- Jeg vil søke avskjed

Stoltenberg erkjenner valgnederlaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg erkjente i kveld valgnederlaget, og varslet at han vil søke avskjed for den rødgrønne regjeringen.

- Kjære, alle sammen. Vårt mål var å få flertall fire nye år, vi visste at det ville bli en tøff oppgave, knapt noen regjering har klart det i moderne norsk historie. Den oppgaven ble for tøff. Vi nådde ikke vårt mål om et nytt flertall. Vi skal i kveld erkjenne den skuffelsen, men vi er på ingen måte slått ut.    

Det sa Stoltenberg da han kommenterte valgresultatet til sine egne på Ap's valgvake i Oslo sent mandag kveld. Han fortsatte:

- Vi har oppnådd et flertall det står respekt av. For det første: Arbeiderpartiet er landets største parti, med god margin. Det valgresultatet vi ligger ant til å få, viser at vi mobiliserte gjennom valgkampen. Da vi startet i august lå vi langt nede på 20-tallet, nå er vi over på 30-tallet.

- Varslet at han søker avskjed Han viste til at partiet fikk 32 prosent i 2005-valget.

SLAGEN:  Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet fra talerstolen under Ap's valgvake mandag kveld at han vi søke avskjed som statsminister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SLAGEN: Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet fra talerstolen under Ap's valgvake mandag kveld at han vi søke avskjed som statsminister. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi har altså en oppslutning som er 2 prosent under det vi vant valget på i 2005. Det er et respektabelt resultat etter åtte år i regjering, fortsatte han. 

Og så slapp han katta ut av sekken - og varslet at Stoltenberg 2-regjeringen nå går mot slutten:

- Vi ligger an til å få et Storting der Høyre, Frp, Venstre og KrF har flertall. Disse partiene har sagt at de vil danne regjering. Og i tråd med parlamentarisk tradisjon vil jeg derfor søke avskjed for regjeringen i forbindelse med framleggingen av nytt budsjett, når det er parlamentarisk grunnlag for en ny regjering, sa Stoltenberg.
 
- Skal lede fra opposisjon Han fortsatte med å gratulere Høyres statsministerkandidat, partileder Erna Solberg, og takket henne for for en saklig og god valgkamp. 

- Og så skal jeg love at vi kommer til å bli en ansvarlig og konstruktiv opposisjon, sa Stoltenberg - til rungende jubel.

- Vi skal være Norges ledende politiske kraft, også fra opposisjon, la han til.
 
- Ingen bombe Like før Stoltenberg inntok talerstolen, sa flere Ap-topper til Dagbladet at de innså at slaget var tapt.

- Vi innser nå at det blir et borgerlig flertall, og at det rødgrønne flertallet dermed glipper. Det var vi også forberedt på, så det er ingen bombe, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til Dagbladet.

Han og flere andre Ap-topper Dagbladet har snakket med, trøster seg med at Ap ligger an til å forbli Stortingets største parti.

- Det som gjør at dette er en hyggelig valvake å være på, er at vi ligger an til å befeste vår posisjon som «de første blant likemenn» på Stortinget, eller «primus inter pares», og det med god margin til Høyre, fortsatte Eide.

- Det ser ut til at det blir et godt resultat for Ap. Det er nære resultatet fra 2005, da vi vant valget, og vi er fortsatt Stortingets største parti, sa parlamentarisk leder Helga Pedersen til Dagbladet. 

- Det ser ut som vi ikke når det målet vi hadde satt oss, nemlig å berge de rødgrønne flertallet. Men vi ligger an til å bli størst på Stortinget. Det er veldig viktig. Vi vil fremdeles utgjøre en politisk kraft i Norge, med styrke til å fortsette å slåss for Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsens verdier, sa finansminister Sigbjørn Johnsen til Dagbladet.