- Jeg vil ikke skilles fra jenta mi

- Det er bedre at hun er her sammen med meg, sier 21-åringen som sitter fengslet med sin to år gamle datter i Bolivia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske kvinnen (21) som sitter fengslet i Bolivia sier til Dagsavisen at hun ikke vil skilles fra datteren sin. 

Mandag ble 21-åringen og to venninner på 18 og 17 år arrestert for forsøk på å smugle 23 kilo kokain ut av Bolivia.

- Jeg er så redd for å miste henne, jeg vil ikke skille meg fra jenta mi. Det er bedre at hun er her sammen med meg, sier 21-åringen til Dagsavisen.

UD i kontakt med barnevernet

Samtidig gjør den norske ambassaden i Bolivia sammen med UD alt de kan for å få den vesle jenta ut av fengselet i Cochabamba.

- Vi jobber videre med denne saken, men jeg kan ikke si noe om hvilke løsninger vi jobber med, sier pressekontakt Bjørn Jahnsen i UD til Dagbladet.no

Han bekrefter at Utenriksdepartementet har vært i kontakt med barnevernet i saken. De har også vært i kontakt med bolivianske myndigheter.

- Uansett hvilken løsning vi kommer fram til i denne saken, så krever det dialog med myndighetene. Men det er for tidlig å si noe om nå, sier Jahnsen. 

KAN BLI SITTENDE LENGE: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år. Foto: Arild Vik
KAN BLI SITTENDE LENGE: De tre kvinnene som er arrestert er i alderen 17 til 22 år. Foto: Arild Vik Vis mer

NRK rapporterer at moren og den to år gamle jenta også tidligere skal ha vært involvert i en barnevernssak her hjemme, der det etter det NRK erfarer ble vurdert slik at barnefaren ikke kan ha hovedansvaret for toåringen.

Samarbeider med bolivianske myndigheter

Bolivianske myndigheter vil vanskelig kunne holde igjen en toåring dersom norske myndigheter krever barnet utlevert.

- Barnevernets myndighet stopper ved Norges grenser, noe som betyr at det er UD som må samarbeide med bolivianske myndigheter i denne saken, sier informasjonssjef i Barne- og ungdomsdirektoratet (Bufdir), Kjetil Hillestad, til Dagbladet.no.

- Men hva gjør man hvis moren i en slik sak ikke ønsker at barnet skal utleveres?

- I slike tilfeller må barnevernet i barnets hjemkommune foreta en vurdering av hvilke tiltak som er nødvendig. Hvis barnevernet finner ut at omsorgen for barnet ikke er tilstrekkelig ivaretatt må de fremme sak for fylkesnemnda for barnevernssaker, som deretter kan avgjøre at barnevernet overtar omsorgen for barnet, sier Hillestad til dagbladet, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Barnevernet i morens hjemkommune har også vært koblet inn i saken.

Dersom jentas mor helst vil beholde barnet hos seg i fengselet, kan det bety at barnevernet må overta omsorgen for jenta for at hun skal kunne komme hjem til Norge.

- Jeg vil ikke skilles fra jenta mi

- Få dem hjem så fort som mulig 

Toråringens mormor sier at alt hun vil er å få både datteren og barnebarnet hjem igjen.

- Vi må bare få dem hjem så fort som mulig, både dattera mi og barnebarnet mitt på to år. Heldigvis høres det ut til at de har det greit. Og barnebarnet mitt trives foreløpig, hun tror bare at hun er på ferie, sier jentas mormor til Dagbladet.

Jentas far skal være fratatt omsorgen for datteren sin. Søsteren hans (17), og jentas tante, er en av de tre andre norske kvinnene som sitter fengslet i Cochabamba.

- Datteren min har det bedre ved min side, sier jentas mor til Dagsavisen.

TØFFE FORHOLD: Innsatte må jobbe for mat og tak over hodet.