Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil møte Malala en dag og be om unnskyldning

- Hun er min superhelt, sier fjorårets nobelstormer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skapte internasjonal oppstuss da Adán Cortés Salas i fjor stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Følg Dagbladets direktesending fra kunngjøringen av fredsprisvinneren for 2015 her!

21-åringen hadde sneket seg forbi to kontrollpunkt, og med et meksikansk flagg ble han stående på scenen i elleve sekunder der han ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico».

Det er nesten ett år siden, og i et intervju med Dagbladet forteller Salas hvordan livet endret seg etter protesten og hvordan han har måttet leve med vold og trusler.

Han vil også benytte anledningen til å be fjorårets Nobel-hovedperson om unnskyldning.

- Jeg vil møte Malala en dag og be om unnskyldning. Jeg vet jeg forstyrret øyeblikket hennes, men jeg håper hun forstår hvorfor jeg gjorde det, sier Cortés Salan i et Skype-intervju med Dagbladet fra Mexico by.

Ikke farlig Han sier at han hadde gode intensjoner med scenestormingen. Han ville rette verdens øyne mot hjemlandet Mexico.

- Jeg reise ikke til Norge for å storme seremonien. Det bare skjedde. Jeg reiste rundt, og alle nyhetene jeg fikk fra Mexico var dårlige og jeg var veldig sint. Jeg lette etter en annen protestarena, men fant ingen. da jeg skjønte at seremonien skulle skje, bestemte jeg meg for å gjøre det, sier han til Dagbladet.

- Jeg hadde ikke noe våpen, og ville ikke skade noen. Jeg gikk forbi politiet og smile, og ingen spurte om navn eller invitasjon, sier han.

Han hadde samme dag vært på Malalas hotell, i forkledning som fotograf. Han fortalte henne at han ønsket hun skulle snakke om Mexico. Hun sa ja, men hadde dårlig tid.

- Jeg tror kanskje hun kjente med igjen da jeg kom på scenen, hun virket ikke redd, og jeg er vel ikke så skremmende, sier han.

21-åringen ble ilagt en bot på 15 000 kroner for stormingen, og asylsøknaden han hadde sendt inn dagen før scenestormingen ble avslått dagen etter. Allerede 15. desember ble han sendt ut av landet, i tråd med UDIs vedtak. Nå er Adán tilbake Mexico, der han studerer internasjonal politikk, samtidig som han følger kunngjøringen av fredsprisen for 2015 i morgen.

- Superhelt Han hyller også Malala for det hun har utført i løpet av sitt så langt 17 år gamle liv.

- Hun er en rockestjerne. Hun er flott og min superhelt, sier han.

- Broren min er kunster og har malt et portrett av henne som jeg håper jeg kan gi bort til henne. Mange har sagt jeg gjorde henne mer berømt her i Mexico. Hun er veldig populær, og mange i mediene vil at hun skal komme hit, sier han.

Han sier også han vil komme til Norge og takke de som hjalp ham.

- Jeg vil si unnskyld til de som på en måte ble rammet av det jeg gjorde og takke alle som hjalp meg i asylsaken, og å betale boten min, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!