Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Jeg vil snakke med han som skjøt pappa

5. april ble politimannen Arne Sigve Klungland skutt og drept under det brutale ranet i Stavanger. Kjetil Klungland vil gjerne møte farens drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil snakke med han som skjøt pappa. Jeg håper jeg får snakke med han og kanskje finne ut hva han tenker. Jeg forventer ikke at han skal bryte sammen og si unnskyld, men jeg er nysgjerrig på hvilket syn de har på livet og på andre mennesker, sier Kjetil Klungland. Det er snart ni måneder siden pappa, Arne Sigve Klungland ble drept. Politimannen som har blitt et symbol på kampen mot den internasjonale, brutale og organiserte kriminaliteten.

- Jeg tror nok aldri vi får svar på om han som skjøt, skjøt for å drepe.

Arne Sigve Klungland ble 53 år. Etter å ha vært i politiet hele yrkeslivet valgte den voksne politimannen å jobbe som operativ uteleder i Rogaland politidistrikt de siste årene før han skulle pensjoneres. Han var dyktig og gammel nok til å jobbe innendørs og høyere oppe, men ville være på gata.

- Nå håper jeg pappa er på jobb. Det var den første tanken som slo meg da sjefen min sa at Norges Bank ble rana, sier Kjetil Klungland.

Det var tidlig på morgenen mandag 5. april. Kjetil hadde morgenvakt i ambulansen på Sentralsykehuset, og pappa var på jobb. Ca klokka åtte fikk Arne Sigve Klungland melding om at væpna ranere hadde tatt seg inn i Norges Bank i Stavanger sentrum. To ranere stod på torget, tungt bevæpnet.

- «Mi aksjonere», pleide han å si over sambandet på sin spesielle dialekt. Da var han konsentrert og klar, det kunne jeg høre på stemmen hans. Han likte å være der når noe skjedde, sier Kjetil. Mandag morgen ble siste gang den erfarne politimannen aksjonerte. Han kjørte kommandobilen mot ranstedet, og over sambandet ga han ordre til de andre som rykket ut. En av ranerne så kommandobilen, siktet og skjøt.

- Først fikk jeg beskjed om at det muligens hadde skjedd noe med pappa, at han kunne være skadet. Så fikk jeg beskjed om at han var skutt. Skutt og drept.

Klungland ble Norges første offer for den nye kriminaliteten, og siden drapet har politifolk over store deler av landet hjulpet til med etterforskningen. Han er blitt et symbol på kampen politiet ikke vil tape. Kjetil er stolt over at pappaen hans er nominert til årets navn.

- Det er en ære, men for oss var han en vanlig mann og god pappa, og det var det han ville være, sier Kjetil.

Etter drapet ble familien klar over at Arne Sigve Klungland var mer enn de visste.

- Pappa var en menneskelig politimann. Vi har møtt folk som har grått fordi de de savner han sånn. Det er folk vi ikke visste at han hadde så nært forhold til. Han har betydd noe for veldig mange, og det har vært fint for oss å se.

Arne Sigve var kjent for å hjelpe, og en del av jobben hans var å kurse politi, ambulansepersonell og brannvesenet i skadestedsledelse, utrykning og sikkerhet.

- Han leita fram den gamle bilbanen min og snekra sammen en liten by. Jeg var med på et kurs han holdt for utrykningsenheten, og jeg måtte le av engasjementet hans. Han hoppa fram og tilbake og var veldig engasjert, og han brydde seg lite om at vi lo av han, sier Kjetil og smiler. Men det var et alvorlig engasjementet.

- Han var opptatt av at politifolk måtte sørge for at jobben deres ble så sikker som den kunne bli. Han sa at de måtte tenke på at de selv også hadde familier, sier Kjetil.

Etter det brutale ranet har justisminister Odd Einar Dørum åpnet pengsekken og sikret politiet. Det er blitt bestemt at alle politidistrikt skal ha minst en skuddsikker bil og at politifolk skal ha tilgang til tyngre våpen.

Politiet har også fått overført så mye midler de trenger til å oppklare ranet. Etterforskere fra Stavanger, Oslo og mange andre byer kartlagt det brutale ransmiljøet, tatt ut siktelse mot 15 personer og varetektsfengslet åtte. I løpet av disse månedene er to tidligere kommandoran nær oppklart, og to pågående ran er blitt stanset og ranerne tatt på fersken. Politiet har også gjort flere store narkotikabeslag i forbindelse med etterforskningen.

- Det har vært interessant å følge etterforskningen. Det er jo tydelig at når politiet får mer ressurser, utretter de mer, sier Kjetil.

- Jeg stoler på politiet, og på rettsvesenet når saken kommer så langt. Det er viktig at ranerne blir tatt, og stanset. De må ikke få gjøre dette igjen. Men jeg er ikke ute etter hevn eller lengst mulig straff. Vi får jo aldri pappa tilbake uansett.

Kjetil Klungland har sørget i mange måneder, men han er ikke bitter. Han visste om den harde virkeligheten og farene.

- Pappa hadde en tøff jobb og vi visste hva han kunne møte. Jeg går ikke rundt og lurer på hvorfor dette rammet oss. Jeg har forsøkt å snu på det og tenker heller; hvorfor skulle ikke dette kunne skje oss?

Stem på årets navn:

SKUTT: Stavanger politiet mistet en god politimann da Arne Sigve Klungland ble skutt og drept i tjeneste.
MISTET FAR: Kjetil Klungland mistet faren sin i det brutale ranet på Norsk kontanservice i Stavanger 5. april i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media