STATSRÅDBYTTER: I formiddag gjorde Jens Stoltenberg det klart at Knut Storberget går av som justisminister. Grete Faremo blir ny justisminister og Espen Barth Eide tar over hennes jobb som forsvarsminister. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STATSRÅDBYTTER: I formiddag gjorde Jens Stoltenberg det klart at Knut Storberget går av som justisminister. Grete Faremo blir ny justisminister og Espen Barth Eide tar over hennes jobb som forsvarsminister. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

«Jeg vil savne hans enestående faglige dyktighet og hans gode humør»

Jens Stoltenberg ville ikke la Knut Storberget gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprinnelig skulle Knut Storberget ha gått av like over fylkes- og kommunevalget. Første gang Knut Storberget fortalte at han skulle gå av, ga statsminister Jens Stoltenberg tydelig uttrykk for at han var imot det.

- Først og fremst ønsket jeg at han skulle fortsette. Men når det er en justisminister som har sittet lenger enn noen andre justisministere, så var det riktig å gå av nå etter at han har holdt redegjørelsen om 22. juli, sier Jens Stoltenberg.

- Belastende
På spørsmål fra TV2 om hvor belastende det har vært å være Knut Storberget den siste tida, sier han følgende:

- Jeg tror det er vanskelig å forestille seg hvor krevende det er å være statsråd sammenhengende i seks år. Det betyr et enormt ansvar. Det er et ansvar han har tatt på en veldig god måte. Han har fått til svære gode resultater både i kampen mot kriminalitet og i sitt arbeid mot vold i nære relasjoner. Han har også fått til en styrking av utlendingsforvaltningen, sier Stoltenberg.

Familien
På spørsmål fra Dagbladet om hva slags begrunnelse Storberget ga første gang han spurte statsministeren om å få gå av, svarer Stoltenberg kontant at det var familiesituasjonen.

- Han snakket med familien sin i vinter da han hadde pappapermisjon. Jeg har to barn, og synes det var mye bare det. Han har tre barn; en ettåring, en åtteåring og en tolvåring, sier Stoltenberg.

- Så dette har ingenting med Utøya og håndtering av 22.juli å gjøre?

- Nei, han var opptatt av den totale belastningen. Han var opptatt av den totale belastningen og hadde snakket med kona si i vinter. Det var snakk om at han skulle gå av i forbindelse med kommunevalget, men ble sittende lenger på grunn av 22. juli fordi han sto midt opp i den mest intense håndteringen, og fordi han skulle holde redegjørelsen for Stortinget. Han holdt redegjørelse i går, og det var naturlig at han satt til da, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Statsministeren vil savne Knut Storberget i regjeringen.

- Jeg vil savne humøret hans. Jeg vil savne hans enestående faglige dyktighet og hans gode humør. Han har evnen til å forklare ganske kompliserte juridiske ting på en lettfattelig måte.

Skal til Stortinget
Framover vil Storberget være å se på Stortinget i en ny rolle. Hvilken, gjenstår å se.

- Han forsvinner jo ikke fra jordas overflate, selv om han ikke er justisminister. Han skal på Stortinget, så får vi komme tilbake til hvilken rolle han skal ha, sier Stoltenberg til Dagbladet og legger til:

- Han er en dyktig mann som vi kommer til å glede av også framover. Men det er knapt noe menneske noe gang i norgeshistorien som har vært justisminister lenger, så langt vi vet er det en. Det å være justisminister i seks år er en rekord i seg selv.

TAKKER FOR SEG: Jens Stoltenberg sier han vil savne Knut Storbergets humor og evne til å forklare komplisert juss på en lettfattelig måte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TAKKER FOR SEG: Jens Stoltenberg sier han vil savne Knut Storbergets humor og evne til å forklare komplisert juss på en lettfattelig måte. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer