- Jeg vil ikke seg det. Jeg vil ikke vite det

ERIK BLÜCHER, den utpekte hovedmannen i det svenske nazimiljøet, roper opp. Scenen er beskrevet i politiavhør, og stammer fra 19. mars 1997, da Blücher blir vist brevbomben til justisminister Leila Freivalds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Erik Blücher fikk vite mer om bomben enn han burde, og likte det dårlig. Noen dager seinere var brevbomben på topp i alle nyhetsmedier i Sverige.

Erik Blücher (som i Sverige har tatt navnet Nilsson) er på besøk i en liten to roms leilighet i Landskrona. På veggene henger naziplakater og et stort bilde av Adolf Hitler. I leiligheten bor Maria M. (27) og hennes kjæreste Niclas Löfdahl, grunnleggeren av den nazistiske organisasjonen «Ariska brödraskapet». Han er nylig kommet hjem på permisjon fra fengslet på Karsudden.

Alle tre setter seg i stua, drikker kaffe og snakker sammen. Maria går ut av rommet. Hun hører et forarget rop fra Blücher og løper tilbake.

- Jeg vil ikke se det, jeg vil ikke vite, roper Blücher.

Maria ser hva Niclas holder i hånden. Det er en gul konvolutt som inneholder dynamitt, fenghette og ledninger som hun tidligere har sett at Niclas har hatt liggende på skrivebordet.

På konvolutten har Nicklas skrevet: Laila Freivalds, og en adresse på Kungsholmen i Stockholm. Det er brevbomben til justisministeren.

Da Maria seinere blir forhørt av politiet, blir hun spurt om det ble nevnt at det var en brevbombe:

- Nei.

- Hva var det da Erik ikke ville vite?

- Jeg antar at Erik så navnet som brevet skulle sendes til.

- Og at han da forsto, mener du?

- Ja, svarte Maria M.

Niclas Løfdahl ble våren 1998 dømt til behandling på lukket psykiatrisk avdeling for brevbomben mot justisministeren.

LEDERTYPE

Erik Blücher framstår som den fremste lederen for de svenske nynazistene. Men bortsett fra at han holder flammende taler på nazimøter, er det ingenting som tyder på at han har noen formell lederrolle.

Han hevdes å stå bak pengemaskinen Ragnarock Records, samtidig som han skal kontrollere «Club Valhalla» hvor den såkalte «hvit makt»-musikken spilles inn, Arkivet Scandinavia AB som distribuerer masterkassettene, Grafisk Service, som skaffer CD-omslagene, og Viking Order Segerrunan som selger tidsskrifter på postordre.

Rundt alle disse virksomhetene er det et villnis av personer og organisasjoner. Noen av dem er aktive, andre passive, samtidig som det stadig etableres nye, mens andre avvikles. Et mylder av krysskoblinger mellom personer, organisasjoner og forretningsvirksomhet gjør det nazistiske nettverket nesten ugjennomtrengelig.

HOLD KJEFT

Maria Ms opplysninger i politiavhørene er et brudd på de reglene som gjelder for de organiserte nynazistene hvis de blir arrestert.

I reglene heter det:

«Om du er arresterad (gripen eller anhållen) sa vägra at svara på frågor. Kom ihåg at tystnad er ditt bästa försvar (det tycker naturligtvis inte åklageren eller polisen, ej heller din advokat). Förneka alltid brott, erkänn aldrig oavsett hvilka bevis som anförs mot dig.»

Men Erik Blücher holder seg strengt til den kodeksen som gjelder. I lange avhør i forbindelse med straffesaken mot ham som skal opp i Helsingborg 25. januar, er de fleste svarene han gir «ingen kommentar» eller «Det vil jeg ikke uttale meg om».

Enkelte hevder at Blücher er blitt millionær på platene fra Ragnarock Records. Da han i et av forhørene, som Dagbladet har fått tilgang til, ble spurt om pengene som ble tatt ut av kontoen til naziforeningen Wasakåren, svarte han:

(P er politimannen, B er Blücher)

B: Jeg har ikke sagt at jeg har tatt ut noen penger.

P: Men jeg synes du innrømmet...

B: Jeg sa at jeg hadde vært med Petterson, og kjørt ham.

P: Har Petterson tatt ut penger?

B: Det må du spørre Petterson om.

P: Petterson sier, vi har spurt Petterson, han sier at han er med deg fordi han er kasserer, at han følger med for at du skal få penger, han tar ut penger og gir dem til deg.

B: Har jeg ingen kommentar til.

P: Petterson er ganske sprek, han kom syklende hit, han trenger ingen sjåfør.

B: Du får spørre ham.

P: Han sier han er med bare for å gi deg penger, han tar dem ut og gir dem til deg.

B: Det stemmer ikke.

P: Det er feil, du får ingen penger?

B: Det har jeg ikke sagt.

P: Nei vel.

ETTERFORSKNINGEN

I politiavhørene Dagbladet har fått tilgang til, benekter Blücher også at han produserer, selger og distribuerer CD-er.

I forbindelse med etterforskningen og overvåkingen av Blücher mener politiet å ha bevis for at han ikke bare står bak produksjon og salg fra Ragnarock Records, men at han også står for distribusjon av bestilte varer. Men Erik Blücher står aldri som avsender på pakkene som sendes ut av Sverige, likevel er det er ofte Blücher selv som leverer pakkene på postkontoret.

I avhøret om forsendelsene heter det:

P: Ja, det er ulike avsendere, jeg tenkte jeg skulle be deg forklare litt om hvem, det finnes blant annet en Ingemann, Øresundsgatan 25?

B: Du får spørre ham.

P: Ingemann, kjenner du ham?

B: Du får spørre ham.

P: Bor Ingemann på Øresundsgatan 25?

B: Jeg kan ikke uttale meg om andre personer, jeg vil bare uttale meg om det som angår meg selv.

P: Det finnes andre avsendere også, WP, hva står det for?

B: Det må du spørre andre om.

P: Dette kjenner du ingenting til?

B: Jeg har avlevert post noen ganger, men jeg er ikke ansvarlig for hvem som sender det, jeg vil bare uttale meg om det som jeg selv står ansvarlig for.

P: Men det er du som har sendt...

B: Står det avsender på det, så er det vel den som har sendt det.

UNDER JORDA

Etter at de svenske avisene offentliggjorde sine omfattende reportasjer om de svenske nazistene, har Blücher gått under jorda. På tross av stort pådrag fra svenske medier har ingen fått ham i tale. Da Dagbladet besøkte Blüchers bopel i Helsingborg, var eneste tegn til liv i oppgangen en vilt bjeffende hund som var innelåst i naboleiligheten.

I tillegg møtte vi en rasende vaktmester som høylytt forbannet alle avisskriveriene.

- Hva i helvete har denne gården med saken å gjøre? Etter alt det som er skrevet, er gården blitt sprayet ned med slagord som «Krossa Nazismen», stjerner og annet griseri.

Hvis det er riktig at Erik Blücher er blitt millionær på salg og distribusjon av nazistiske plater, trykksaker og videofilmer, er det ingen spor av rikdom i hans levesett. Leiligheten i Sturegatan i Helsingborg er en liten ett roms leilighet.

Tiltalen mot ham i rettssaken som skal opp i Helsingborg 25. januar, omhandler produksjon og distribusjon av materiale med nazistisk og rasistisk innhold. Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om to års fengsel for Blücher.

<B>NESTEN ANONYM:</B> Erik Blücher lever så anonymt han kan.