- Jeg vil ofre blodet mitt for Egypt

Egypts president klamrer seg til makta. Nå er det bare timer til hærens ultimatum løper ut.

NEKTER Å GÅ: Egypts president Mohamed Morsi klamrer seg til makten og nekter å gå av, til tross for millioner av demonstranter og hærens ultimatum. I dag går 48-timersfristen han fikk ut. Foto: AP Photo/Egyptian State Television/NTB Scanpix
NEKTER Å GÅ: Egypts president Mohamed Morsi klamrer seg til makten og nekter å gå av, til tross for millioner av demonstranter og hærens ultimatum. I dag går 48-timersfristen han fikk ut. Foto: AP Photo/Egyptian State Television/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypts president Mohamed Morsi klamrer seg til makten og nekter å gå av, til tross for millioner av demonstranter og hærens ultimatum. Mandag fikk han to døgn på å løse den pågående krisa. Nå er det bare timer igjen, men Morsi står på sitt.

Det er uklart hva som kommer til å skje når hærens deadline går ut senere i dag.

LYSER PÅ HELIKOPTRE: Millioner av demonstranter er samlet i Kairos gater for å vise misnøye. Mange av de frammøtte har grønne lasere som de blant annet bruker til å forstyrre regimets kamphelikoptere som sirkler over dem. Foto:  EPA/MOHAMMED SABER / NTB Scanpix
LYSER PÅ HELIKOPTRE: Millioner av demonstranter er samlet i Kairos gater for å vise misnøye. Mange av de frammøtte har grønne lasere som de blant annet bruker til å forstyrre regimets kamphelikoptere som sirkler over dem. Foto: EPA/MOHAMMED SABER / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vil ofre blodet mitt for landets stabilitet og sikkerhet, sier presidenten ifølge aljazeera.com.

Under nattas tale påberopte han seg å være landets «vokter av legitimitet».

- Og jeg er villig til ofre livet mitt for å beskytte det, sier han.

16 mennesker ble i natt drept og minst 200 skadd da uidentifiserte personer åpnet ild mot Morsi-tilhengere i Kairo. Minst sju andre ble drept i kamper mellom støttespillere og opposisjonelle, melder aljazeera.com.

Talen ble mottatt med en blanding av «sinne og vantro» blant demonstranter utenfor presidentpalasset. Spesielt den gjentatte bruken av ordet «legitimitet» vakte harme. 

- Legitimitet? Det virker som om han forsøkte å overbevise seg selv, sier demonstrant Nader Amer til den arabiske nyhetskanalen.

SINNE: Presidentens tale vakte harme blant motstanderne. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX
SINNE: Presidentens tale vakte harme blant motstanderne. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX Vis mer

- Hvilken legitimitet? Se deg rundt. Se på de flere millioner demonstrantene i Kairo og andre steder, fortsetter han.

Morsi sa videre at korrupsjon og andre levninger fra det gamle regimet fortsatt er utfordringer for Egypt, og at det vil ta tid å gjøre noe med problemene. Morsi sa at han var forpliktet - som Egypts «første demokratisk valgte president»- til å forbli ved makta.

«GET OUT»: Demonstranter ropte «forsvinn» under presidentens tale. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/NTB Scanpix
«GET OUT»: Demonstranter ropte «forsvinn» under presidentens tale. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/NTB Scanpix Vis mer

Morsis avvisning av hærens ultimatum har økt risikoen for ytterligere konfrontasjoner og vold, ifølge opposisjonsalliansen, skriver NTB.

- Uviljen til å lytte til folket i gatene og til å inngå kompromiss fører til konfrontasjoner. Vi er svært bekymret for opptrappingen av voldshandlinger, sier talsmann Khaled Dawoud.