«Jeg vil ut av miljøet. Få meg familie. Men hvilken kvinne kan vel bli glad i meg? Jeg er Johnny Olsen»

Johnny Olsen var bare 18 år gammel da han skjøt og drepte to menn på en øde skogsvei på Hadeland. 41-åringen var lenge Norges mest profilerte nynazist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Johnny E. Olsen, som nå har byttet navn, hadde en tøff oppvekst med skilte foreldre, en totalt fraværende far, opphold på barnehjem og forvirret opprør mot alt og alle. Han var pønker ei kort tid, men gikk over til den høyreekstremistiske gruppa Vigilante i 1978.

- Da jeg ble kjent med lederen der, levde jeg i rennesteinen. Jeg var gategutt. Han tok seg av meg og var nesten som en far for meg, har Johnny Olsen sagt til bladet Slitz.

Nøt respekt

Da Johnny Olsen var 18 år gammel skjøt og drepte han to unge menn på en øde skogsvei på Hadeland. Det var et internt oppgjør og han ble dømt til fengsel i 18 år. Etter å ha sonet to tredjedeler av tida, 12 år, slapp han ut på prøve.

Etter dette fortsatte han å vanke i det nasjonalistiske miljøet i Norge. Det var stille rundt ham en stund, før han flere ganger var sentral i bråk med antirasister.

Han har nytt stor respekt i det høyreekstreme miljøet i Norge, og hjemme i leiligheten hans fant politiet en gang nøklene til fiendens borg, Blitzhuset.

Rett etter løslatelsen sa Johnny Olsen til Dagbladet at han fryktet at konflikten mellom nynazister og antirasister skulle ende i et blodbad.

- Snart kan noen bli drept, sa Olsen.

Sommeren 1995 skjøt han mot noen antirasister som stormet utestedet Stedet i Oslo.

17. mai-fest

17. mai året etter var Johnny Olsen og nærmere 30 nynazister samlet til fest på Vålerenga i Oslo. En mann ble skutt i hånda, og Olsen ble arrestert.

På grunn av en misforståelse ble han imidlertid løslatt. Etter 65 dager på rømmen meldte han seg.

Halvannet år seinere ble Olsen dømt til seks års fengsel for de to skyteepisodene, hvorav fire av åra var betinget. Dommen ble anket, og noen uker seinere oppsto et blodig sammenstøt mellom antirasister, nynazister og politi i Oslo sentrum. En høyreekstremist avfyrte flere skudd, og Olsen veivet med ei øks. Ei jente ble liggende igjen på bakken da folk flyktet fra stedet. Hun hadde blitt skutt i låret.

I 2000 sa Olsen i et intervju med Dagbladet at han ønsket å bryte med det nasjonalistiske miljøet.

- Jeg vil ut av miljøet. Få meg familie. Men hvilken kvinne kan vel bli glad i meg? Jeg er Johnny Olsen, sa han.

Kristen

I dag har Olsen en sønn på 12 år.

I intervjuet bedyret han likevel at han fortsatt hadde ideologien i hodet, men i en mye mildere form.

Allerede da sa han at han trodde på Gud, og at han var blitt tilgitt.

Den våren ble Johnny Olsen for første gang frikjent i en rettssak. Oslo byrett behandlet øksesaken fra 1998, og mente han handlet i nødverge.

Ett år etter at Olsen sa han ville ut av miljøet, lanserte han seg likevel som en samlende leder for flere høyreekstreme grupperinger. På Dagsrevyen sa han at hans gruppe Milorg 2000 skulle frigjøre Norge.

Etter dette har det vært stille rundt ham.

Helt til han troppet opp i Dagbladets redaksjon i går.

HADELAND-DRAPET: Her, på en øde landevei på Hadeland, skjøt og drepte Johnny Olsen to menn i et internt oppgjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer