Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vil ta over når Førde gir seg

Carl I. Hagen fornekter seg ikke. Nå vil han blir kringkastingssjef. Og det er ikke småtterier han vil endre på i NRK. - Hele NRK-apparatet er overdimensjonert; gigantomani. Daukjøttet må skjæres bort, sier Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha tenkt lenge, har han nå bestemt seg for å søke stillingen som kringkastingssjef - eller administrerende direktør i NRK A/S, som det nå heter - når Einar Førde trekker seg. Det skjer neste år når hans seksårsperiode utgår.

I hele sitt politiske liv har Hagen vært kritisk til NRKs bånd med Arbeiderpartiet (Ap). Det var han som døpte om mediebedriften til ARK - Arbeiderpartiets Rikskringkasting . Engasjementet er ikke blitt mindre etter at han har opplevd ikke å få tilsvar etter angrep fra NRKs politiske kommentatorer.

Nå ser han en mulighet til å stikke kjepper i hjulene for enda en kringkastingssjef sprunget ut av Ap.

- Selv om jeg er kjent med at NRK er forbeholdt Ap-folk, så kommer jeg til å søke, ja. - Jeg vil markere at det finnes andre kandidater - slik at vi ikke får en ny parademarsj for en Ap-kandidat.

Førde blir redaktør?

Einar Førde holder seg til sin åremålsperiode, som utgår i 1997. Han kan ikke tenke seg å fortsette som administrerende direktør.

- Jeg vil ikke vurdere en ny 6-årsperiode, og kommer heller ikke til å diskutere en forlenging, sier han. - Blant flere ønsker, kan jeg tenke meg å begynne med skrivevirksomhet. Og da kan en redaktørjobb muligens passe, sier Førde.

- Akkurat nå har jeg fullt opp med å få aksjeselskapet på skinner og innføre NRK 2 i august. Før det vil jeg ikke si noe mer om min framtidige jobbsituasjon.

NRK-direktøren kan være på vei til en stilling som skrivende redaktør i Nordlys . Ivan Kristoffersen sitter på overtid, og styreleder Oddmund Soleng bekrefter overfor avisa Klassekampen av det har vært samtaler med Førde, som ikke er sluttført.

En strålende nyhet

- Førde. Har du en kommentar til at Carl I. Hagen ønsker å bli din etterfølger.

- Det er jo en stor og strålende nyhet at han trekker seg fra politikken. Men ellers vil jeg ikke legge meg opp i hvem som måtte overta etter meg. Jeg kommer ikke til å kommentere en eneste kandidat.

- Men du liker vel ikke at han til stadighet kaller dere ARK?

- Jeg registrerer at han benytter den betegnelsen mindre enn før. Det er kanskje fordi han selv vil overta, sier Førde med sedvanlig sarkasme.

Drastisk omlegging

Det er ikke småtterier NRKs ansatte må gjennom av omstilling, dersom Hagens mediepolitikk skal utøves fra NRKs sjefskontor.

- Hele NRK-apparatet er overdimensjonert, gigantomani. Daukjøttet og administrasjonskostnadene må skjæres ned, sier Hagen.

- Har du ikke ett positivt ord å si om NRK?

- Jo, mange ting jeg har vært uenig i har endret seg med årene. Seinest omorganiseringen til aksjeselskap. Det er også blitt noe mer nøytralitet i NRK, medgir Hagen.

- Men ærlig talt, Hagen, har du noen sjanse til å få stillingen?

- Jeg har ikke voldsomt store forhåpninger, og gjør dette også med et lite glimt i øyet. Men jeg har tenkt på det lenge, og nå er tida kommet. Jeg slenger inn en søknad.

Hagen må gå av

Når han søker stillingen, må Hagen selvfølgelig også være villig til virkelig å ta jobben dersom han skulle få den.

- Det betyr vel at du har bestemt deg for å gå av som Frp-leder og ikke ta nominasjon til en ny periode i Stortinget?

- Det uttaler jeg meg ikke om.

- Hvem tror du blir ny direktør?

- Åse Kleveland. Hun kan bare følge i Førdes opptråkkede fotspor. Han var også kulturminister.

- Hva med Kristin Clemet, som ble lansert av Per Øyvind Heradstveit?

- Hun står i feil parti.