- Jeg vil være den jeg er

- Jeg kan ikke se at jeg fyller livet mitt skikkelig hvis jeg ikke velger å leve som den jeg er. Dette sier kronprins Haakon i innledningen til den svært åpenhjertige boka «Haakon - et portrett av Kronprinsen som ung mann» som kommer ut på hans 25-års dag 20. juli. Han vil gjerne selv velge å gå inn i kronprinsrollen og gjøre det til sitt valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjennom en rekke samtaler med Dagbladet-journalist og forfatter Frederik Wandrup møter vi en svært åpenhjertig kronprins som forteller om sitt liv. Boka tegner et bilde av en voksen og reflektert tronarving - som ikke er redd for å avsløre nye og ukjente sider ved seg selv.

Mandag i neste uke fyller kronprins Haakon 25 år. Fødselsdagen skal - ifølge Slottet - feires privat på kongefamiliens landsted på Mågerø utenfor Tønsberg. Samme dag lanserer Gyldendal Norsk forlag boka «Haakon - et portrett av Kronprinsen som ung mann», skrevet av Fredrik Wandrup. Kronprinsen har medvirket aktivt i boka, og forfatteren har hatt flere møter med ham. I tillegg har forfatteren møtt prinsesse Märtha Louise og kongeparet.

Militærtjenesten

Mest oppsikt vil nok kronprinsens refleksjoner omkring militærtjenesten vekke. Grunnloven slår fast at Kongen er rikets øverste befalingsmann. Dermed ligger det i kortene at en tronarving må få en militær utdanning. Men, kronprinsen forteller til Wandrup at han hadde problemer med å gå inn i Forsvaret.

Han legger ikke skjul på at han hadde en moralsk overbevisning om at det er galt å få opplæring i noe som i sin ytterste konsekvens kan føre til at man må drepe et annet menneske.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer