«Jeg vil jo heller ha 9 mill. i stedet for 6,7 mill.»

Ingen ville ha helårsboligen og selger Thommessen (V) fikk departementet til å gjøre den til fritidsbolig. Thommessen har forklart seg for Stortinget, i ettermiddag må Sponheim (V) inn på teppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henrik P. Thommessen vil selge eiendommen Solvang på Åkerøya i Lillesand kommune, og han vil helst selge den som fritidseiendom. hen mener at den ikke er egnet som helårsbolig ettersom øya mangler butikk, belysning av vei og at det ikke er et fergetilbud til øya.

- 90 prosent av boligene på øya, brukes som fritidsboliger, sa han til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i formiddag.

Saken har havnet i komiteen etter at det er kommet fram Landbruksdepartementet gikk på tvers av Lillesand kommunes avgjørelse, og omgjorde boligen til fritidsbolig. Etter et ønske av Venstre-medlem Thommessen.

- Jeg forsøkte

Grunnen departementet la til grunn, var at Thommessen ikke klarte å selge boligen som helårsbolig. Komiteen ville i dag vite om Thommessen har gjort tilstrekkelig for å få solgt den som helårsbolig.

- Det var liten eller ingen reell etterspørsel på tross av at jeg annonserte stort i både Fedrelandsvennen og Aftenposten.

- En del hevder at selger ikke møtte de interesserte på en god nok måte. Hva er din kommentar til det? ville saksordfører, statssekretær Kjell Engebretsen (A), vite.

- Bemerkninger og rykter i pressen er det umulig å beskytte seg i mot. Det vet vel dere politikere? Jeg har gjort mye for å få solgt den som helårsbolig, og var sterkt interessert i å selge. Men jeg vil jo heller selge for 9 millioner enn taksten på 6,75 millioner, sa Thommessen, som sa han ikke hadde tro på at han skulle klare å oppheve boplikten.

Thommessen gikk først til Lillesand kommune, som ikke ville oppheve boplikten. I dag sa han at han føler seg forskjellsbehandlet av kommunen, og han påsto også at kommunen har løyet overfor departementet i behandlingen av saken. Landbruksdepartementet opphevet likevel boplikten på eiendommen.

- Folk var interessert

Lillesand kommune synes det er rart at Thommessen fikk henvendelser fra 36 interesserte personer, uten at noen la inn et bud. Kommunen mener Thommessen kun var ute etter å danne et bilde av at ingen ville kjøpe den som helårsbolig.

- Saken er viktig for oss, siden vi har fått inntrykk av at utfallet trolig vil danne presedens, sa ordfører Odd Steindal som la til at Thommessen har blitt behandlet på lik linje med alle andre som leverer liknende søknader.

.

Bopliktsaken

  • Venstre-medlem Henrik P. Thommessen fikk gjentatte ganger avslag på søknaden om å selge strandeiendommen Solvang på Åkerøy i Lillesand som fritidsbolig.
  • I ettermiddag skal tidligere landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen (A) og landbruksminister Lars Sponheim (V) forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
  • I fjor høst tok han kontakt med den nye Venstre-ledelsen i Landbruksdepartementet. Ny behandling av saken kom raskt.
  • Departementet omgjorde vedtaket, og Thommessen kunne selge Solvang som fritidseiendom for 9,8 mill. kroner. Høyeste bud med boplikt var på 2 mill.

  • I etterkant har Lars Sponheim og statssekretær Leif Helge Kongshaug fått krass kritikk.

- Grunnlaget for vedtaket til Landbruksdepartementet er helt nytt. Aldri før har boplikten blitt opphevet fordi selger ikke har klart å selge en bolig som helårsbolig, sa Steindal.

Varaordfører Solveig Solbakken sa at Åkerøya slettes ikke har så mange «mangler» som Thommessen hevdet. Hun påpekte at det er skoleskyss til og fra øya, at det tilbys hjemmehjelp til beboerne, at det er en traktor som brøyter snø om vinteren og at kommunen har lagt vann til øya.

- Det er ingen kommunal oppgave å drive butikk, sa hun.

Kommunen sa også at de har mottatt signaler om at det var folk som var interesserte i å kjøpe boligen som helårsbolig.

FORKLARTE SEG: Henrik P. Thommessen forklarte seg i dag for Stortinget. Han innrømmet at han selvsagt ville ha mest mulig for boligen i Lillesand.