- Jeg vil pisse gratis

Ferdinand Finne (86) raser mot do-avgift KRISTIANSAND (Dagbladet): Kunstneren Ferdinand Finne (86) fløy i flint da han måtte punge ut med fem kroner for å gå på do på Rutebilstasjonen i Arendal. - Det er enhver nordmanns soleklare rett å kunne pisse gratis på en rutebilstasjon - akkurat som å kunne slå gratis lens på brygga, raser Finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei til sin utstilling i Lillesand kom Finne med buss fra Porsgrunn. Vel framme i Aust-Agders hovedstad gikk Finne av bussen for å få lettet trykket på byens berømte Rutebilstasjon.

I ventehallen fant han ingen skilt som fortalte hvor toalettet befant seg.

- En vennlig dame i sjokoladeforretningen fortalte imidlertid at det fantes et toalett, men det ville koste meg fem kroner å få utlevert nøkkelen til avtredet. Da hisset jeg meg kraftig opp, forteller Finne til Dagbladet.

Bestikkelse

- I en offentlig ventehall skal enhver nordmann ha rett til å pisse gratis. Det er en videreføring av allemannsretten som gjør det mulig både å bevege seg fritt i naturen - og å slå lens når det trengs. Vi lever jo i et demokratisk samfunn, sier Finne.

Den aldrende herren fnyser av forsøket på å få ham til å tie ved å gi kunstneren livslangt gratis tissekort.

- Eieren av Rutebil-toalettet skjønner jo ingen ting. Det er ikke spørsmål om frikort, men et prinsipp. Det dreier seg ikke om gebyr på fem kroner, 5000 kroner eller 50 000 kroner. Jeg har råd til alt sammen. Sakens kjerne er at det skal være anledning til å pisse på Rutebilstasjonen - og det skal være gratis! sier Finne.

Dårlig velkomst

Gjennom lokalavisa Agderposten sendte kunstneren ballen over til ordføreren:

- Synes De det er en god velkomsthilsen fra byen å avkreve fem kroner av folk som bare skal pisse mens de oppholder seg i en offentlig bygning? Og når regner De med at Arendal skal få et skikkelig offentlig toalett?

Ordfører Sigurd Ledaal kvitterte på spørsmålene med å takke for Finnes direkte kritikk. Ordføreren henviser til at det åpne toalettet på Rutebilstasjonen har vært et problem i alle år.

- Det har bedret seg etter at de besøkende må få utlevert nøkkel. Men jeg skjønner at mange reagerer over å måtte betale fem kroner, sier Ledaal.

Ordføreren vil nå se på mulighetene for å la folk få utlevert nøkkelen gratis.