- Jeg vil reise hjem

Mullah Krekar sier til Dagbladet.no at han vil reise hjem til Nord-Irak for å krige mot amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Mullah Krekar er utvist fra Norge fordi norske myndigheter mener han er en trussel mot rikets sikkerhet.

Gjennom flere rettsinstanser har Krekar og hans advokat Brynjar Meling anket avgjørelsen.

Men i et intervju med den kurdiske ukeavisen Awene sier Krekar at han gjerne skulle vært hjemme i Nord-Irak for å delta i kampen mot amerikanerne.

- Dessverre kan jeg ikke reise tilbake og delta. Nå sitter jeg hjemme, og jeg er ikke fri. Det er femte år jeg sitter mellom domstolen, fengsel og hjemmet. Jeg er blitt fratatt alle rettigheter, og her er det loven som bestemmer, sier han.

Da Dagbladet.no ringte Krekar tidlig torsdag, sier han at han er korrekt sitert.

- Jeg sier til deg; Hvis jeg blir fri... og jeg håper å bli fri til reise hjem til Irak for å krige mot amerikanere, fordi de kom til mitt land med soldater og har ødelagt min religion, min sivilisasjon, min kultur og mitt land. Hvis jeg hadde reisedokumenter, ville jeg vært i Irak eller vært drept nå.

- Men jeg kan ikke reise til Irak og krige mot amerikanere. Dessverre.

Hyller Zarqawi

VIL JIHAD: Mullah Krekar sier han gjerne vil reise tilbake til Nord-Irak for å drive krig mot amerikanske soldater der. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
VIL JIHAD: Mullah Krekar sier han gjerne vil reise tilbake til Nord-Irak for å drive krig mot amerikanske soldater der. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

I intervjuet med Awene hyller Krekar al-Qaidas leder i Irak, Musab al-Zarqawi.

- Jeg er stolt av hva han har gjort og at han har blitt martyr.

Overfor Dagbladet.no bekrefter han hyllesten.

- Hva han har gjort mot amerikanske soldater er jihad. Ikke når irakere er blitt drept. Bare mot amerikanere er jihad, sier Krekar som også bekrefter utsagnet om at al-Zarqawi er martyr.

Når det gjelder hans hyllest til Osama bin Laden i samme intervju, er den utviste kurderlederen mindre klar i hva han har sagt.

- Jeg tror de har oversatt meg feil. Når dere bruker ett ord, er det ikke samme mening på norsk som på kurdisk. Jeg tror derfor at det de har skrevet om meg er feil, sier Krekar.

- Tror du eller vet du?

- Jeg tror det.

- Jeg vil reise hjem
HYLLER ZARQAWI: Faksimile fra ukeavisen Awene, der mullah Krekar hyllet Musab al-Zarqawi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer