjement, Jeg tror ikke dette handler om en enkelt asylsak; Det er ikke bare meg det handler om, sier hun.

Retten avgjorde I morges bestemte Borgarting lagmannsrett at Maria Amelie kan hentes ut.

Rett over klokka 10.30 gikk advokaten hennes Brynjulf Risnes inn på Trandum for å hente henne ut.

- Nå blir  hun hentet, nå skal hun hjem! sa Risnes til pressen på vei inn.

Går ikke i dekning Dagbladet besøkte Maria Amelie inne på Trandum rett før hun slapp ut. Hun sa da at hun ikke ville gå i dekning igjen.

- Det ville jeg ikke, det ville vært dumt og uansvarlig av meg når jeg har fått støtte og tillit. Det vil jeg ikke kaste bort, sier Maria til Dagbladet.

Frykter kortvarig lykke - Jeg har ikke hatt tid til å tenket over hva jeg skal gjøre når jeg kommer ut. Jeg vet jo heller ikke hva som vil skje videre. De kan jo deportere meg etter få timer, sier Maria til Dagbladet.

Tror du de vil gjøre det?

- Jeg har jo ikke fått noen beskjed, så jeg vet ikke.

Endelig hjemme Klokka 12.15 kom Maria hjem til leiligheten i Oslo. Hun ankom sammen med advokat Brynjulf Risnes. Utenfor huset fikk hun et hett kyss av kjæresten Eivind Trædal.

En smilende Maria ble «overfalt» av et stort pressekorps fram til hun ble sluppet inn i leiligheten av venner som ventet i leiligheten.

UTE FRA TRANDUM:  Maria Amelie forlot Trandum ventemottak sammenmed sin advokat Brynjulf Risnes rett før klokka 11 i dag. Foto: Øistein N. Monsen
UTE FRA TRANDUM: Maria Amelie forlot Trandum ventemottak sammenmed sin advokat Brynjulf Risnes rett før klokka 11 i dag. Foto: Øistein N. Monsen Vis mer

- Nå skal jeg være her noen timer først, sa Maria da hun forsvant inn porten i Gamlebyen.

Kan bli hentet Advokat Brynjulf Risnes opplyser at hun er utrolig glad for kjennelsen som kom fra lagmannsretten i formiddag og den tilliten hun er blitt innvilget.

- Dette er et sterkt signal om at politiets prosess ikke har vært etter rettens ønske. Nå skal hun være her, og politiet har selvfølgelig sin fulle rett til å komme og hente henne når de vil i forhold til en utvisning. Den saken er ikke avgjort.

Det håper han ikke vil skje.

- Men det vil være uklokt å sende henne ut mens det fortsatt pågår samtaler på mange plan om hva som skjer videre. Men dette er samtaler vi ikke vet noe om, bare har hørt om - i likhet med dere andre, sier Risnes til Dagbladet.

Ønsket av alle Maria Amelie og advokaten skal i ettermiddag vurdere  hva de i ettermiddag skal være med på av tv-debatter og offentlige opptredener. i kveld.

- Hun har fått praktisk talt tilbud om å stille opp i alt. Nå får vi se hva hun orker. Først skal vi ta en kopp kaffe, sier Risnes til Dagbladet.