VIL IKKE GI SEG: Rykter om at Silvio Berlusconis avgang verserte i flere medier i formiddag, men statsministeren hevder han ikke vil gi seg frivillig.   Foto: REUTERS/Max Rossi
VIL IKKE GI SEG: Rykter om at Silvio Berlusconis avgang verserte i flere medier i formiddag, men statsministeren hevder han ikke vil gi seg frivillig. Foto: REUTERS/Max RossiVis mer

- Jeg vil se forræderne i øynene

Ryktebørsen fikk Milano-børsen til å stige i formiddag, men Silvio Berlusconi vil ikke gi seg frivillig. I morgen kan han bli felt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Silvio Berlusconi kommer til å gå av, det dreier seg om timer, kanskje minutter», skrev redaktøren Giuliano Ferrara på nettsidene til sin avis Il Foglio litt etter klokka 12 i dag.

En kommentator i avisa Libero var like tydelig: «Nå har jeg fått direkte informasjon. Berlusconi går av.»

Ferrara er en trofast, men uforutsigbar støttespiller for statsministeren, mens Libero har for vane å forsvare Berlusconi i ett og alt. Utsagnene ble dermed tillagt nok vekt til at Milano-børsen steg med 2,6 prosent. På nettet feiret italienske Berlusconi-motstandere, og sørget for at en referanse til en sang som gjerne fremføres litt seint på ekstra morsomme fester ble et av verdens mest fulgte temaer på nettstedet Twitter en stund.

Både feiringen og børsindeksen flatet ut da Silvio Berlusconi selv avviste det hele.

- Det er sladder uten noe fundament i virkeligheten, sa Berlusconi.

Men om han ikke vil gå selv, kan han bli tvunget til det allerede i morgen.

- Bør skytes i ryggen
Silvio Berlusconis parlamentariske grunnlag er i ferd med å forsvinne raskt, til tross for statsministerens anklager om at den som forlater ham i denne vanskelige situasjonen for Italia gjør seg skyldig i landsforræderi.

I forrige uke meldte to representanter for statsministeren overgang til et sentrumsparti, mens én av Berlusconis støttespillere mente de «fortjente å bli skutt i ryggen for sitt svik». I dag fulgte Gabriella Carducci, en tidligere TV-stjerne som har vært Berlusconi-politiker siden 2001 etter avhopperne.

Mens representanter forsvinner, gjør også statsministerens gjenværende allierte det klart at det ser mørkt ut: Berlusconis egen innenriksminister fortalte landets TV-seere i går at det ikke er noen grunn til å lure seg selv nå - det finnes ikke noe flertall lenger.

Kabinettspørsmål
Hvis ikke Silvio Berlusconi har gått av allerede, samles den italienske opposisjonen i morgen tidlig for å bli enige om strategien. Det kan være Berlusconi selv stiller kabinettspørsmål i forbindelse med en planlagt avstemning over kriseløsningene Italia har skissert for de øvrige EU-landene.

- Jeg vil se forræderne i øynene, fortalte Berlusconi i et telefonintervju med avisa Libero i etterkant av ryktene om hans frivillige avgang.

Når blir det nyvalg?
Den truende holdningen kan virke som maktesløse uttalelser. Samtidig: Hvis Berlusconi likevel skulle komme seg helskinnet gjennom en avstemning fordi representanter plutselig ombestemmer seg i morgen, ville det ikke være første gang.

Hvis han taper tillitsvotumet, skisseres flere mulige utganger. Mange aktører, ikke minst i utlandet, ønsker seg aller helst et forretningsministerium ledet av Mario Monti, tidligere EU-kommisær, en mann med et godt rykte også internasjonalt. En slik regjering vil kunne få gjennomført reformer og tilby den nødvendige stabiliteten og tilliten slik at markedenes angrep på den italienske økonomien roer seg ned, er håpet.

En annen regjeringsvariant som nevnes vil fortsatt gå ut fra Berlusconis parti, men være ledet av en annen - muligens Berlusconis støttespiller gjennom mange år, Gianni Letta. En slik regjering vil kunne bli utvidet med et av sentrumspartiene, som har uttrykt at det først og fremst er Berlusconi selv de vil bli kvitt.

Et eventuelt nyvalg kan holdes allerede i januar, hevdet innenriksminister Roberto Maroni i går, selv om det mest sannsynlige nok er en valgdato senere på våren.