«Jeg vil ikke være på denne drittplassen her lenger»

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg danset og hadde det gøy helt til klokka var ett. Da kom noen og sa at en gjeng hadde kastet bilen min av veien, hoppet på den og brukt balltrær mens de ropte «kom igjen 'a, gutta»!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå skal jeg hjem. Jeg vil ikke være på denne drittplassen her lenger, sier Anette Lauritzsen fra skigymnaset på Oppdal.

Det kan høres ut som om russen har det ekstremt gøy, men når 7000 av dem møtes på Lillehammer, blir det en kald affære.

Aldri mer

Anette Lauritzsen har en provisorisk base camp i grusen på Birkebeinervegen. Nede i snøen i grøfta bak henne ligger en rød, knust Renault 5.

Hun og venninnen Anja Karlsvik har tilbrakt natta i et bagasjerom hos noen som syntes synd på dem.

- Det var bare ramponering. Lommeboka til Anette lå på setet inni bilen. Den lå der fortsatt under alle glasskårene da vi kom. Det verste er at det kan hende det er knutereglene som er årsaken. Jeg har hørt at det er knute i lua både for å herpe biler og for å voldta jenter. Det siste har jeg ikke dokumentasjon på, men jeg er glad jeg er her med guttevenner, for å si det sånn, sier Anja.

Støyende last

Det startet med at røde kjøretøyer i hopetall hostet ut fra byer og tettsteder over hele Norge en gang fredag formiddag.

Da klokka passerte seks om ettermiddagen, hadde 100 busser med særs tung og støyende last og 400 spraymalte biler med et ukjent antall passasjerer, passert Moelven.

På Lillehammer konkurrerte Lise Karlsnes i Briskeby med Village People og «YMCA» fra et stereoanlegg til 1,9 millioner kroner og duren fra et ukjent antall aggregater. Nannestad-gutten Einar lette etter skoen som noen hadde tråkket av ham i trengselen foran scenen, Marianne ventet på at venninnen skulle kline ferdig, og tre trøndergutter hentet mer «import-sinnabrus» i bilen.

I løpet av natt til i går sto 7000 russ for gjenbruk av Olympia-arenaen, Birkebeiner-stadionen i åsen over Lillehammer. «Verdens største» russetreff år 2001 var i gang.

Må imponere

I ringen av busser rundt det utendørs dansegulvet har Eikeli skole fra Bærum to busser. Det teller.

- Du må vinne noen kåringer, ha noe å vise fram - et ekstremt lyd- eller lysanlegg - og kunne forhandle og smiske. Det er hovedstyret som bestemmer om du får stå her, brøler Eikelis russeforkvinne, Ina Vedde Fjærestad, inn i øret mitt utenfor guttebussen «Empire». Doningen har et budsjett på 470000 kroner, egen trailer til anlegget og innleid tekniker til å håndtere sakene. Det knaker i det innvendige trepanelet når volumet er sånn som gutta mener det bør være.

I den andre enden av det enorme OL-anlegget sitter Kjersti og Turid fra Dokka på panseret av en gammel Transit og klimprer på en gitar. Det går sånn passe.

- Det er jo så kaldt at det ikke nytter å stemme den, sier Kjersti, som er litt skeptisk til å få bildet sitt i avisa:

- Forrige gang ble jeg ringt opp av en 34-åring fra Toten. Jeg vil ikke at det skal skje igjen.

Hotell ble redningen

- Vi skulle egentlig ha bodd i bussen, men vi orket bare ikke mer, sier Camilla fra Smedstad.

Det er dagen derpå. Vi møtes i frokostsalen på femstjernershotellet Mølla i Lillehammer sentrum. I resepsjonen har resepsjonsdamen nok å gjøre med frosne russ. I åsene overfor Lillehammer kan det fortsatt ligge snø i mai.

Camilla fra Persbråten og Christine fra Otto Treider - begge Oslo - insisterer på at de har prøvd å sove i russebussen, men nå er de for noen timer lykkelige innehavere av et varmt hotellrom med dusj og rent sengetøy.

- Herregud, vi holdt på å fryse i hjel! Men det er ikke bare vi som har tatt inn på hotell: Jeg ringte sikkert ti hoteller før vi fikk rom her.

- Og når ringer dere hjem for å få sympati og penger til regningen?

- Jeg har tenkt å gjøre det etterpå, sier Christine.

Erik fra Foss i Oslo er på buss med ti jenter. Hans eneste problem er av hygienisk art:

- De skal dusje med en gang de står opp! Når du sitter der med ti jenter som har dusjet selv om de var reine fra før, så kan ikke du lukte vondt. Nå har jeg vært på hotell nedi byen og dusjet for femti kroner i førti minutter.

Sammen i håndjern

Stine Lindgren Jacobsen og Heidi Andal Riser fra Lillestrøm og Skjetten kryper ut av teltet sitt mens vi snakker med Erik.

Det tar dem litt tid å komme seg ut i gjørma på teltplassen, men vips så står de der og puster ut med en arm hver i været:

- Det er litt pes, men vi er så gode venner at det går greit, sier de to, som er lenket sammen med et par håndjern med rød pus i 24 timer.

- Og hva får dere for det?

- Tau i lua!

UTEDANS:</B> - Det blir for kaldt i bilden, så vi må ut og danse, sier Ann-Mari Åsgård (t.h.), Trond Mobekk og Anka Grønstad fra Trysil.
HETT PAR:</B> Flere av russebussene er spekket med lyd- og lysanlegg i millionklassen. Og innimellom finner noen kjærligheten...
SULTEN:</B> Ole André Berger fra Hønefoss synes grillpølser er dyrt, men fant frossen ørret på tilbud hos den lokale kjøpmannen.
<B>FANT BILEN ØDELAGT: </B>Anette Lauritzen fra skigymnaset på Oppdal hadde det gøy helt til hun fant bilen sin knust i grøfta.
«VERDENS STØRSTE»:</B> I fem år har russen hatt Lillehammer som sin møteplass nummer én. 7 000 russ sørger i helga for gjenbruk av olympiaarenaen i åsen ovenfor Lillehammer.
SYNGDAMER:</B> Kjersti og Turid fra Dokka på bilpanseret foretrekker gitar framfor Briskeby og disko.