- Jeg vil kjempe så lenge jeg lever

Fire år etter gruppevoldtekten kjemper Mukhtar Mai (34) fremdeles mot stammetradisjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Siden juli i år har pakistanske Mukhtar Mai (34) blogget for BBC fra landsbyen Meerwala.

Dagbladet har flere ganger møtt og skrevet om kvinnen som i 20002 ble dømt til gruppevoldtekt av landsbyrådet. Straffen ble hun idømt fordi hennes da 12 år gamle bror skulle hatt et upassende forhold til en jente tilhørende den mektigste stammen i området.

Gruppevoldtekten skulle gjenopprette æren til Mastoi-stammen hun og familien var medlem av. Faren ble tvunget til å stå og se på at frivillige menn som hadde meldt seg voldtok datteren hans.

Gikk til rettssak

I stedet for å gjemme seg bort i skam etter voldtekten, tok Mai saken til rettsapparatet i et forsøk på å få bukt med denne type straffereaksjoner. Hun ga pakistanske voldtektsofre et ansikt og hun ble verdenskjent.

Voldtektssaken sendte sjokkbølger over hele verden og president Pervez Musharraf forsøkte å glatte over affæren. Blant annet ved å tilby henne en komfortabel tilværelse i en villa i Islamabad.

I stedet har Mai valgt å fortsette å bo i landsbyen som dømte henne til voldtekt. I landsbyen i det sørlige Punjab har hun startet en skole for de 51 500 kronene hun fikk etter rettssaken.

Ikke altfor optimistisk

BLE VERDENSKJENT: Mukhtar Mai ble verdenskjent da hun gikk til rettssak mot de som stod bak gruppevoldtekten av henne i 2002. Siden i sommer har hun blogget på urdu for BBC. Nå kommer reaksjonene fra hele verden. Foto: AP/Scanpix
BLE VERDENSKJENT: Mukhtar Mai ble verdenskjent da hun gikk til rettssak mot de som stod bak gruppevoldtekten av henne i 2002. Siden i sommer har hun blogget på urdu for BBC. Nå kommer reaksjonene fra hele verden. Foto: AP/Scanpix Vis mer

1.juli kom Mai med den første bloggen. Der skriver hun generelt om hvordan hun kjemper videre mot flere hundre år gamle stammetradisjoner.

- Jeg vil kjempe så lenge jeg lever. Noen onder er flere hundre år gamle og dypt fundert og det vil ikke bli lett for samfunnet å kvitte seg med dem, skriver Mai på urdu. Ved hjelp fra sin assistent Naseem Akhtar har hun fått oversatt bloggen for BBCs lesere.

Mai gir i bloggen uttrykk for at hun ikke er altfor optimistisk med tanke på at det skal bli slutt på kvinneundertrykkelsen.

- Det kan hende jeg er heldig og får se noen positive endringer, men ikke alt vil skje i min livstid.

Hennes håp er at barna på skolen hun driver vil føre kampen videre.

Mange henvendelser

Men det går ikke mange dagene før Mai kommer med mer rystende historier fra landsbyen. Det er tydelig at det er mange som henvender seg til Mai etter at hun stod frem som voldtektsoffer.

Den 6.juli forteller Mai at to kvinner banket på døra hennes. Plutselig stod to kvinner og en åtte år gammel jente foran henne. Mai beskriver synet av jenta som «heller redd og forvirret».

- Jeg vil kjempe så lenge jeg lever

- Jeg kjente den ene av kvinnene litt. Den andre kvinne fortalte meg at den lille jenta var datteren hennes og hadde blitt voldtatt.

- Enda en gang ble jeg forferdelig sjokkert. Den lille jenta minnet meg om den grusomheten jeg selv gikk i gjennom da det samme skjedde med meg.

- Gi meg noe gift

Mai forteller også om skjebnen til en kvinne ved navn Shamshad Bibi. Shamshad Bibi skal ha blitt utsatt for massevoldtekt og deretter blitt kastet ned i en brønn.

På tross av at medisinske eksperter konkluderte med at hun var blitt voldtatt, nektet politiet å etterforske saken videre.

Slik beskriver Mai møtet med Bibi da hun oppsøkte henne i hennes fattigslige hus i landsbyen Basti Mochiwalli:

- Da hun så meg, begynte hun å gråte og sa: Søster, vær så snill og gi meg noe gift. Jeg vil ikke leve lenger.

Du kan lese Mukhtar Mais blogg i sin helhet på BBC her.

KONSTANT OVERVÅKNING: Da Dagbladet.no besøkte Mukhtar Mai for ett år siden ble hun holdt under strengt oppsyn av pakistanske myndigheter. De frykter hun vil sverte Pakistans omdømme. Under vårt besøk insisterte den lokale politisjefen (t.v.) på å være til stede under intervjuet.
SJELDENT SMIL: Mukhtar Mai sammen med niesen da Dagbladet.no besøkte henne for et år siden.
BROREN MISBRUKT AV KLANEN: Mukhtars lillebror, Abdul Shukkur, ble også misbrukt av Mastoi-klanens medlemmer. For å skjule sin ugjerning anklaget de Abdul Shukkur for å ha hatt forhold til søsteren deres. De krevde hevn og voldtok Mukhtar for å gjenopprette sin "tapte" ære.