-  Jeg vil nok alltid være spillavhengig

Kai Morten Kolberg (39) spilte bort nær 30 000 kroner fra svigerfarens kredittkort. Selv om han er på bedringens vei, frykter han stadig tilbakeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kai Morten Kolberg fra Sortland så en nettpoker-reklame på internett i fjor sommer. Etter å ha vært spillfri i over et år bestemte han seg for å «prøve litt». Dermed var sprekken en realitet.

-  Innsatsen ble høyere og høyere. Jeg måtte vinne tilbake det tapte. Jeg har nok tapt mellom 50 og 60 000 kroner av egne penger. Sammen med gevinsten har jeg nok tapt 150 000 kroner på nettpoker, sier Kai Morten.

-  Jeg er syk. Jeg vil alltid være spilleavhengig. Jeg må lære meg å leve med det, sier Kai Morten.

Han stiller opp i Dagbladet, fordi han ønsker å fokusere på spilleavhengighet som et nasjonalt problem.

Spillfri siden oktober

I 1998- 99 startet han for alvor som storspiller på pengespill. Han begynte med odds og trav.

-  Jeg har nok spilt bort en halv million kroner til sammen på disse åra, sier han.

-  Satser du 1000 kroner og vinner 15 000, satser du lett 5000 kroner og taper. Da tenker du ikke på at du har 9000 igjen, men at du har tapt 5000. Da satser du penger på høyere odds for å vinne pengene tilbake så raskt som mulig.

 BLOKKERT:  Spilleavhengige Kai Morten Kolberg (39) fra Sortland har blokkert seg fra spillsider på nettet. -  Jeg ønsker ikke å bli fristet, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog
BLOKKERT: Spilleavhengige Kai Morten Kolberg (39) fra Sortland har blokkert seg fra spillsider på nettet. - Jeg ønsker ikke å bli fristet, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

En gang leste han av kredittkortnummeret til svigerfar og spilte bort nesten 30 000 kroner av hans penger.

-  Jeg og svigerfar har heldigvis et godt forhold i dag. Jeg har betalt tilbake.

Levde på en løgn

I oktober i fjor var han på sammenbruddets rand. Han var lei av et liv med løgner og bedrageri. Han gikk på autopilot hjemme og på jobben. Tanken om å vinne tilbake alt det tapte gnagde i ham 24 timer i døgnet. Han spilte bort penger som skulle betale familiens regninger. Spillet fungerte som en virkelighetsflukt for Kai Morten.

-  Jeg levde på løgner for å finne steder jeg kunne spille. Til slutt vurderte jeg å slå av bryteren, men jeg la fram korta for en god kompis. Han redda nok livet mitt. Han fikk meg til lege og profesjonell hjelp, sier han.

Han kontaktet spillavhengighetsekspert Hans Olav Fekjær.

I 2004 ble Kai Morten og kona separert.

Rykter

-  Alt dette har gått veldig inn på familien. Vi er sammen igjen nå, men jeg sliter med tilliten fra familien. Det forstår jeg, sier han.

Han forteller at ryktene spredde seg fort hjemme i Sortland.

-  Dattera mi på 12 ble spurt av lærerinnen sin om jeg satt i fengsel i Oslo, for det hadde hun hørt rykter om, sier Kai Morten.

Han fikk også problemer med arbeidsplassen.

-  Jeg brukte arbeidsplassen som spillearena etter jobb. Jobben mistenkte meg på et tidspunkt for underslag på 300 000 kroner, men det gjorde jeg aldri, sier 39-åringen.

Trenger ikke gambling

Selv om Kai Morten har kommet langt i sin rehabilitering, frykter han hele tida tilbakeslag.

-  Abstinensene begynner å bli borte, men spillesuget er der fortsatt. Noen ganger er jeg fristet til å bare prøve litt, men jeg kan ikke, sier Kai Morten.

Han tror spilleavhengighet kommer til å øke ytterligere.

-  Pengespill på mobilen vil komme for alvor, så tilgjengeligheten vil bli større. Folk må få økt kunnskap om farene. Vi trenger ikke gambling i det hele tatt.