- Jeg vil være her sammen med vennene mine

Verona (9) har bodd på Rjukan hele livet. Fredag blir hun kastet ut av landet.

GRÅTER FOR NORGE: I morgen blir Verona Delic og hennes bosniske familie tvangsutsendt fra Norge . Verona er født i Norge, og har gått på norsk skole i tre år. Foto: Bjørn Langsem
GRÅTER FOR NORGE: I morgen blir Verona Delic og hennes bosniske familie tvangsutsendt fra Norge . Verona er født i Norge, og har gått på norsk skole i tre år. Foto: Bjørn LangsemVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRANDUM (Dagbladet): - Jeg vil være i den klassen jeg går i, og jeg vil være sammen med vennene mine. Jeg vil ikke reise fra Norge, sier Verona Delic (9) til Dagbladet.

I morges ble tredjeklassingen og familien hennes hentet på Rjukan og transportert til Trandum.

Mor Ana og far Damir kom til landet for litt over ni år siden. Nå må de forlate Norge med Verona og vesle Aurora (seks uker) til en usikker framtid i Bosnia.

Gråter Verona er et av 450 barn som er født i Norge av asylanter uten lovlig opphold. Fredag fikk familien siste avslag på oppholdstillatelse i Borgarting lagmannsrett.

Tårene triller nedover Veronas kinn når pappa Damir forteller at de ikke har noe sted å bo i Bosnia. Verona har aldri vært i foreldrenes hjemland. Hun snakker ikke en gang bosnisk, men forstår en del av det som blir sagt på foreldrenes morsmål.

- Å forlate Norge vil sette Verona tre år tilbake med tanke på utdanning. Hun mestrer ikke språket og må starte skolegangen på nytt, sier Damir Delic.

Verona forteller at de har pakket alt de har i dag. Når hun snakker om det, begynner hun å gråte igjen.

- Uglesett - Jeg er redd for at vi ikke vil kunne gi barna det de ønsker og trenger. Vi mangler helseforsikring og bosted. Familien vi har i Bosnia kan vi ikke belage oss på. De sliter økonomisk og har nok med å klare seg selv, sier pappa Damir.

Ana og Damir har en splittet bakgrunn. Begges foreldre var en serber og en kroat som fant kjærligheten. Det fører dem ikke høyt på rangstigen i hjemlandet.

- Vi kommer ikke til å få jobb og vil bli uglesett. Vi er redde for barnas framtid.

- Hensynet til barnet ikke avgjørende Dagbladet retter spørsmål til Utlendingsnemnda (Une) om ikke det er vanskelig å trekke barn ut av skole og fellesskap, når argumentet om barnas beste i alle andre sammenhenger ofte fører til vedtak for å bedre barns liv.

- Hensynet til barna og barnets beste har vært vurdert flere ganger av flere instanser, senest nettopp nå av Borgarting lagmannsrett. Retten kom til, i likhet med hva Une før har kommet til, at hensynet til barna ikke blir avgjørende for utfallet, skriver seksjonssjef Are Mjanger til Dagbladet.  

Mjanger viser også til at det er Politiets utlendingsenhet som har ansvaret for å sende folk ut av landet. Det presiseres også at så lenge Justisdepartementet ikke berostiller saker, arbeider Une med disse helt uavhengig av hva som er den generelle oppfatningen ellers i samfunnet.

TVANGSUTSENDES: Mamma Ana Delic strigråter med vesle Aurora på fanget. Pappa Damir holder ni år gamle Verona Delic i et fast grep. I morgen må den bosniske familien forlate landet Foto: Bjørn Langsem
TVANGSUTSENDES: Mamma Ana Delic strigråter med vesle Aurora på fanget. Pappa Damir holder ni år gamle Verona Delic i et fast grep. I morgen må den bosniske familien forlate landet Foto: Bjørn Langsem Vis mer